Share

Consiliul Județean al Elevilor Iași, atrage atenția asupra violenței în școli și nepăsării unităților de învățământ asupra asigurării tuturor formelor de protecție

O tânără de 17 ani, a fost amenințată cu o armă, de un grup de adolescenți în curtea unității de învățământ a căminului în care locuiește.

Evenimentul a avut loc duminică după-amiază în curtea Colegiului Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași, unde s-a produs un conflict între grupul de adolescenți și tânără.
Asigurarea unui mediu sigur în care elevii să își desfășoare studiile este o condiție absolut necesară, respectându-se astfel, dreptul acestora de a-și derula activitatea într-un spațiu în
conformitate cu normele de protecție civilă. Dreptul de a beneficia de pază în școli, este, așadar, unul fundamental.

Multe dintre școlile românești, nu beneficiază deloc de protecția împotriva factorilor externi

În ciuda faptului că există un serviciu de pază al liceului, la momentul producerii incidentului, paznicul nu se afla la post. Mai mult decât atât, acesta poate fi considerat un caz ,,fericit’’. Multe dintre școlile românești, nu beneficiază deloc de protecția împotriva factorilor externi. Conform legii, aceștia ar trebui să aibă acces în curtea școlii doar în cazuri  excepționale, în cazul în care sunt chemați în legătură cu un elev.
Având în vedere că evenimentele de natura celui petrecut la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții nu sunt singulare și că siguranța în școli, nu este o prioritate în România, Consiliul Județean al Elevilor se opune vehement nepăsării unităților de învățământ legată de violența în școli.

Citeste si   CEL MAI APRECIAT MANAGER medical al momentului ar putea CANDIDA din partea PSD la PARLAMENTARE

Consiliul Județean al Elevilor se opune vehement nepăsării unităților de învățământ legată de violența în școli

Cerem vigilență din partea conducerii și mai multă atenție în ceea ce înseamnă asigurarea formelor de securitate și managementul financiar. Deși primăria alocă bani pentru asigurarea pazei, 30% dintre școlile din județul Iași, cer fonduri suplimentare de la părinți, pentru a acoperi costurile firmei de pază. În acest context, deși educația trebuie să fie gratuită, elevii și părinții se trezesc cu banii luați din buzunar.

Citeste si   COPIII Revoluției – povești FILMATE cu părinții REVOLUȚIONARI și copiii acestora despre tranziția de la COMUNISM la democrație

“Nu este prima dată când ni se semnalează un astfel de eveniment în rândul liceelor ieșene. La începutul acestui an, am avut o discuție deschisă cu un grup de elevi ce ne-au prezentat situația de la firul ierbii: prezența persoanelor necunoscute în perimetrul unității de învățământ este la ordinea zilei, iar conflictele provocate de acești intruși, se finalizează uneori cu bătăi foarte grave.

Elevii au declarat că le este frică, iar autoritățile locale deși au fost chemate, nu au reușit să soluționeze cazurile în totalitate. De asemenea, există școli în județul Iași unde  căile de acces din clădire sunt încuiate, pentru o “mai mare siguranță” a elevilor.

Această măsură este deopotrivă periculoasă pentru elevi, mai ales în contextul unei situații de urgență.
Ceea ce ne dorim noi, ca elevi este un mediu propice actului educational, adică un mediu sigur, dotat atât cu pază umană, cât și cu camera de supraveghere, pentru ca o zi la școală să se desfășoare într-un mod normal, fără incidente.” declară Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Citeste si   TUIAȘI va realiza una dintre cele mai MODERNE și stabile rețele UNIVERSITARE de Internet wireless din ȚARĂ

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ