Share

Elevii care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova și care studiază în România vor beneficia pe 15 noiembrie de o călătorie gratuită pe calea ferată dus – întors, către şi dinspre localităţile din România unde se organizează secţii de votare, în vederea exercitării dreptului de vot pentru alegerile din Republica Moldova.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit al elevilor pe calea ferată română în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din data de 15 noiembrie 2020 de către elevii care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi care studiază în România, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, aceştia vor putea călători gratuit la trenurile Regio şi Interregio, la clasa a II – a.

„Scopul prezentului act normativ îl reprezintă crearea cadrului legal pentru acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată dus – întors, către şi dinspre localităţile din România unde se organizează secţii de votare, la trenurile regio şi interregio, clasa a II – a, în data de 15 noiembrie 2020 în vederea exercitării dreptului de vot de către toţi elevii cu drept de vot din Republica Moldova care studiază în România.

Se propune eliberarea biletului de călătorie la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean a Republicii Moldova şi a carnetului de elev vizat pentru anul şcolar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus cât şi pentru întors”, potrivit noii reglementări.

Pe biletul de călătorie eliberat se va menționa numele și prenumele beneficiarului, codul numeric personal (CNP-ul), seria și numărul actului de identitate, calitatea elev (E). Persoanele care, prin fraudă, vor călători suplimentar față de călătoria gratuită acordată vor suporta consecințele legii, se menționează în proiect.

„Operatorii de transport feroviari care asigură transportul categoriei de persoane prevăzută la art. 1 vor prezenta la Autoritatea pentru Reformă Feroviară – Direcţia Economică şi Finanţări o situaţie a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate în baza prezentei Ordonanţe de Urgenţă. Situaţia va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal (CNP-ul), seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei, fiind înaintată până la data de 15 decembrie 2020.

Operatorii de transport feroviari care asigură transportul elevilor cu drept de vot din Republica Moldova care studiază în România vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială”.

Ministerele cu atribuţii în acest sens vor asigura sumele necesare decontării călătoriilor către operatorii de transport feroviar”, se în documentul citat.

 

Citeste si   PIEȚELE sunt în PREFERINȚELE ieșenilor când vine vorba despre CUMPĂRĂTURI

În Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidenţiale în data de 15 noiembrie 2020 şi foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova îşi efectuează studiile liceale, respectiv universitare, în localităţile de pe teritoriul României.

În acest context, pe teritoriul României vor fi deschise 13 secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni cu drept de vot, respectiv în oraşele: Bucureşti (două secţii), Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova, Sibiu şi Oradea.

Citeste si   SPECIALIȘTII olandezi se vor implica în redactarea STRATEGIEI de MOBILITATE URBANĂ

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ