Share

În ultima perioadă, proiectul de lege propus de Vasile Cristian Lungu, senator PMP, alături Emil-Marius Pașcan, senator al aceluiași partid, a stârnit multe controverse atât pe social media cât și în comunitățile academice din țară.

Proiectul de modificare a legii educației a fost votat de camera decizională a Senatului, cu 81 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 27 de abțineri. Totuși, Klaus Iohannis a declarat faptul că legea nu va fi promulgată iar ca urmare se va întoarce în Parlament.

Multe organizații și instituții publice condamnă proiectul de lege

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România(ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor(CNE) și-au exprimat poziția față de evenimentele din țară declarând pe pagina oficială a ANOSR:

Parlamentul României a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a limitat dreptul la educație al acestora și a instigat la ură împotriva lor, trimițând educația din România în Evul Mediu”.

Comunitatea academică din Iași își arată nemulțumire față de acest proiect de lege printr-o scrisoare deschisă.

Citeste si   1 Decembrie, Ziua NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI! Semnificațiile și ISTORIA acestei DATE

Ioana Baciu, profesor al Facultății de Litere din cadrul UAIC: ”A interzice conceptul de „gen” înseamnă automat încetarea discuțiilor despre egalitatea de gen”

Contactată de către reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași”, profesorul colaborator și doctorand al Facultății de Litere din cadrul UAIC Iași, Ioana BACIU  a declarat:

În absența unei poziții oficiale a universității din Iași cu privire la modificările recente la legea educației, o scrisoare deschisă adresată președintelui este vitală. Trăim într-o țară în care adolescentelor răpite și violate care apelează numărul de urgență li se spune că țin linia ocupată, în care judecătorii consideră că fetițele abuzate de 13 ani au consimțit actul sexual, în care 55% din populație consideră că violul e justificat, în anumite condiții, în care violența domestică,  hărțuirea stradală, on-line și la locul de muncă a femeilor sunt normalizate, în care persoanele gay nu beneficiază de parteneriat civil și de aceleași drepturi ca restul cetățenilor, în care un vlogger îndemna, deunăzi, la violarea fetelor care se îmbracă provocator,  în care homofobia și transfobia sunt generalizate.

Acesta este contextul în care se interzice predarea conceptului de „gen” pe motiv că ar consta în prozelitism, concomitent cu prezența pregnantă în spațiul public a unor voci conservatoare precum ale Bisericii Ortodoxe Române, care se opune educației sexuale obligatorii în școli, sau Coaliției pentru Familie, care promovează, sub pretextul unei așa-zise „normalități”, stereotipuri sexiste și homofobe.

A interzice conceptul de „gen” înseamnă automat încetarea discuțiilor despre egalitatea de gen, cât și a diferențelor dintre gen (construct social) și sex (sexul biologic) – ambele concepte atât de necesare în România. Femeile și minoritățile sexuale NU sunt cetățeni de mâna a doua, educația NU e îndoctrinare iar rolul universităților este să prevină, prin combaterea ignoranței, atitudini extremiste care pot degenera în traume la nivel social pentru membrii defavorizați ai societății”, a declarat Ioana Baciu, profesor al Facultății de Litere din cadrul UAIC. 

Având în vedere gravitatea situației, considerăm că o astfel de măsură este necesară iar vocea comunității academice ieșene merită auzită. Exprimarea publică, în astfel de situații, fiind la fel de importantă ca rezultatul procesului legislativ

Citeste si   1 Decembrie la IAȘI! Medicii din PRIMA LINIE au fost PREMIAȚI pentru LUPTA împotriva răspândirii SARS-COV-2

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ