Share

Turismul, transporturile și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt doar primele sectoare lovite dur de criza provocată de noul coronavirus

Unda de șoc se va resimți și în alte domenii, dar România va avea o imagine exactă a impactului abia în vară, când este așteptat ca numărul îmbolnăvirilor să scadă, spun mai mulți analiști economici. Unele analize inidcă totuși faptul că peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați,​

În Iași cele mai afectate firme sunt cele din categoria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), închise definitiv, urmate de firmele de transport persoane și mărfuri, fiindcă transporturile externe s-au redus drastic.

Angajatorii au început să invoce forța majoră prin suspendarea contractelor de chirie,  suspendarea contractelor de muncă. Guvernul promite că va putea plăti 75% din salariu la angajații companiilor care-și trimit angajații în șomaj tehnic, însă companiile vor trebui să demonstreze că veniturile lor s-au diminuat cu 25% din cauza crizei, ceea ce înseamnă birocrație, drumuri suplimentare, timp pe care patronii nu îl au. Deocamdată, Guvernul nu a spus nimic ce se va întâmpla cu salariile profesorilor, care lucrează de acasă. Evident că băncile vor înregistra încasări mai puține la ratele la credite și chiar dacă vor exsta amânări,  debitorii își vor prelungi termenul de rambursare.

În ultima ședință de Guvern, Premierul Ludovic Orban a luat o serie de măsuri precum:

  • Majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Au fost alocate 5 miliarde lei în primă fază, putându-se merge, în total, până la 15 miliarde în mod etapizat .
  • Garantarea creditelor pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda va fi subvenționată 100%, cu o garanție de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion.
  • Asigurarea rambursării de TVA până în limita sumei de 9 miliarde, asigurarea fluxurilor de capital prin intermediul rambursării TVA, oferind companiilor șansa beneficiului asupra capitalului de lucru.
  • La rectificarea bugetară vor fi alocați bani pentru decontarea concediilor medicale.
  • Asigurarea plății șomajului tehnic, plății angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj, deoarece foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.
  • Plata din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, adică indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
Citeste si   TONOMATELE de cafea - risc de INFECATRE cu SARS-COV-2? Mihaela: ”Nu avem de unde ȘTI cine a pus MÂNA pe acel APARAT înaintea NOASTRĂ”

Companiile care vor beneficia de asigurarea șomajului tehnic sunt împărțite în două categorii:

  • Companiile afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.
  • Companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

Economiștii spun că achizițiile masive au crescut cursul Euro (deci ratele și chiriile vor fi mai mari), iar producătorii au majorat prețurile. Autoritățile au anunțat că vor plafona prețurile, dar mulți economiști au acreditat ideea că plafonarea ar duce la speculă și la creșterea vânzărilor pe piața neagră.

Citeste si   Jandarmeria și Salvamont Alba, intervenție URGENTĂ după ce o persoană a căzut cu ATV-ul într-o prăpastie

Firmele de IT arată că nu și-au schimbat programul, în timp ce centrele comerciale și-au redus programul deschise mai fiind doar magazinele alimentare, farmaciile

Vor fi avantajate firmele care au ca obiect de activitate producția de echipamente sanitare și dezinfectanți, multe companii reușind să se adapteze, Iașul reușind să producă multe măști destinate protecției în fața infecției de Coronavirus.

Starea de urgență i-a îndemnat pe ieșeni să iasă la cumpărături, unii chiar cumpărând mult mai multe produse. În mediul universitar ieșean, în special cel al învățământului superior economic (estimări ale prof.univ.dr. Cristian Popescu) se estimează că această criză a epidemiei de Coronavirus  va duce la apariția șomajului într-un procent mai mare, iar cumpărăturile în exces vor afecta situația financiară a multor români care nu au bani puși deoparte.

Conf.univ.dr. Alin Andrieş, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi a declarat:  “Anumite domenii vor fi afectate, impactul va fi pe termen lung şi nu se va recupera uşor. Iaşul, din perspectiva producţiei industriale, din păcate nu stă bine. Din perspectiva furnizorilor de servicii, atât în domeniul IT, cât şi în outsourcing, majoritatea companiilor din Iaşi nu sunt încă afectate direct, dar vor fi atunci când beneficiarii sau cei care solicită aceste servicii vor fi afectaţi”.

Domeniile afectate sunt în primul rând transportul extern de mărfuri, călători, precum și transportul intra-județean, dat fiind că elevii și studenții sunt acasă până aproximativ la începutul lunii mai. Se estimează că impactul economic va fi sub forma unei diagrame în formă de  ”L”. Adică unele domenii vor stagna, fiindcă de, exemplu, în turism, vânzări, după trecerea epidemiei, secătuiți de resurse, oamenii nu vor da năvală la cumpărături, evenimente, vacanțe.

Citeste si   Doliu în lumea filmului românesc. Unul dintre cei mai mari actori a murit, după o boală cumplită, la doar 53 de ani

Șocul cel mai mare va fi pentru micile baruri, cafenele, magazine ne-alimentare, birouri de turism, dar și pentru hoteluri, restaurante insuficient dezvoltate pentru livrarea la domiciuliu, pentru firmele de curierat și transport. Magazinele din jurul școlilor își vor închide activitatea, cum de altfel vor face și distribuitorii de alimente, băuturi și țigări care vor înregistra mari pierderi.

Evident, stațiile de carburant vor avea scăderi, fiindcă marii transportatori nu vor mai  alimenta cu carburanți

Service-urile auto vor avea și ele de pierdut, fiindcă multe mașini nu vor mai fi duse la verificări și reparații.

Potrivit unui studiu al Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (CNIMM), printre principalele efecte pe care le simt antreprenorii ca urmare a pandemiei de coronavirus sunt:

-scăderea vânzărilor

-suspendarea temporară a activităţii

-disponibilizări

-restrângerea activității

-întârzieri la plata furnizorilor

– închiderea unor firme

Unele firme din Iași care gestionează proiecte prin PNDL sunt nemulțumite că plățile care trebuiau făcute în lunile ianuarie și februarie nu au fost efectuate nici până azi, fapt ce va complica situația acestora.

În general, ieșenii au ales să stea în casă, străzile Iașului, ca și parcurile care, altădată atrăgeau un număr mare de oameni fiind pustii. Cafenelele, barurile, restaurantele, hotelurile au fost deja închise.

Ieșenii respectă regimul stării de urgență, însă greutățile economice abia încep.

Președintele României le-a cerut românilor din Diaspora să nu vină acasă de Paști. Iașul este un județ fruntaș la capitolul plecări în Diaspora, iar multe afaceri estimau că le vor crește vânzările o dată cu întoarcerea acasă a românilor.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ