Share

”Comuna Ceplenița se bucură de o istorie bogată fiind înregistrate pe teritoriul comunei 8 monumente istorice”

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Ceplenița și discutăm cu primarul comunei, Dumitru LAIU.

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Primar Dumitru LAIU: Comuna Cepleniţa este situată în partea de nord-vest  a judeţului Iaşi, având centrul de comună situat la aproximativ 70 Km distanţă de municipiul Iaşi şi la 5 km sud de Hârlău.

Zona în care sunt amplasate localităţile componente ale comunei este bogată în vestigii istorice care atestă vechimea, stabilitatea şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. În componenţa comunei Cepleniţa intră satele: Cepleniţa, Buhalniţa, Poiana Mărului, Zlodica.

Monumente cu caracter istoric

Pe teritoriul comunei Cepleniţa sunt înregistrate 8 monumente cu caracter istoric şi anume

⮚ Beciul lui Zlodica, construit în secolul XV din piatră, funcţionând şi în prezent, aflat în curtea cetăţianului Cojocaru Gheorghe (24.B.605).

⮚ Biserica de lemn cu hramul « Sf. Gheorghe » construită în secolul al -XVII- lea, care se află în satul Zlodica şi în care se ţin şi în prezent slujbe religioase  (24.B.605).

⮚ Podul de piatră de la intersecţia drumului Cotnari cu Cepleniţa, construit în sec. al -XV- lea, pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, pe teritoriul satului Zlodica (24.B.607).

⮚ Biserica « Naşterea Maicii Domnului » din satul Buhalniţa construită în sec. XVII (24.B.441).

⮚ Hanul Cantacuzino – Paşcanu din sec. XIX amplasat în satul Buhalniţa (24.B.442) (urmele acestui monument nu au putut fi depistate în teren).

Citeste si   Comuna MIROSLAVA este în continuă EXTINDERE! Se va moderniza și REABILITA școala din localitatea Ciurbești

⮚ Cetăţuia din satul Buhalniţa aşezare din epoca neolitică din sec. III. şi refăcută în perioada  prefeudală şi feudală (sec. XV – XVII). În apropiere s-a surpat recent un mal punând în valoare un cuptor de ars ceramică de aceeaşi valoare cu cea de la Cucuteni. În prezent aici se află un şanţ în formă de semicerc cu diametrul de 150 m, adânc de 3 m şi larg de cca. 8 m, având în mijloc o groapă adâncă (24.A.009).

⮚  Pod de piatră în satul Cepleniţa construit ca şi precedentul în sec. XV, pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt (24.B.446).

⮚ Ansamblul curţii Cantacuzino – Paşcanu. În centrul acesteia se află conacul Cantacuzino – Paşcanu construit iniţial de Nistor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche, care a trecut succesiv în proprietatea mai multor boieri, fiecare aducându-i îmbunătăţiri, extinderi și modernizări aşa cum rezultă din documentele vremii.

REP: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

„Principala prioritate asupra căreia ne concentrăm toată atenția este educația”

Primar Dumitru LAIU: Principala prioritate asupra căreia ne-am concentrat toată atenția este educația, însă din dorința de a oferi ce este mai bun cetățenilor comunei Ceplenița, am demarat proiecte în vederea reabilitării și modernizări drumurilor de interes local în comună cât și înființarea distribuției de gaze.

Lista proiectelor importante pentru comuna noastră este:

„Modernizare drumuri de interes local în comuna Ceplenița, județul Iași”- valoare contract de finanţare 4.917.341,00 lei – lucrări efectuate în anul 2018 în proporţie de 62 – 64 %

„Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” din localitatea Buhalnița, comuna Ceplenița, Județul Iași” valoarea totală a contractului de lucrări 1.061.688,00 lei – proiect finalizat în 2018

Citeste si   Efectivul de SALARIAȚI din județul IAȘI este în SCĂDERE

„Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială “Grigore Ureche” din localitatea Ceplenița, Comuna Ceplenița, Județul Iași” valoarea totală a contractului de lucrări 1.079.112,00 lei – proiect finalizat în 2018

„Achiziție buldoexcavator comuna Ceplenița, Județul Iași” valoarea totală a proiectului de investiţii: 68.882 Euro (316.636 eligibil, 116.505 neeligibil – 433.142 Total) – proiect depus pe Măsura M6 Dezvoltarea Microregiunii GAL Siret Moldova, aprobat în ianuarie 2018- proiect finalizat în anul 2018;

Proiectele sunt modalități prin care problemele sunt rezolvate

“Înfiinţarea distribuţiei de gaze naturale în Comuna Cepleniţa, Judeţul Iaşi”, cu satele aparţinătoare: Cepleniţa, Buhalniţa, Poiana-Mărului, Zlodica” – valoare obiectiv de investiţii 2.113.785,00 lei cu TVA.

Documentaţia depusă la ANRE BUCURESTI din februarie 2018 a fost avizată conform Deciziei nr.113/29.01.2018. S-a primit avizarea studiului de fezabilitate întocmit de Sc PRISMA SERV SRL, în vederea demarării procesului de concesionare a serviciului public de distribuție a gazelor naturale în satele Cepleniţa, Buhalniţa, Poiana-Mărului şi Zlodica.

 “Reabilitare şi consolidare Grădiniţa cu program normal Cepleniţa, comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi”, cu o valoare alocată din bugetul de stat de 791.456,00  lei, conform contract de finanțare nr.10818/13.03.2018 – finanţator Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

“Reabilitare şi modernizare dispensar uman din localitatea Buhalniţa, comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi” cu o valoare alocată din bugetul de stat de 571.332,00 lei, conform contract de finanțare nr.10817/13.03.2018 – finanţator Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Dezvoltarea unei comunei constă în implementarea proiectelor gândite

REP: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

Primar Dumitru LAIU: După cum am menționat și mai devreme avem în vedere modernizarea Școlii Gimnaziale “Nicolae Iorga” din localitatea Buhalnița, modernizare Școlii Gimnaziale “Grigore Ureche”, modernizarea dispensarului uman din localitatea Buhalniţa și modernizarea drumurilor de interes local în comuna Ceplenița.

Citeste si   Direcția 5 cântă în Grădina PALAS

REP: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social ?

Primar Dumitru LAIU: Încercăm să avem o relație cât mai apropiată cu cetățenii comunei, să rezolvăm împreună problemele cu care se confruntă de aceea avem angajat un asistent social, pe doamna Mălina Davidescu care este prezentă în viața cetățenilor.

REP: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

Primar Dumitru LAIU: O componentă importantă a vieții sociale în orice comunitate este cea culturală, domeniu care poate contribui în mod specific la creșterea gradului de atractivitate a satului pentru populație în special pentru tineri.

Activitățile cultural-artistice parte din viața cetățenilor

Pe parcursul anului, biblioteca în colaborare cu cadrele didactice și primăria comunei Ceplenița organizează și desfășoară următoarele activități culturale și educative:

         -,,1 DECEMBRIE-ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI’’;

       – OBICEIURI DE IARNĂ LA ROMANI -,,SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI ȘI A ANULUI NOU’’;

          -,,DOR DE EMINESCU’’;

          -,,24 IANUARIE – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE’’;

          -,,SFÂNTUL VALENTIN versus DRAGOBETE’’;

          – 1 MARTIE- MĂRȚIȘORUL – SIMBOLUL PRIMĂVERII;

          -,,LUMEA POVESTILOR LUI CREANGA’’;

          – 8 MARTIE – ZIUA FEMEII;

          -,,PAȘTELE SI SEMNIFICATIA LUI’’;

          -,,23 APRILIE ZIUA BIBLIOTECARULUI’’

          -,,ZIUA EROILOR’’;

          -,,1 IUNIE ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI’’

REP: Cum apreciați relația cu autoritățile județene?

Primar Dumitru LAIU:  Relaţia cu autorităţile judeţene este foarte bună.

REP: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ