Dulcele târg al Ieşilor văzut prin ochii celor care ne vizitează

0
Share

Dacă e să vorbesc despre Iași, nu o pot face decât cu multă dragoste și cu nostalgie.

IAȘUL este genul de oraș în care dorești să trăiești: un amestec de cultură, de regăsire sufletească, de tinerețe și exuberanță studențească, de fior religios. Bulevardele largi, spațiile întinse, îți dau acea senzație de atmosferă patriahală, de oraș ce îți picură liniște în suflet. În IAȘI simți că te odihnești, că te reîncarci sufletește…

Cartiere ce poartă nume precum Podu Roș, Tudor Vladimirescu, Nicolina, Alexandru cel Bun, Tătărași, Păcurari, Copou, Târgu Cucului, Canta, Moara de foc, Bularga, Bucium, Socola, C.U.G., Galata, Podu de Piatră trădează un trecut plin de legende puțin descifrate.

Astfel, ”Podu Roș” ar veni de la un fost cartier rău famat, ”Târgu Cucu” s-ar fi numit în trecut Târgul Făinii, datorită întensei activități comerciale din zonă, dar și a numeroaselor păsări cuc ce își aveau adăpostul aici. ”Păcurari” ar proveni de la negustorii de păcură și gaz, ”Galata” ar fi la bază un cuvânt turc, numele unui celebru cartier din Istanbul, era locul unde erau primiți și găzduiți toți cei care veneau cu treburi oficiale la Curtea Domenască din Iași. ”Copou” ar veni de la copoi (câine de vânătoare) cu ajutorul căruia domnitorul Vasile Lupu, după retragerea turcilor, și-a găsit soția refugiată în scorbura unui copac.

iasi-fundatie

Iașul, capitala Moldovei

Iașul, ca și capitală a Moldovei, a atras de-a lungul vremii, oameni cu poziție socială și interese diferite: negustori, preoți, boieri, artiști, oameni precum Chirița lui Alecsandri veniți pentru o lume aristocratică și o viața mai bună, poeți, scriitori, studenți.

MIHAI EMINESCU, ION CREANGĂ, MIHAIL SADOVEANU, MIHAIL KOGĂLNICEANU datorează mult din formarea lor ca oameni și intelectuali acestui oraș… Să nu uităm că JUNIMEA s-a înființat la Iași (1863), și a devenit mai târziu un curent cultural și literar emblematic.

 Biblioteca Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI)

Deși păstrează savoarea acelor timpuri demne de operele lui Alecsandri, astăzi Iașul este un oraș cosmopolit. Oraș universitar puternic, cu universități de stat și private recunoscute, cu o industrie înfloritoare a învățământului medical adresat atât românilor cât și studenților străini, Iașul este un oraș modern, demn de o capitală cel puțin regională. Peste 50.000 de studenți trec anual pragurile universităților Alexandru Ioan Cuza, Petre Andrei sau Gheorghe Asachi.

BCU Iasi

Nu cred că există student care peste ani să nu-și amintească cu regret plimbările prin PARCUL COPOU, întâlnirile date la TEIUL LUI EMINESCU, ieșirile la terasele din parc, orele de studiu la B.C.U. (Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”), pizza servită ”la HALĂ”, sau tonetele cu tot felul de produse din Podu Roș…De momentele petrecute în Complexul PALLAS, ce să mai vorbim…

iasi

Însă ceea ce definește cu adevărat CAPITALA NOASTRĂ A MOLDOVENILOR este MITROPOLIA, cu moaștele SFINTEI PARASCHEVA, ”cea mult folositoare”.

Șiruri și șiruri de oameni stau zilnic la rând pentru a se închina și a-și spune păsul lor sfintei, care mijlocește pentru noi la Dumnezeu. Bolnavi înainte de operație, studenți în febra examenelor, oameni rămași fără servici, tineri și tinere în căutarea perechii potrivite, oameni de afaceri în căutarea speranței de redresare, fiecare cu miile lor de motive, toți vin să se roage aici cu plecăciune.

50leim2009_pravila_r

Moaștele sfintei au ajuns în capitala Moldovei pe data de 13 iunie 1641, prin eforturile voievodului român credincios Vasile Lupu, fiind așezate cu multă cinste în frumoasa biserică atunci zidită, a Mănăstirii Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi unde se află şi astăzi.

mii-de-pelerini-la-sfanta-cuvioasa-parascheva-iasi-2014
În cinstea celei care a ocrotit mereu acest oraș, dar și Moldova întreagă, SĂRBĂTORILE IAȘULUI sunt pe organizate mereu în perioada  10-15 OCTOMBRIE, atunci când 1.000.000 de oameni vin anual în cel mai mare PELERINAJ din România, la ziua Sfintei PARASCHEVA.

De mai mulți ani Mitropolia Iașilor se află într-un amplu proces de reconstrucție și refacere, așa cum bine îi stă unei reședințe mitropolitane încărcate de istorie și sfințenie. Am vizitat MUZEUL SUBTERAN al Mitropoliei Moldovei.

Pot spune doar atât: IMPRESIONANT! Pleci mândru că ești român și moldovean.

sala_gotica2
Într-un cadru ce amintește de arhitectonica cetăților, zeci de icoane și obiecte de cult vechi de sute de ani, donate de mănăstiri din Moldova (Văratec, Agapia, Secu) te îndeamnă la reflecție. Nivelul tehnologic de prezentare este similar marilor muzee ale lumii.
exterior_3

Un alt mare reper al Iașului îl reprezintă BISERICA TREI IERARHI – vatra spiritualității ortodoxe moldovenești, astăzi un așezământ în întregime restaurat.

 

La capătul străzii principale  rezervată doar circulației pietonale, se ridică maiestos PALATUL CULTURII. Fost Palat de Justiție și Administrație, construit pe ruinele Curții Domnești medievale, inaugurat de regele Ferdinand în 1925, astăzi el adăposește mari muzee românești: Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muxeul de Artă,Muzeul Științei și Tehnice. Recent redeschis, Palatul atrage mii de vizitatori dornici de a se întâlni cu istoria Moldovei la ea acasă…

record-iasi_50314500

Nu poți pleca din Iași dacă nu poposești un pic la BOJDEUCA LUI CREANGĂ sau MUZEUL  MEMORIAL ”ION CREANGĂ” așa cum este el cunoscut oficial, dacă nu treci pragul mănăstirilor GOLIA și GALATA sau a MUZEULUI UNIRII.

V-aș vorbi despre GRĂDINA BOTANICĂ, ce frumuseți florale ascunde, v-aș vorbi despre expozițiile tematice de primăvară sau toamnă, dar toate cuvintele pălesc în fața culorilor și a imaginilor.

botanica_113

Odată ajuns în Iași devii altcineva: mai bun, mai profund, mai plin de viață.

”TE IUBIM, DRAGUL NOSTRU IAȘI!”

Autor: Bandraburu Mihai Adrian


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ