Share

O plimbare în aer liber, dar de data aceasta prin ”eternitate”. Cultura și istoria veche a cimitirului ”Eternitatea” de la Iași, poate fi descoperită acum printr-o plimbare prin cimitir

Cu acest prilej sunt puse în valoare cele 38 de monumente funerare ale celor mai importante personalități înhumate în cimitirul din dealul Tătărașilor.

“Plimbarea prin ”Eternitatea”, face parte din proiectul Eternity 143, un proiect realizat de Societatea de Studii Istorice din România, în parteneriat cu Asociația Culturală „AltIași” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Prin acest proiect ne propunem să punem în valoare cimitirul ”Eternitatea”, ca spațiu cultural al orașului, ca spațiu al identității noastre comunitare”, a declarat regizorul, Alina IONCIOAIA.

Cei care vor pleca într-o plimbare prin cimitirul ”Eternitatea”, vor primi o hartă a întregii suprafeței care le va folosi drept ghid în viitoarele incursiuni.

“Evenimentul de sâmbătă, de la ora 11:00, va avea loc în amfiteatrul cimitirului ”Eternitatea” și va debuta cu o scurtă prezentare a proiectului “Eternity 143”. După scurta introducere ieșenii care vor fi prezenți vor primi harta cimitirului, prima hartă în format digital, realizată până acum. Este o hartă care marchează monumentele funerare a 38 de personalități din cimitirul ieșean, personalități care au avut un rol important în consolidarea culturală și istorică a orașului Iași”,  a declarat regizorul, Alina IONCIOAIA.

Scopul proiectului este de a pune în valoare cimitirul ”Eternitatea”, ca spațiu cultural autentic, un spațiu care reflectă istoria vechii capitale a Moldovei

“Cred că este important de menționat faptul că cimitirul ”Eternitatea” a intrat anul acesta pe lista monumentelor istorice și cred că după cimitirul Belu din București este cel mai valoros cimitir public din România. Vorbim atât de valoarea artistică a monumentelor din cimitir, cât și de valoarea culturală și istorică a personalităților înhumate la Iași”, a mai adăugat  regizorul, Alina IONCIOAIA.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 2 noiembrie, începând cu ora 11:00.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ