Share

După 30 de ani în deșertul tranziției, intrăm în normalitate

Nici bine nu s-au terminat alegerile prezidențiale că alegerile locale și generale ne bat deja la ușă. Deși electoratul a luat o pauză pentru a sărbători sfârșitul de an, politicienii au rămas puternic conectați la realitățile curente.

Lecțiile primite de clasa politică pe parcursul anului 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare și ale celor prezidențiale au fost extrem de concludente. Electoratul a semnalizat cât se poate de clar faptul că etapa 1989 – 2019, care a reprezentat “tranziția” la economia de piața, respectiv de adoptare a principiilor europene privind funcționarea administrației publice și a justiției s-a încheiat.

Surprinzător sau mai curând nu, românii au indicat politicienilor pe un ton extrem de ferm că și tranziția către adoptarea integrală a principiilor de funcționare a clasei politice trebuie să se încheie. Politicienii care nu înțeleg noile paradigme, rămân pur și simplu pe dinafară. Prezența și preferințele la vot ne-au demonstrat că se poate. A fost destul!

“Electorala, IAȘI 2020”

Iașul nu a făcut notă discordantă în raport cu restul țării. Bazin tradițional pentru colectarea voturilor în zona stângii, Iașul și în general întreaga Moldovă a surprins prin modificarea opțiunilor la vot. Pe un fond de restrângere a electoratului său tradițional și parțial din cauza incapacității reformării la timp, Partidul Social Democrat a înregistrat o înjumătățire a scorului său politic.

Citeste si   Alexandru MURARU lansează declarații JIGNITOARE la adresa PROFESORILOR care au refuzat să se VACCINEZE

Realist vorbind, la baza acestor rezultate a stat și lipsa implicării primarilor PSD în dinamica campaniilor electorale din 2019. Motivele neimplicării primarilor au fost din cele mai diverse și, în clipa de față, contează puțin spre deloc. Celor veniți “cu ordonanța” dinspre PNL spre PSD le-a lipsit motivația ideologică, altora nu le-au plăcut candidații, câțiva nu au avut resurse materiale iar alții pur și simplu nu au simțit că este lupta lor. Unii dintre PSD-iști sunt prea obosiți, alții nu mai pot sau nu mai vor să candideze.

Frământările există și sunt cât se poate de reale.

PNL este pe val și din poziția de jucător central care deține toate argumentele (președinție, guvern și parlament) a început asaltul. Cu puțin timp înainte de apropierea Crăciunului, prin birourile marilor primari PNL din jurul Iașului se duceau negocieri punctuale pentru racolarea primarilor PSD!

Citeste si   TUIASI va avea un sistem HIBRID și în semestrul al II-lea, iar în CAMPUS vor fi cazați aproximativ 4.400 de STUDENȚI

Zona metropolitană a Iașului devine galbenă

Cercul de primării din jurul Iașului devine galben. Primăriilor Lețcani și Miroslava conduse de primari PNL este foarte posibil să li se adauge în iunie 2020: Bârnova, Tomești și Holboca. Există tratative înaintate în acest sens și cursul evenimentelor pare să fie unul favorabil producerii întocmai a acestui scenariu.

Punctul central, Primăria Iași are toate șansele să rămână în continuare condusă de apoliticul Mihai CHIRICA. Actualul candidat al PNL Iași este formula de compromis prin care Președintele Iohannis îi mulțumește lui Mihai Chirica pentru sprijinul oferit în campania prezidențială.

Chirica l-a înlăturat pe Nichita și a destructurat PSD-ul în Iași!

Același Chirica a dat mesaje anti PSD puternice în toată Moldova și a contribuit major la înfrângerea PSD iar într-un final va fi recompensat pentru această atitudine.

PSD va rămâne cel mai probabil cu o singură insuliță mai mare, dar izolată cum este Pașcaniul și una lângă Iași, probabil Ciurea. Aceste insulițe PSD vor mai avea câteva comune cu un electorat tradițional social-democrat de genul Tătăruși.

Citeste si   Primul TRANSPLANT de rinichi din 2021 a avut loc la Spitalul PARHON din IAȘI

Toate calculele indică la acest moment imposibilitatea PSD de a mai asigura majoritatea în Consiliul Județean Iași după iunie 2020.

Dup ce se vor fi prăbușit toate aceste redute finalul va fi unul singur: canibalizarea internă între parlamentarii PSD pe puținele locuri rămase eligibile în cursa pentru alegerile parlamentare.

Finalul lui 2020 ar putea instaura în premieră supremația dreptei asupra stângii atât în Iași cât și întreaga Moldovă

Reorganizarea primarilor pe zona de dreapta va permite cu siguranță obținerea unei majorități lejere a dreptei în plenul Consiliului Județean Iași. Această forță odată constituită va spulbera efectiv șansele candidaților social-democrați pentru Parlamentul României.

Miza, majoritatea parlamentară și nominalizarea viitorului executiv este suficient de motivantă pentru a capacita întregul arsenal de posibilități și resurse aflat la dispoziția Președintelui Iohannis și a Guvernului PNL.

Dacă Dragnea, guvernul PSD, majoritatea parlamentară coordonată de PSD și armata de primari PSD/ALDE a pierdut tot în 2019, ce credeți că se va întâmpla în 2020 cu un PSD aflat în degringoladă și retragere dezorganizată sub conducerea firavă a Olteniei?

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ