Share

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat oficial lansarea etapei de depunere a proiectelor pentru programul de finanțare a interprinderilor mici și mijlocii din domeniul Horeca.

„ElectricUp” este un program de finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și domeniul HORECA, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Astfel, microinterprinderile firmele mici și mijlocii din diverse domenii, precum și restaurantele, pensiunile, hotelurile cât și alte companii din domeniul Horeca, pot beneficia de fonduri nerambursabile de la stat de câte 100.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice.

Începând de vineri, 4 decembrie 2020, ora 10.00, formularul electronic de înscriere va putea fi accesat pe link-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login și va fi activ pe o perioadă de 60 de zile.

„Prin Programul de finanțare se acordă un ajutor de minimis
beneficiarilor întreprinderi mici și mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind
stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările
și completările ulterioare, precum și beneficiarilor operatori economici care
activează în domeniul HORECA, conform Clasificării activităților din economia
națională – CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, astfel cum a
fost actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr.
337/2007, una dintre activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, în sumă
maximă de 100.000 euro/beneficiar, reprezentând un suport financiar de până la
100% din valoarea cheltuielilor eligibile”, se arată în Ghidul de finanțare „ElectricUp”.

Scopul acestui program este de a crește gradul de utilizare a surselor regenerabile de energie și a eficienţei energetice, îmbunătățirea calității aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în rețeaua națională de energie electrică, precum și stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in.

Citeste si   Numai DOUĂ paturi disponibile la unitatea ATI pentru pacienți Covid

Condiții de eligibilitate

Vor fi 2 categorii de beneficiari ai programului „ElectricUp”:

  • În cazul operatorilor economici persoane juridice din domeniului HoReCa, desfășoară activități sub codurile CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante și alte activități de servicii de alimentație, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte activități de alimentație, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, n.c.a., 9329 – Alte activități recreative și distractive n.c.a. conform clasificării activităților din economia națională aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările și completările ulterioare;
  • Microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din toate domeniile, cu excepția celor prevăzute în anexa 1 la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
Citeste si   ”Siguranță înainte de toate” este mesajul transmis de Teodora MUNTEANU, viceprimar al Municipiului SUCEAVA

Cuantumul finanţării

  • Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100 kWp și cel puțin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare, reprezentând un suport financiar de până la 100% din cheltuielile eligibile.
  • În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, conform Hotărârii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăți în avans din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.
  • Avansul de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile se va acorda beneficiarului în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări.
  • Acordarea avansului va fi prevăzută în schema de acordare a ajutorului de minimis, ce va fi supusă avizării Ministerului Finanțelor Publice și Consiliului Concurenței.
Citeste si   Vești bune pentru IMM-uri! Guvernul anunță DEBLOCAREA fondurilor

Pentru mai multe detalii descărcați AICI Ghidul de finanțare ElectricUp.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ