Share

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat vineri calendarul instalării Cabinetului Sorin Grindeanu, care prevede plenuri ale Camerei şi Senatului în 3 ianuarie şi votul de investitură al Executivului pentru 4 ianuarie.

Astfel, pe 3 ianuarie se vor convoca Birourile Permanente ale celor două Camere, vor avea loc plenuri ale Camerelor, şedinţe ale conducerilor PSD şi ALDE în care se va valida lista Cabinetului Grindeanu şi vor fi depuse la Parlament structura guvernului, programul de guvernare şi lista miniştrilor.

Pe 4 ianuarie vor avea loc, de la 8 dimineaţa audierile de miniştri în comisiiile de specialitate şi votul de investitură al Executivului. În aceeaşi zi, sub rezerva acceptării de către preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să se desfăşoare şi ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv, a detaliat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu a declarat, în timpul conferinţei de presă, că a primit vineri dimineaţa un mesaj pe telefon din partea preşedintelui Iohannis în care era anunţat de desemnarea sa.

“Am primit de dimineaţă un sms de la Iohannis, nu aveam numărul dânsului, l-am sunat pe domnul Dragnea să verific dacă acela e numărul domnului preşedinte. După ce am primit confirmarea i-am mulţumit”, a spus Grindeanu.

Întrebat ce scria în SMS, Grindeanu a răspuns: “Succes! Klaus Iohannis”.

În completare, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este un caz de Cartea Recordurilor anunţul făcut prin sms de preşedinte.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat vineri că nu porneşte de la premisa că va avea un mandat mai scurt de patru ani, dar a subliniat că va colabora foarte strâns cu preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Citeste si   Nicușor Dan și alți trei deputați și-au dat demisia din Parlament pentru a putea ocupa alte demnități publice

De asemenea, Grindeanu a spus că, în ceea ce priveşte contribuţia sa personală în formarea guvernului, nu se poate vorbi despre “preferinţe şi prietenii personale”.

Întrebat care vor fi relaţiile sale cu preşedintele Iohannis, premierul desemnat a spus că instituţiile sunt bine definite conform legii, “cu delimitarea clară a atribuţiilor” şi că el este “un om deschis dialogului, cât lucrurile sunt clar definite şi sunt”.

Întrebat de două ori dacă va avea întâlniri săptămânale cu preşedintele Iohannis, ca premierul în exerciţiu, Grindeanu nu a răspuns.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a precizat vineri că va demisiona de la şefia CJ Timiş după îndeplinirea procedurilor constituţionale referitoare la depunerea jurământului ca prim-ministru.

“În momentul în care toate procedurile sunt îndeplinite, şi anume depunere de jurământ şi toate aceste lucruri, imediat îmi voi da demisia de la preşedinţia CJ Timiş”, a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a mai arătat că a avut o discuţie vineri cu premierul în exerciţiu, Dacian Cioloş, şi a stabilit cu cu acesta să aibă o nou discuţie în cursul zile de luni.

“Am convenit cu domnul prim-ministru Cioloş să ne auzim luni, pe parcursul zile de luni, şi să stabilim paşii următori, eu anunţându-l că este nevoie să merg să clarific şi anumite lucruri la Timişoara, la CJ Timiş”, a subliniat premierul desemnat.

Tăriceanu: Desemnarea unui premier nu este o joacă de copil; În 20 de zile am ajuns la criză

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că desemnarea unui premier nu este “o joacă de copil”, afirmând că probabil în cele 20 de zile Klaus Iohannis a sperat să întoarcă rezultatul alegerilor din 11 decembrie.

Citeste si   Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe

“Sunt 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, timp în care din punctul nostru de vedere s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil preşedintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică suis-generis. Ne-a fost foarte greu şi mie şi domnului preşedinte Dragnea să facem faţă solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare, având în vedere încălcarea Constituţiei de către preşedintele Iohannis”, a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu afirmat că împreună cu liderul PSD a fost pus într-o situaţie “extrem de complicată” de lipsa de comunicare a lui Klaus Iohannis şi de încălcarea Constituţiei de către acesta.

“Au fost două lucruri care pe noi ne-au pus într-o situaţie extrem complicată, pe lângă ce am spus din punct de vedere legal, a fost lipsa de comunicare. Lipsa de comunicare şi lipsa unei motivaţii a respingerii candidaturii doamne Sevil Shaidehh pentru funcţia de prim-ministru”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a susţinut că desemnarea premierului “nu este o joacă de copil”.

“Cu tot respectul pentru jurnalişti, o reuniune informală în care se dau informaţii care apoi se transformă în ştiri pe surse nu poate fi constituită ca o modalitate de comunicare normală, mai ales la acest nivel. Nu este o joacă de copil desemnarea primului ministru. Nu este o joacă de copil ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor şi cu respectul votului dat de cetăţeni în aşa fel încât să dăm nişte fragmente de informaţii ca ştiri pe surse în loc de motivaţii clare şi oficiale şi comunicare oficială”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Citeste si   Oprișan s-a pus pe locul 1 în lista de senatori a PSD Vrancea

Cât priveşte “coabitarea” dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul susţinut de PSD-ALDE, Tăriceanu a spus că aceasta este “o obligaţie”, având în vedere rezultatul votului care a legitimat PSD-ALDE să propună un premier.

“Este de Cartea Recordurilor Guinness anunţarea desemnării premierului prin SMS”, a replicat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

“Pe mine nu putea să mă deranjeze, pentru că nu mă mai surprinde de mult, iar în al doilea rând nu am primit eu SMS-ul”, a replicat şi Dragnea.

El a relatat cum l-a sunat Grindeanu pentru a verifica dacă numărul de pe care a primit acel SMS cu textul “Succes! Klaus Iohannis” este chiar al şefului statului.

“Pe mine m-a sunat domnul prim-minsitru desemnat să mă întrebe dacă ştiu ceva, dacă s-a anunţat că a fost desemnat. Şi, de asemenea, a zis că îmi trimite numărul de la care a primit SMS să verific dacă este numărul preşedintelui Iohannis. Sincer, chiar nu ştiu de ce râdeţi. E şi asta o procedură. Pentru că prima lui reacţie – şi eu dacă eram în locul lui, la fel gândeam – s-a gândit că e vreo glumă de la vreun coleg, la 9.38 sau 9.40 când a primit SMS-ul”, a relatat Dragnea.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ