Share

Firma ieșeană de construcții, ENVIRO CONSTRUCT S.R.L. este abonată de ani buni la banii publici. Societatea încheie contracte pe bandă rulantă cu primăriile liberale ieșene pentru lucrări de reabilitare și modernizare a drumurilor. În luna iulie a acestui an, numai din trei contracte încheiate ENVIRO CONSTRUCT a încasat aproape 1.000.000 RON.

Firma ENVIRO CONSTRUCT S.R.L., este administrată de Dan CHIHAIA și Simona SIRGHI și are ca obiect principal de activitate „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. Cei doi sunt oameni de afaceri din Iași. CHIAIA administrează și societate DANCOMED, iar în trecut acesta a mai administrat și alte firme care au fost radiate. De asemenea, și Simona SIRGHI a mai administrat în trecut alte 3 societăți.

În spațiul public, și nu numai, circulă informații cum că de fapt firma ENVIRO CONSTRUCT ar fi patronată din umbră de urmăritul internațional Cristian MAFTEI.

Contractele încheiate de către ENVIRO CONSTRUCT cu primăriile comunelor ieșene în perioada 5 februarie 2020 – 16 iulie 2020 se ridică la valoarea de 8.209.874 RON. Primăriile cu care ENVIRO CONSTRUCT a încheiat contracte în această perioadă sunt: Bârnova, Rediu, Valea Lupului, Lețcani și Belcești.

Exceptând Valea Lupului, unde primarul este social democrat, restul primăriilor sunt conduse de liberali.

Citeste si   MUZEUL de anatomie al USAMV Iași va fi REDESCHIS

Din 2010 și până în 2020, valoarea tuturor contractelor încheiate de ENVIRO CONSTRUCT S.R.L cu instituțiile statului este de 201.129.044 RON

Înființată cu 14 ani în urmă, în luna februarie a anului 2006, firma are o cifră de afaceri de 20.428.980 RON și un profit de doar 428.120 RON, raportate pe 2019.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P) arată clar că valoarea tuturor contractelor încheiate de ENVIRO CONSTRUCT S.R.L, din 2010 și până în 2020, se ridică la 201.129.044 RON.

Cel care se presupune a fi patronul din umbră al ENVIRO CONSTRUCT S.R.L, Cristian MAFTEI, a fost implicat în dosarul „Mită la prefect”

Cristian MAFTEI este un afacerist ieșean, și fost “apropiat”  al liberalilor, care a fugit din ţară după ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare în Dosarul “Mită la prefect”.

Acesta a fost condamnat în luna iunie a anului 2014 la 6 ani de închisoare cu executare, în urma unui „proces – maraton” care s-a întins pe durata a șapte ani, fiind acuzat că a intermediat acordarea unei mite, în schimbul rezolvării favorabile a unei solicitări de retrocedare.

Inculpații au fost acuzați că au solicitat de la Dorin și Norina Forna un teren de trei hectare dintr-o suprafață de 16 hectare, pe care cei doi soți voiau să o retrocedeze. Cristian MAFTEI era cel care trebuia să intermedieze acordarea mitei, însă denunțul soților Forna a stopat afacerea.

Citeste si   TAXĂ pe poluare din 2021! IAȘUL este inclus în CENTRELE urbane care o vor ACHITA

La scurt timp după condamnare, Cristian MAFTEI a fost dat în urmărire generală întrucât se bănuia că acesta a fugit din țară.

În același dosar au fost condamnați și fostul prefect, Radu PRISĂCARU, fostul șef al Agenției Domeniilor Statului, Flavius IONIȚĂ și avocatul Toni BALTAG.

Anul 2013, cu un an înainte de condamnarea lui MAFTEI, a fost un an înfloritor pentru ENVIRO CONSTRUCT. Numai din contracte cu autoritățile publice, ENVIRO CONSTRUCT a încasat mai bine de 50 de milioane de lei.

Analizând achizițiile publice în ultimii cinci ani, inclusiv 2020, observăm că sumele încasate de ENVIRO CONSTRUCT în 2016 se apropie de 10 milioane de lei, în 2017 au depășit pragul de 20 de milioane lei. În 2018, firma a obținut contracte publice de peste 13 milioane lei, aproape 15 milioane lei în 2019 și 8,2 milioane lei în 2020. Deci, în aproximativ 5 ani, ENVIRO CONSTRUCT a încasat aproximativ 66 de milioane de lei.

Cele mai recente contracte încheiate de firma ENVIRO CONSTRUCT sunt cu primăria comunei BÂRNOVA, primăria comunei VALEA LUPULUI și primăria comunei REDIU. Primele două contracte sunt înregistrate la data de 16 iulie a.c. și cel din urmă este din data de 1 iulie a.c. Două dintre cele trei contracte vizează reparația și modernizarea drumurilor din comune. Administrația locală a comunei REDIU a plătit către ENVIRO CONSTRUCT 449.448 RON pentru reparația drumurilor prin betonare, iar primăria comunei VALEA LUPUILUI a plătit 374.540 RON pentru lucrări de proiectare și execuție a drumurilor comunale.

Citeste si   1.551 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

În 2019, ENVIRO CONSTRUCT a încheiat 9  contracte cu primăriile ieșene

Pe parcursului anului 2019, ENVIRO CONSTRUCT a încheiat 9 contracte cu o parte din primăriile ieșene. Din cele 9 contracte, ENVIRO a încasat 14.151.166 lei.

 Câteva dintre contractele încheiate de ENVIRO CONSTRUCT pe parcursul anului 2019 sunt:

  • Primăria comunei REDIU, 880 RON pentru modernizarea unor drumuri de interes local;
  • Primăria comunei BELCEȘTI, 145,08 RON pentru modernizarea drumului comunal DC 138;
  • Primăria comunei STRUNGA, 230,69 RON pentru lucrări de reparații asfaltice;

Firma de construcții ENVIRO CONSTRUCT își sporește tot mai mult veniturile din contracte pe bani publici. Cu o vechime consistentă în afacerile din Iași, societatea este abonată de ani buni la contracte cu instituțiile publice.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ