Share

CĂLĂTORIM DE ACASĂ – repere istorice și culturale, un inedit Ghid educațional cu activități practice și creative, realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași

Organizarea procesului educațional pe perioada suspendării cursurilor prin reorganizarea activităților și asigurarea învățării la distanță, a generat pentru inspectorii și profesorii ieșeni un comportament didactic proactiv, de identificare de noi resurse educaționale decât cele tradiționale, care să poată fi accesate online, în școala de acasă.

În acest context, Inspectoratul Școlar Județean Iași, alături de profesori de istorie, implicați și dedicați, propune elevilor și părinților să exploreze istoria omenirii, să călătorească de acasă, prin timp și spațiu, încurajând astfel imaginația, curiozitatea și, mai ales, să descopere, în familie, bucuria studiului, experimentului, jocului și a lecturii, prin intermediul ghidului Călătorim de acasă- repere istorice și culturale.

”Este cel de-al șaptelea proiect de anvergură  dezvoltat de Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru dezvoltarea resurselor de învățare în perioada suspendării cursurilor. Pentru orice profesor de istorie ghidul este un important suport curricular ce poate fi folosit la orele de istorie în contextul învățării la distanță, fiecare temă propusă fiind asociată unui conținut din programa școlară.

Atractivitatea sarcinilor propuse, într-un context care depășește granițele disciplinei, îi conduce pe elevi în zone culturale extrem de interesante, cunoscute în călătoriile reale sau imaginare la care pot lua parte. Mai mult, ineditul ghidului rezidă și în caracterul interactiv și aplicativ, transcurricular al temelor, prin care sperăm să îi provocăm pe elevii aflați în școala de acasă să valorizeze și mai mult resorturile profund culturale și formative ale istoriei naționale și universale”, a subliniat prof. dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general.

Citeste si   1 Decembrie la IAȘI! Medicii din PRIMA LINIE au fost PREMIAȚI pentru LUPTA împotriva răspândirii SARS-COV-2

Prof. Maria Rados, inspector școlar pentru Istorie și Științe Socio-Umane în cadrul I.S.J. Iași, subliniază faptul că:

ghidul propune tuturor vârstelor activități creative, practice, interactive, specifice Istoriei, dar și sugestii de vizitare / vizionare a unor lucrări de specialitate, colecții de filme documentar, albume, muzee, spații virtuale, platforme educaționale, site-uri etc., resurse educaționale inedite, utile și, mai ales, interesante.

Din dorința de a fi aproape de elevii noștri, de a le menține interesul pentru studiul istoriei, îi invităm, deopotrivă pe copii și pe părinți, să răsfoiască filele enciclopediilor / albumelor din biblioteca personală, să deschidă manualul de istorie, să acceseze lumea virtuală și, înarmați cu instrumente / materiale de scris, colorat, confecționat, să pornească în călătorie de acasă.”

Ghidul a fost organizat în două secțiuni – Istoria universală și Istoria românilor

Foarte generos sub aspectul subiectelor puse în discuție, dar și al activităților propuse, cu o grafică atractivă, dinamică și personalizată pentru fiecare nivel de studiu, Ghidul a fost organizat în două secțiuni – Istoria universală și Istoria românilor.

Elevilor li se propune să deschidă portalul aventurii prin Istorie cu o parolă secretă, #călătorprinIstorie, urmând să călătorească și să exploreze continente și civilizații în diferite epoci și perioade de timp

Autorii îi încurajează să opteze pentru rolul care li se potrivește sau pentru o profesie la care visează (explorator, jurnalist, fotograf, regizor, prezentator TV, analist politic, diplomat, arhitect, om de știință etc.), dar și să parcurgă conținuturi, exersând competențe / atitudini incluse în programele școlare de istorie în vigoare, precum și abilități digitale.

Citeste si   SENATORUL Laura Iuliana SCÂNTEI, IEȘEANCĂ numai în campania ELECTORALĂ

Interacțiunea cu cititorul este provocată permanent prin intermediul feedbackului pe care acesta îl poate oferi. Accesând linkul prezent pe fiecare pagină a ghidului, cu textul Opinia ta contează, acesta poate formula aprecieri, sugestii, întrebări.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ