Share

După nouă luni de pandemie, stresul cauzat de această perioadă plină de incertitudini își produce efectele. Tot mai multe persoane se confruntă cu stări de oboseală, nervozitate, melancolie, toate acestea cauzate de lipsa de interacțiune cu persoanele dragi, și mai ales, imposibilitate de a ieși din casă la orice oră.

Starea de urgență impusă în România o perioadă de grea încercare pentru populație

Starea de urgență impusă în România a reprezentat o perioadă de grea încercare pentru populație,  românii fiind recunoscuți ca fiind un popor sociabil și ospitalier. Zilele de izolare în propria locuință și-au pus amprenta pe starea de spirit a românilor, ajungând să dezvolte stări de tristețe, apatie, nervozitate. Și singurătatea este trăită mult mai intens în zilele de pandemie, distanțarea socială îi determină pe oameni să simtă izolați și neputincioși.

Recent, cei de la COH-FIT  (Collaborative Outcomes study on Health and Functioning) au realizat un studiu pentru a vedea cât de afectată a fost populația pe timpul pandemiei.  La nivel mondial au participat 108.000 de participanți cu vârste cuprinse între 28 și 50 de ani, care au completat un chestionar online.

Citeste si   (P) Ioan STAN(PSD): „LEGEA fundamentală a țării prevede că dacă președintele ÎNCALCĂ prevederile constituționale, poate fi SUSPENDAT din funcție”

În ultima perioadă, stresul a fost cel mai mare dușman al populației  

În urma rezultatelor obținute, s-a dovedit faptul că stresul a fost cel mai mare dușman al populației. Astfel, 42% dintre participanți au resimțit o stare accentuată  de irascibilitate, agravarea stresului fiind mai des întâlnit în rândul femeilor. O altă schimbare majoră în comportamentul oamenilor este consumul de Internet.

68% dintre participanții la acest studiu au susținut faptul că în pandemie au petrecut mult mai multe ore în mediul online, comparativ cu perioada dinaintea acesteia.

”Covidul este un inamic invizibil care face ravagii și alimentează simptomatologia depresivă”

”Am avut multe persoane care au solicitat terapie ulterior post Covid. Odată că s-au confruntat cu stările de anxietate, după care am remarcat în ultima perioadă că au apărut persoane diagnosticate inițial cu Covid și că ulterior au dezvoltat sechele neurologice, stări pe care nu le-am întâlnit în prima etapă a Covidului, și aici mă refer la acele sechele de la vertij, la sindromul Migrenoid frecvent și inclusiv simptome sau manifestări similare cu scleroza multiplă sau scleroza laterală.

Persoanele aveau dificultăți locomotorii, asociate cu amețeli, nu se puteau ridica, aveau dureri de spate foarte mari chiar dacă acest lucru era după o perioadă de 2-3 luni de la diagnosticarea cu Covid.

Chiar și cei care nu au fost diagnosticați cu Covid  și aici mă refer la familia celui cu Sars-Cov2 au suferit. Este o stare psihică care poate fi contagioasă dincolo de cei care au Covid și care se tratează și cei de lângă, pentru că trăiesc cu starea de teamă că urmează ei și nu știu în ce variante se manifestă Covidul”, a declarat specialist în psihologie, Mihaela Baban, pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava

Potrivit psihologului Mihaela Baban, Covidul a fost asociat în prima etapă cu iminența morții. Nimeni nu a știut cât durează, cum se manifestă acest virus, toată lumea s-a panicat și s-a instalat astfel starea de teroare.

Citeste si   (P) Mirela ADOMNICĂI (PSD): „Să ne reamintim despre dubla măsură și IPOCRIZIA PNL”

Acum, în valul 2,  formele de manifestare ale virusului sunt mai agresive față de valul 1 și din nou lumea se așteaptă la ce e mai rău.

În această perioadă grea, este mai important că oricând să rămânem pozitivi, să nu ne lăsăm cuprinși de panică și gânduri negre.

Psihologii ne spun că o stare mentală bună ne ajută și corpul să funcționeze mai bine. Deși traversăm zile pline de incertitudine, să încercăm să rămânem conștienți de pericole și să ne detașăm de frică, de mesajele alarmiste, și de întrebările care nu au un răspuns, în acest moment.

Citeste si   Cluj: ''Noaptea Cercetătorilor'' încântă publicul cu ştiinţă, prin experimente şi fenomene curioase

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ