Share

În cadrul rubricii “Agenda Primarului” discutăm cu Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani

În cadrul rubricii “Agenda Primarului” ne propunem să venim în spirijinul unităților administrativ-teritoriale și să reliefăm eforturile pe care acestea le fac în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelulul județului Iași.

Rep: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastra?

La nivel local avem investitori care au creat mii de locuri de muncă, astfel că la ora actuală nu avem asistați sociali. Lețcaniul este printre puținele comune din România care are rata șomajului aproape de 0.

Selian Turcu: Lețcani este în topul celor mai dezvoltate comune din județul Iași și regiunea Moldovei. Este formată din satele Lețcani, Cogeasca, Bogonos și Cucuteni. La ultimul recensământ, comuna noastră avea peste 7000 de locuitori. Suprafața administrativă a comunei Lețcani este de 5.855 ha, din care 4998 ha teren agricol. Comuna Lețcani se află situată la 15 km Vest de Iași – pe DE 583. Se învecinează la Nord cu localitatea Românești, la Est cu localitățile Rediu și Valea Lupului, la Sud-Est cu Miroslava, la Sud cu Horlești și la Vest cu localitatea Dumești.

La nivel local avem investitori care au creat mii de locuri de muncă, astfel că la ora actuală nu avem asistați sociali. Lețcaniul este printre puținele comune din România care are rata șomajului aproape de 0.

Am dezvoltat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași – Parcul Agroindustrial “Transagropolis’’. Avem concernul American LEAR Corporation care oferă sute de locuri de muncă, reprezentanta auto – Casa Auto Iași, Parcul Tehnologic SOLO și în viitorul apropiat se va construi aici – Iași Industrial Park.

Rep: Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are ?

Am inaugurat căminulu cultural din satul Bogonos pe care l-am dotat cu mobilier corespunzător. Dorința noastră e să dăinuie zeci de ani de acum încolo și să aducă reale beneficii locuitorilor.

Stelian Turcu: Bugetul comunei Lețcani a suferit o scădere în ultimii doi ani datorată alocării de fonduri de la bugetul central. Au crescut cheltuielile cu fondul de salarii la nivelul UAT comuna Lețcani și în același timp alocările bugetare au fost reduse considerabil.

Încă nu cunoaștem exact sumele, acum se lucrează la buget, dar ca în fiecare an investițiile pe care ni le propunem să le realizăm, atât prin fonduri nerambursabile, cât și din bugetul propriu nu pot fi susținute doar din veniturile pe care le încasăm. În fiecare an depunem proiecte de finanțare atât în Programul Național de Dezvoltare Locală cât și prin Gal Stejarii Argintii cu scopul de a accesa fonduri prin care să continuăm dezvoltarea comunei Lețcani prin extinderea rețelelor de apă, gaz și canalizare și modernizarea drumurilor sătești prin asfaltare.

Citeste si   1 Decembrie la IAȘI! Medicii din PRIMA LINIE au fost PREMIAȚI pentru LUPTA împotriva răspândirii SARS-COV-2

Rep: Ce lucrări / activități specifice aveți pregătite pentru această primavară?

Avem în plan extinderea rețelei de canalizare etapa a patra. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 450.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Stelian Turcu:

  • Am inaugurat caminul cultural din satul Bogonos pe care l-am dotat cu mobilier corespunzător. Dorința noastră e să dăinuie zeci de ani de acum încolo și să aducă reale beneficii locuitorilor.
  • Am continuat extinderea sistemului de canalizare în satul Lețcani cu 2km și am racordat 200 de gospodării;
  • De asemenea, am realizat extinderea cu 500m a rețelei de gaz metan;
  • Am realizat extinderea cu 700 de metri a rețelei de apă;
  • S-a demarat proiectul ,,Marea asfaltare” pe o lungime de 6,2 km de drumuri sătești în comuna Lețcani, proiect finanțat cu fonduri europene;
  • Se dorește obținerea finanțării prin fonduri europene prin GAL Stejarii argintii pentru un buldoexcavator și dotarea unui cabinet stomatologic;
  • Se are în vedere achiziția publică în vederea contractării proiectării și realizării investiției privind extinderea rețelei de canalizare în satele Bogonos, Cogeasca și Cucuteni, proiect cu o valoare de 8 mil de lei prin PNDL;
  • Avem în plan transformarea drumului județean 248D sat Cucuteni și întocmirea documentației tehnice pentru a realiza modernizarea prin asflatare a drumului cu fonduri din bugetul local;
  • Se demarează acțiuni de modernizare eficientă a iluminatului public cu lămpi de timp led;
  • Se are în vedere susținerea financiară a parohiilor de pe raza comunei Lețcani și inaugurarea și sfințirea Parohiei ”Tabăra de Vară” construită în stil maramureșean și a casei parohiale din satul Cucuteni;

Rep: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

În localitatea noastră se deșfășoară un eveniment de mare anvergură la nivelul județului Iași. Evenimentul agricol de referință al Moldovei – Târgul pentru Fermieri – Agralim a ajuns la a unsprezecea ediție în 2019, fiind organizat, într-un concept modern care îmbină expunerea clasică cu demonstrații de mașini și utilaje agricole în câmp.

Stelian Turcu: Avem în plan extinderea rețelei de canalizare etapa a patra. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 450.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Citeste si   (P) MARIUS OSTAFICIUC, președintele Organizației Municipale IAȘI al PSD și candidat la Camera Deputaților: „Se împlinesc astăzi 102 ani de când, la Alba Iulia, se decidea unirea TRANSILVANIEIcu ROMÂNIA”

Al doilea obiectiv pe care îl avem este extinderea și racordurile la rețeaua de canalizare. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 1.050.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Ne propunem să înființăm o rețea de canalizare în satele Bogonos, Cogeasca și Cucuteni(cofinanțare). Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 1.000.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii și guvernamentale.

De asemenea, ne propunem modernizarea prin asfaltare a drumurilor sătești din comuna noastră. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 350.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Totodată, dorim modernizarea prin asfaltare a DC 26B Cucuteni. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 1.200.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Extinderea rețelei de gaz metan în satul Bogonos este un alt obiectiv de-al nostru. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 300.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Tot în această direcție, ne propunem să extindem rețeaua de gaz metan și în satul Cogeasca. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 400.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri europene.

AGRALIM, “orașelul agricol” care se dezvoltă an de an în imediata vecinătate a Iașului, este un eveniment profesional complex de dimensiune națională și cu participare internațională. La ultima ediție, evenimentul a fost vizitat de peste 10.000 de fermieri cu exploatații vegetale și zootehnice.

Ne propunem să finalizăm iluminatul public cu leduri. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 340.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Avem în plan și extinderea rețelei electrice la Tabăra de Vară. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 80.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

De asemenea, avem în vedere și o platformă pentru colectarea selectivă. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 300.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Nu în ultimul rând, avem în plan pietruirea drumurilor sătești din comuna noastră. Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 250.000 lei cu TVA. Referitor la sursa de finanțare menționăm că această lucrare este din fonduri proprii.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „VISUL unui popor a fost ÎMPLINIT în urmă cu mai bine de un SECOL.”

Ținem să precizăm că aceste proiecte au ca termen de finalizare anul 2019.

Rep: Ne puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna Dvs pe parcursul anului?

Stelian Turcu: În localitatea noastră se deșfășoară un eveniment de mare anvergură la nivelul județului Iași. Evenimentul agricol de referință al Moldovei – Târgul pentru Fermieri – Agralim a ajuns la a unsprezecea ediție în 2019, fiind organizat, într-un concept modern care îmbină expunerea clasică cu demonstrații de mașini și utilaje agricole în câmp. AGRALIM, “orașelul agricol” care se dezvoltă an de an în imediata vecinătate a Iașului, este un eveniment profesional complex de dimensiune națională și cu participare internațională. La ultima ediție, evenimentul a fost vizitat de peste 10.000 de fermieri cu exploatații vegetale și zootehnice.

O altă zi importantă căreia îi acordăm o importanță deosebită este Ziua Eroilor. În fiecare an organizăm depuneri de coroane și paradă miliatara la cimitirul eroilor din satul Lețcani

Cu profundă recunoştinţă în suflete, preţuim pe toţi eroii cei de demult ai luptelor pentru libertate, unitate şi apărarea Creştinătăţii şi a Europei întregi, pe cei de la Posada, Rovine, Vaslui, Războieni, Călugăreni ori Șelimbăr, pe cei din luptele Războiului pentru Independenţa din 1877-1878, pe cei din bătăliile Războiului pentru Întregirea Neamului din 1916-1918, pe cei ce s-au jertfit pentru ţară în 1941-1945 pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, pe cei care au murit în închisorile comuniste pentru apărarea şi întărirea credinţei ortodoxe, pe cei ce s-au jertfit pentru libertate şi credinţă în decembrie 1989, precum şi pe toţi cei care şi-au dăruit jertfa supremă acolo unde ţara le-a încredinţat misiunea în anii din urmă.

În ceasurile grele şi hotărâtoare, la Posada, Rovine, Chilia, Podul Înalt, Călugăreni, Plevna, Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti, Odesa, Timişoara, Bucureşti, ei au înţeles că viaţa noastră nu trebuie să se măsoare cu lungimea anilor, cu bogăţia plăcerilor, cu umilinţă şi robie, ci cu puterea de muncă, cu lupta, cu jertfa, cu eroismul, cu dragostea şi cu afirmarea idealului ce trebuie slujit.

REP: Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora ?

Stelian Turcu: Referitor la acest aspect, putem afirma faptul că, în general, colaborăm bine cu autoritățile publice locale, județene și centrale.

Domnule Primar vă urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adre­sate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ