Share

Perioada actuală, în care cu toții ne confruntăm atât la scară individuală, cât și comunitară, la nivel social și economic, cu numeroase și complicate probleme, poate fi depășită numai împreună, prin solidaritate și printr-o activă implicare, prin identificarea de soluții.

Pandemia care s-a răspândit la nivel global are cel mai rapid impact economic din ultimele decenii. Turismul, transporturile și comerțul se prăbușesc după principiul dominoului.

Astăzi, în cadrul ”Interviul săptămânii” în avem alături de noi pe Paul BUTNARIU, Președintele Camerei de Comerț și Industrie IAȘI și discutăm despre efectele COVID -19 asupra economiei ieșene.

Reporter: Domnule președinte traversăm o perioadă fără precedent din punct de vedere social și economic și totuși, trebuie să facem față acestei provocări! Ce măsuri a luat Camera de Comerț și Industrie IASI  în contextul COVID -19?

”O bună parte din activitatea Camerei de Comerț si Industrie, în conexiune cu mediul de afaceri și cu registrul comerțului, se desfășoară digitalizat”

Paul BUTNARIU: Camera de Comerț si Industrie din Iași s-a orientat, alături de tot sistemul cameral din România și de Camera de Comerț  Națională, după modelul de supraviețuire din perioada stării de urgență și de alertă. S-a adaptat la ceea ce s-a întâmplat în viața reală antreprenorilor ieșeni.

În sensul acesta, am mutat o serie întreagă de activități în spațiul virtual, pe toate platformele online pe care la are Camera de Comerț si Industrie. De asemenea o parte din salariați au lucrat în sistemul telemunca și am luat măsuri ca pentru documentele ce trebuie eliberate fizic de către Camera de Comerț si Industrie, se intră doar cu programare, cu măsuri de distanțare, păstrarea condițiilor igienice și de dezinfecție a clădirii și a sălilor.

Citeste si   Nelu Tătaru: Vom achiziționa vaccinuri pentru întreaga populație

Acum, după reluarea într-o oarecare măsură a activităților, am separat oamenii, fiecare cu spațiul lui. Avem posibilitatea clorizarii întregului spațiului. Pentru întâlniri de bussiness absolut necesare, se poate rezerva un birou special unde intră doar un reprezentant al Camerei de Comerț și omul de afacei care are o problemă și trebuie prezentată în mod fizic. Avem dotări de prevenție – măști, mănuși, viziere. O bună parte din activitatea Camerei de Comerț si Industrie, în conexiune cu mediul de afaceri și cu registrul comerțului, se desfășoară digitalizat.

Rep: Care este impactul pe care îl are pandemia de COVID -19 asupra județului IASI?

”Aproximativ 2500-2600 de firme din județul Iași, au apelat la șomajul tehnic”

P.B: Nu avem încă datele economice aferente lunii aprilie, cea care a fost efectiv afectată puternic. Avem doar date în ceea ce privește partea de șomaj, unde aproximativ 2500-2600 de firme din județul Iași, au apelat la șomajul tehnic. Noi nu facem altceva decât să primim datele de la anumite entități ale statului român și să tragem niște concluzii. În somajul-tehnic-ar-putea-fi-prelungit-si-dupa-15-mai-–-o-parte-din-salariile-angajatilor-ar-putea-fi-platite-de-statprima decadă a lunii iunie vom putea prezența primele date agregate statistic ale evoluție economice din județul nostru.

Părerea mea este că afectarea județului Iași este mai mare față de a altor județe pentru că depinde foarte mult de ceea ce înseamnă motorul economic al mediului academic și universitar. Iar odată oprite cursurile și studenții plecați din Iași, lipsește o componentă importantă a consumului și a activităților ieșene. Un alt motor economic al Iașului îl reprezintă cele 3-4 complexe mari de mall-uri pe care le avem în Iași, care și-au redus puternic activitatea, atât din punctul de vedere al retailerilor cât și din punct de vedere al celor care administrează clădirile de bussiness.

Citeste si   Doliu în sportul românesc - A murit un conducător cu zeci de ani experiență și recunoaștere

Rep:  Care este scenariul, în această situație, pentru piața forței de muncă ieșene?

”Presiunea pe piața muncii poate fi diminuată de această reimigrare către locurile de muncă pe care le aveau

P.B: Putem spera doar că, pe măsură ce activitățile vor fi permise de către autoritățile statului, firmele nu vor putea chiar din prima zi să își reia activitatea la nivelul de dinaintea pandemiei. Vom avea o întârziere a reluării activităților. Părerea mea este că, în varianta optimistă, va dura 3-4 luni până când firmele vor ajunge la o cifră de afaceri și o reluare a afacerilor similară cu cea din luna ianuarie a acestui an. E greu să facem prediciții pentru că forța de muncă va fi reatrasa, cu siguranță, de activitățile din vestul Europei.

Acolo știm că sunt sute de mii de români care s-au întors acasă din cauza pandemiei, acum vor fi în bună măsură nevoiți să revină la locurile de muncă din diversele țări europene. Presiunea pe piața muncii poate fi diminuată de această reemigrare către locurile de muncă pe care le aveau.

Pentru noi, cred că, într-o oarecare măsură, odată ce și sistemul de alimentație publică și mall-urile se vor redeschide, probabil că va reveni și consumul, cu precauția cheltuielilor atât a cetățenilor români cât și a celor europeni. În primele câteva luni, aceștia vor fi mai precauți, neștiind ce urmează în economia europeană.

Rep: Au fost impuse măsuri de reduceri fiscale?

P.B: Camera de Comerț și-a redus cheltuielile: consumul de utilități, măsura în care putem realiza venituri pentru a susține partea salarială și numărul de angajați. Nu există probleme, poate doar ca număr de personal. În măsura în care revenim la activitatea de dianinte, numărul de personal va rămâne ca înainte, iar dacă nu vom reveni, în primele două luni de zile se va face o analiză pe activități și vom vedea în ce măsură mai e nevoie să reducem sau să angajăm personal.

Citeste si   Soldații ruși, vaccinați împotriva COVID-19

Rep: Care ar fi mesajul CCI IASI pentru mediul de afaceri ieșean?

”Fiecare român are de plătit un deficit comercial de peste 1000 de euro”

P.B: Mesajul nostru este de încurajare, întotdeauna a fost unul optimist. Cert este că trebuie lucrat pe două planuri, în care și aportul autorităților este unul foarte important.

În primul rând de recăpătare a încrederii românilor în forța lor proprie și că putem câștiga bani și putem relua consumul, cel care a fost motorul economic.

A doua este că avem nevoia absolut necesară de o strategie pentru încurajarea producătorilor locali, pentru stimularea lor și pentru crearea facilităților, dar nu doar fiscale ci și de natura taxelor locale, a terenurilor și spațiilor necesare pentru a-i stimula. Asta este campania următoare pe care și-o propune Camera de Comerț.

Al treilea parametru la care vrem să lucrăm este ca tocmai această încurajare a producătorilor locali să ne conducă spre o creștere a exporturilor și o diminuare a importurilor, deoarece deficitul comercial al româniei este prea mare. Am calculat, iar la ora aceasta, fiecare român are de plătit un deficit comercial de peste 1000 de euro.

Deci, însemnând că, de la copilașul de o zi, până la vârstnicul de 100 de ani, toți au de plătit aceeași suma, ceea ce este enorm pentru actuala situație economică și pentru ceea ce se va întâmpla în următorii ani. Este foarte important ca România să își dezvolte propriile direcții de acțiune și propriile afaceri și să stimulăm exportul.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ