Share

LUMINA vine, în localitățile României, de la familia FENECHIU prin serviciile SERVILULUI ministru Costel ALEXE

Deși multă lume credea că Relu Fenechiu a ieșit complet din atenția publicului, iată că în acest an, 2020, numele său revine în atenție, din nou, în lumea afacerilor, legată de lumea politicii.

Partidul Național Liberal a câștigat alegerile europarlamentare din mai 2019 și a ajuns să devină partid de guvernământ în toamna anului 2019, profitând de nemulțumirea electoratului față de PSD.

Numai că, de când guvernează, PNL, chiar în plină pandemie de COVID 19, a reușit să atragă atenția asupra numeroaselor controverse care apar în legătură cu nume grele precum speranța PNL pentru fotoliul de Președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, actual Ministru al Mediului și actual deputat de Iași, liderul PNL Iași.

Pe lângă afacerile controversate legate de numele lui Costel Alexe și al soției sale, apar noi suspiciuni care privesc contactele ”mentorului” său, Relu Fenechiu, acum în an electoral.

Afacerile politice ale familiei Fenechiu ”s-au revopsit”

Grupul FENE, a fost creat în 1991 cuprinzând firmele Fene Grup (cu profil de construcţii), Tehnorom (orientată în sfera IT&C, sistemelor de securitate, instalaţiilor electrice, producţiei de tâmplărie de lemn), La Rocca SRL (axată pe comercializarea materialelor de construcţii, efectuarea de dotări sanitare şi hoteliere) şi Integra Business Consulting (axată pe proiectare în construcţii şi consultanţă).

În perioada 2002-2005, Relu Fenechiu (deputat între 2004 și 2013) a vândut statului român, prin firmele sale, transformatoare electrice, vechi, revopsite și vândute ca noi, prejudiciul adus statului român fiind de circa 2, 5 milioane euro.

Cele patru firme rulau în 2013, înainte de condamnarea lui Relu Fenechiu,  10 milioane euro

În 2012, Relu Fenechiu (Ministru al Transporturilor în perioada decembrie 2012-iulie 2013, în Guvernul Victor Ponta) a pretins 4 milioane euro de la firma SIVECO, promițând că îi va oferi contracte cu Ministerul Justiției.

Mita a fost ascunsă în conturile firmei Profile Business Consulting, controlată de el prin intermediul Alinei Simona Hăilă. Suma reprezenta ”comisionul” de 15 % din valoarea contractelor ”aranjate” și banii fuseseră plătiți prin contracte ”fictive” între Profile Business și Siveco.

Relu Fenechiu, fost deputat și ministru liberal a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare în 2014, în dosarul faimoasei ”Afacere Transformatorul” (derulate cu aproape un deceniu înaintea condamnării).

În 2014, imediat după intrarea în închisoare a fraților Relu și Lucian Fenechiu, s-a trecut la o activitate de repliere, de ”revopsire” exact ca în cazul transformatoarelor, afacerea să pară nouă, aparent pentru a fi vândută.

Citeste si   Noi SPORURI COVID-19 pentru ambulanțieri după negocierile dintre sindicate și Ministerul Sănătății. Anunțul lui Nelu Tătaru

Persoana juridică SC Globocon SRL, al cărei reprezentant a fost Cristian Ghibu (fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în ianuarie 2013, propus de Relu Fenechiu, şi fost şef al comisiei de privatizare a CFR Marfă.), având calitatea  de administrator, a schimbat numele ”FENE GRUP în SC Engineering and General Constructing (ENGEKO) SA.

Pe când Relu Fenechiu era în închisoare, Mariana Daniela Fenechiu a demarat partajul

Mariana declara că bunurile supuse executării silite pentru recuperarea prejudiciului în DosarulTransformatorul” îi aparțineau în proporție de 50 %. Relu Fenechiu s-a căsătorit cu Mariana Daniela Fenechiu, în 2007, la Viena, Mariana Daniela Fenechiu fiind interpretă de muzică populară și juristă la Primăria Abrud (Județul Alba), în momentul când l-a întâlnit pe Relu Fenechiu.

În declarația de avere din 2014, Relu Fenechiu a trecut un autoturism marca BMW X6 (estimat atunci la 30.000 de euro), 6 terenuri intravilane în localitățile Iași, Dărmănești, Abrud, Roșia Montană, un teren extravilan în județul Bacău, 3 case de locuit în localitățile Iași și Roșia Montană, un apartament în  localitatea Abrud, 2 case de vacanță în localitățile  Iași și Dărmănești.

În 2016, aflat deja în închisoare,  Relu Fenechiu a fost condamnat la încă 3 ani și 10 luni de închisoare în afacerea ”Profile Business-Siveco” pentru spălare de bani.

Afaceri cu ”cântec” ale artistei populare – jurist Mariana Daniela Fenechiu, în domeniul consultanței

Relu Fenechiu a ieșit de după gratii, eliberat condiționat, în vara anului 2017 și a reintrat în lumea afacerilor mari. Între timp, protejatul său Costel Alexe a ajuns în poziții importante și a decis că era cazul să-l ajute pe ”nașul ” său politic.

Relu Fenechiu a decis să meargă pe mâna soției sale, Mariana Daniela Fenechiu, care apare drept asociat unic la firma Integra Business Consulting SRL din Iași. Mariana Daniela Fenechiu (4,3%) și Alex Fenechiu (95,7%) sunt asociați în firma La Rocca SRL din Iași, administrator fiind Cristina Dana Bledea, din 30 august 2017.

Cristina Dana Bledea figurează ca administrator la firmele SC Engineering and General Constructing (ENGEKO) SA, Lemon Trust SRL, în timp ce Alex Fenechiu apare și ca asociat la Punto Verde SRL, asociat și administrator la Next GenerationTechnologies SRL și ascoiat la CISIF Centrulde Idei și Soluții Financiare SRL.

În 2018-2020, Primăriile Iași, Huși, Răchiteni, Vânători, Holboca, Băltățești încheiau contracte cu valori între de 9500 RON și 125 000  RON (record înregistrat cu Primăria Huși, în septembrie 2019).

Citeste si   ”Legile Puterii”| Traian Băsescu despre ”coincidența” între închiderea marelui dosar EADS și numirea lui Kovesi la conducerea Parchetului European - VIDEO

În 2019, din 8 contracte, firma Integra Business Consulting (IBC) a câștigat 125 000 RON

În 2019, Relu Fenechiu, deși condamnat pentru spălare de bani, a solicitat în instanță recuperarea sumei de 4 milioane lei, pe care o ascunsese în conturile firmei Profile Business Consulting.

Cifra de afaceri a firmei Integra Business Consulting (IBC), a fost de  183 518 RON (la un an de la ieșirea din închisoare a lui Relu Fenechiu) iar profitul de 29 450 RON.

Cifra de afaceri a firmei La Rocca SRL (cu Alex Fenechiu acționar majoritar, Mariana Daniela Fenechiu acționar minoritar și Cristina Dana Bledea administrator), înființate la 29.09.1999, a fost în 2018 de 178 514 RON și profitul de 70 280 RON.

În 2019, firma Integra Business Consulting (IBC), la care Mariana Daniela Fenechiu este asociat unic (firmă înființată la 31 octombrie 2002) a câștigat din 8 contracte de achiziții publice suma de 297 500 RON.

Așadar, firma era înființată în 2002, iar Mariana Daniela Fenechiu s-a căsătorit cu Relu Fenechiu în 2007, devenind ”profitabilă” datorită talentului în afaceri (nu doar celui muzical) al Marianei Daniela Fenechiu.

PNL și fascinația luminii electrice aduse exclusiv în România de familia Fenechiu în 2020

În 2020, Ministerul Mediului a decis să finanțeze un program de introducere a iluminatului stradal cu LED-uri în valoare de 80 milioane de euro, pentru 700 de localități. Aproape 10 % din aceste contracte, adică peste 60 de localități au încheiat contracte de consultanță cu firma Integra Business Consulting (IBC), la care Mariana Daniela Fenechiu este asociat unic, pentru obținerea de finanțare nerambursabilă pentru investiții în iluminatul public, în speranța că vor accesa finanțarea nerambursabilă, atunci când linia de finanțare se va deschide (asta probabil dacă PNL va mai rămâne la guvernare și în 2021, când probabil că vor sosi primii bani).

În mai 2020, firma soției lui Relu Fenechiu a obținut contracte cu valoari între 20 000 și 70 000 RON în Olt (Deveselu, unde este Baza NATO), Vaslui, Vrancea, Botoșani, Mureș, Vâlcea, Suceava pentru consultanță în implementare proiecte.

La începutul lunii iunie 2020, Primăriile Țibucani-Neamț, Suharau-Botoșani, Cajvana-Suceava, Bucium-Alba, Grămești-Suceava au încheiat contracte cu firma Integra Business Consulting SRL din Iași, deținută de Mariana Daniela Fenechiu situate între 4850 RON și  36 400 RON.

Primăriile Drăgănești-Neamț, Hlipiceni-Botoșani, Dobârceni-Botoșani, Broscăuți-Botoșani, Ceahlău-Neamț au încheiat în iunie 2020 contracte de 20 000 RON fiecare.

Citeste si   Ajutorul de stat pentru HoReCa: 20% din pierderile din acest an. Când va deveni programul operațional

În perioada 9- 11 iunie 2020, primăriile Albești-Botoșani, Pianu-Alba, Dersca-Botoșani, Godinești-Gorj, Sulița Botoșani, au încheiat cu firma soției lui Relu Fenechiu contracte cifrate între 17 000 RON și 70 000 RON.

În iunie 2020,  5 comune din județele Vâlcea, Hunedoara, Vaslui, Bacău și Prahova au încheiat cu aceeași firmă contracte care se situează între 16 500 și 70 000 RON, tot pentru consultanță în vederea introducerii iluminatului public.

Primării din Bistrița și Timiș au încheiat și ele contracte care sunt cuprinse între 20 000 și 40 000 RON.

Numai în data de 15 iunie 2020, au fost atribuite alte 5 contracte firmei soției lui Relu Fenechiu: Primăria Hudești-Botoșani- 40 000 RON, Mărgău-Cluj-17 000 RON, Primăria Alexandria-Teleorman-25 000 RON, Mărgău -Cluj-70 000 RON, Săcele-Gorj-17 000 RON.

Contracte de  2.723.128 Ron încheiate de firma Integra Business Consulting (IBC) în anul 2020

Observăm că sunt primării din Banat, Oltenia, Muntenia, Transilvania și Moldova, excepție făcând Dobrogea. Majoritatea primăriilor sunt controlate de PNL, după cum și multe din județele în care s-au încheiat contractele, sunt conduse politic de PNL.

Ce este important de notat, este că toate aceste contracte sunt de consultanță în vederea accesării finanțării nerambursabile atunci când se va deschide finanțarea.

Așadar, apelul la firma Integra Business Consulting (IBC), la care Mariana Daniela Fenechiu este asociat unic, este un fel de ”condiție sine qua non” pentru succesul obținerii finanțării (primii bani ar putea sosi anul viitor, asta dacă și PNL va mai guverna în 2021), adică o garanție politică, ceea ce nu este deloc corect din punct de vedere moral, dar și legal.

Cum se joacă, în realitate, ”hora achizițiilor” din bani publici: miza, campania electorală pentru alegerile locale 2020

După anul 2017 soții Fenechiu au reintrat în forță în hora achizițiilor din bani publici, mai ales după ce PNL a revenit la guvernare în 2019.

Costel Alexe, protejatul lui Relu Fenechiu a dat, cu generozitate bani de la Ministerul Mediului, pentru 700 de contracte dintre care 10 % până acum, au mers spre firmele familiei Fenechiu.

Este campanie electorală și Costel Alexe vrea să fie noul Președinte al Consiliului Județean Iași. Dat fiind talentul de vospitor și spălător de bani al lui Relu Fenechiu, există suspiciunea că o parte din acești bani vor intra, vopsiți-spălați în campania electorală a lui Costel Alexe, care stă să înceapă.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ