Share

Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative,”Agenda primarului”, din cadrul ziarului „Bună dimineața Iași”, a ajuns în comuna Dumești, din județul Iași. Formatul agendei, bine-cunoscut publicului în 2019, continuă și în anul 2020, cu etapa a II-a

Dacă anul trecut, etapa I a ”Agendei primarului”, a fost concepută sub forma unei prezentări succinte a proiectelor existente în localitățile ieșene, etapa a II-a a rubricii, își propune în 2020, să realizeze o prezentare detaliată a proiectelor acestora, aflate în diferite stadii ale evoluției.

Gazda noastră de astăzi, este domnul primar al comunei ieșene Dumești, Mihai COCOVEICĂ.

Rep: Aș dori să începem prin a discuta despre proiectele finalizate în perioada 2016-2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul iunie 2020.

M.C: Pentru o bună informare a cetățenilor comunei Dumești și a publicului care ne urmărește, aș dori să încep cu precizarea că lucrez în Administrația Locală din anul 2008, în calitate de Viceprimar, iar din luna noiembrie, a anului 2017, am preluat atribuțiile de Primar.

 

Cu alte cuvinte, din acea perioadă, activez în cadrul primăriei Dumești, ca viceprimar cu atribuţii de primar.

Totodată, îmi doresc să amintesc și despre colaborarea cu fostul primar al comunei, Mihai SABAIDUC, care a fost una de succes.

„Comuna Dumești este una dintre localitățile care oferă oportunități de dezvoltare. Sunt născut în Dumești și iubesc această comunitate!”

Am derulat împreună diverse proiecte, susținute prin Fonduri Europene sau prin alte surse de finanțare. Așadar, activitatea noastră a fost una extrem de benefică pentru comuna Dumești.

Încă din anul 2016, am realizat că era absolut necesar să ne orientăm spre măsuri de finanțare, provenite de la Comunitatea Europeană, pentru o dezvoltare eficace a comunei Dumești.

Nevoile comunității sunt mari, iar din acest punct de vedere, ne-am propus să stabilim care sunt necesitățile și cum să le prioritizăm, urmând ca în funcție de acestea, să accesăm măsurile de finanțare potrivite.

În anul 2016, am realizat un studiu de fezabilitate, în urma căruia, s-au depus trei proiecte, accesând fondurile Comunității Europene.

„Nevoile comunității sunt mari şi ne-am propus să stabilim care sunt necesitățile comunei și cum să le prioritizăm”

Un prim proiect, a avut în vedere, îmbunătățirea infrastructurii agricole, în comuna Dumești. Este vorba despre drumul de exploatație agricolă, localizat în vecinătatea satului și a comunei Dumești.

Acest segment de drum este asfaltat, datorită faptului că ne aflăm în etapa de reactualizare a Planului Urbanistic General, (PUG), conform căruia, suprafeţele din extravilan, sunt introduse în intravilanul comunei.

Citeste si   UMF IAȘI – locul III pe podiumul universităților din ROMÂNIA

Ca direcție de perspectivă, ne dorim ca din punct de vedere imobiliar, comuna Dumești, să se extindă pe această zonă

Odată ce reactualizarea Planului Urbanistic General se va finaliza, se pot trimite autorizații de construcție pentru aceste terenuri, iar un avantaj  major în acest sens, îl constituie creșterea valorii terenurilor.

Cel de-al doilea proiect finanțat, al comunei Dumești, a avut în vedere, modernizarea drumurilor comunale. A fost o investiție absolut necesară, deoarece s-a creat o legătură între Dumești și satul Hoisești, cu ieșire spre drumul european.

 

Cel de-al treilea proiect finalizat al comunei Dumești, a vizat construirea unei Grădinițe cu program normal, situată în centrul comunei. Grădiniţa beneficiază de toate dotările necesare desfășurării actului educațional: încălzire centralizată, apă caldă, sistem de iluminat, sistem de supraveghere, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii.

A fost construită cu trei săli de clasă şi sunt înscrişi aproximativ 50 de copii și două cadre didactice.

Este de menţionat faptul că, înainte de a pătrunde în sala de clasă, copiii sunt examinați în cabinetul medical de care dispune grădinița, iar accesul în clasă le este permis, în funcție de condiția medicală.

Rep: Domnule primar, să trecem la prezentarea proiectelor aflate în desfășurare.

M.C: În urma derulării celor trei proiecte, am propus spre finanțare și alte proiecte, prin intermediul programului PNDL.

„În urma reabilitării dispensarului, ne-am propus să deschidem şi un cabinet pentru efectuarea Radiografiilor dentare”

În această perioadă, a fost semnat contractul de finanțare, pentru modernizarea Dispensarului uman, din centrul comunei Dumești.

În urma reabilitării acestui dispensar, trei medici își vor desfășura în continuare activitatea. Ne-am propus să deschidem şi un cabinet pentru efectuarea Radiografiilor dentare, în felul acesta, cetățenii comunei Dumești, nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze spre Iași.

Totodată, țin să menţionez că suntem parte componentă dintr-un parteneriat cu alte 130 de comune și ne este pus la dispoziție un fond de 100.000 de euro. Cu acest prilej, în urma modernizării dispensarului, vom construi o încăpere, destinată activității de Centru Comunitar, luând în calcul existența categoriilor de persoane vulnerabile, respectiv persoanele cu o vârstă mai înaintată şi copiii.

În 2016, în satul Chilișoia, a avut loc un eveniment nefericit, mai precis, biserica, împreună cu prăznicarul, au fost cuprinse de flăcări.

Citeste si   Cristian NECHIFOR, ”groparul” MOLDOVA TRICOTAJE trebuie să achite 207.386 LEI pentru acoperirea PASIVULUI firmei N & G CONS INVEST SRL

În urma acelei tragedii, am încercat să punem în acțiune forțele locale, pentru a ne putea bucura de o nouă biserică, în cadrul căreia, parohul satului, să își poată desfășura activitatea liturgică în continuare.

Biserica a fost ridicată în scurt timp, a fost așezată piatra de temelie, lucrările continuând în fiecare an. Preconizăm că în această iarnă, se va finaliza și partea de acoperiș, deși, nu cunoaștem cu exactitate momentul execuției finale, având în vedere volumul imens de muncă pe care îl presupune zidirea unei biserici.

În satul Păușești, din comuna Dumești, avem în execuție un proiect pentru amenajarea de trotuare și rigole betonate. Proiectul este susținut de bugetul Consiliului Local, însumând 9.000.000.000 lei. Proiectul a fost demarat în 2019 iar termenul execuției este 2020.

De altfel, avem în derulare un proiect de amenajare a unei stații de autobuz, în satul Banu și ne-am propus, totodată, să construim un trotuar, care să lege Banu de biserica pe care o are în componență.

Am solicitat și am primit finanțare pentru introducerea grupurilor sanitare în incinta a trei corpuri școlare: două corpuri la Școala Profesională Dumești și un corp la Școala Gimnazială Păușești. În momentul de față, aceste proiecte se află în curs de realizare.

Rep: În continuare, vă rog să ne prezentați proiectele de viitor ale comunei Dumeşti.

M.C: În anul 2019, ne-am propus și am reușit să realizăm studiul de fezabilitate pentru proiectarea unui Cămin Cultural, care va fi poziționat în curtea Primăriei și consider că această investiție este necesară pentru cetățenii comunei.

Totodată, am depus o solicitare de finanțare la Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea prin asfaltare, a tuturor drumurilor sătești și a drumurilor comunale, cu valoare de 16.000.000 de euro, deși nu sunt convins dacă această finanțare, este încă viabilă.

Un ultim proiect al comunei Dumești, are în vedere aducțiunea de gaze în comună, motiv pentru care, în 2019 am solicitat un aviz de principiu la Transgaz.

Pe data de 7 februarie, am depus la București solicitarea de finanțare, împreună cu studiul de fezabilitate pentru distribuția de gaze și suntem avantajați de faptul că toate magistralele de gaz, care străbat Iașul, trec prin comuna Dumești, drept pentru care, sperăm să ne situăm printre primele comune care vor beneficia de această finanțare.

„Am identificat două direcții de dezvoltare pentru comuna Dumești – destinația turistică și direcția economică”

În anul 2019, am sesizat că biserica din satul Păușești, al doilea sat ca mărime și ca populație din comuna Dumești, are anumite probleme de ordin structural.  Din acest motiv, am solicitat opinia avizată a unui expert și ne dorim ca în scurt timp, să putem realiza un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii.

Citeste si   C. ALEXE, Președintele CJ Iași IMPUNE o decizie POLITICĂ la Spitalul de Infecțioase! Este luat în calcul liberalul M. HURMUZACHE

La biserica din satul Păușești există documente vechi, cărți religioase și o serie de obiecte, care ar trebui amplasate într-un muzeu, pentru a fi puse în valoare.

Înfiinţarea unui muzeu în curtea bisericii, reprezintă pentru noi, un alt proiect de viitor al comunei Dumești.

Totodată, am reușit să contactăm Asociația Geto-Dacică și ne-am propus să înființăm o Așezare Geto-Dacică.

Fiind o persoană cu experiență în administrația locală, am identificat două direcții de dezvoltare pentru comuna Dumești: una dintre ele, este destinația turistică, pe care am dori să o oferim comunei noastre și o direcție economică.

Sub aspect economic, țin să precizez faptul că dispunem de un teren ce aparține domeniului public, situat la ieșirea spre drumul european, pe care ne dorim să îl întrebuințăm spre construirea unui parc industrial. În acest context, am adunat toate informațiile necesare și am contactat proiectantul.

Rep: Domnule primar, după ce am discutat despre proiectele finalizate, despre cele aflate în derulare și despre proietele de viitor, ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei Dumești?

Comuna Dumești este una dintre localitățile care oferă oportunități de dezvoltare. Sunt născut în Dumești și iubesc această comunitate. Din acest motiv, încă din anul 2008, alături de echipa primăriei, m-am implicat în implementarea proiectelor comunei.

Din 2017, din poziția de viceprimar, cu atribuții de primar, am finalizat proiectele vitale ale comunei Dumești.

În perioada 2017 – 2020, am reușit să demarăm proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere, prin DC 26 și DC 36 A, respectiv, a drumurilor sătești, în satul Hoisești.

Am executat lucrări de amenajare trotuare, din pavele, în satul Păușești.

În aceeași perioadă, am construit și grădinița din satul Dumești, și este în lucru, o altă grădiniță cu 4 clase, din Păușești.

Pe această cale, țin să le mulțumesc colegilor din Consiliul Local, echipei din cadrul Primăriei, și nu în ultimul rând, cetățenilor comunei Dumești,  pentru susținerea și încrederea acordată, în vederea implementării acestor proiecte.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ