Share

Lombardia și Veneto au votat autonomia azi noapte

„Este o provocare inutilă și cauzatoare de tensiuni” 
După Catalonia, două regiuni din Italia organizează referendum pentru autonomie

Referendumurile au fost pentru “autonomie sporită” față de Roma, nu pentru autonomie deplină sau pentru independență. În orice caz, analiștii privesc cu scepticism această inițiativă, ca fiind o provocare inutilă și cauzatoare de tensiuni — în condițiile în care constituția Italiei prevedea oricum posibilitatea unor negocieri ale autonomiei.

Citeste si   Satu Mare: Sala Studio a Teatrului de Nord, modernizată printr-un proiect transfrontalier

Conform datelor transcrise de Corriere della Sera, participarea la vot în Veneto a fost de 60%, în timp ce în regiunea milaneză, Lombardia, au participat doar 30,5% dintre cetățeni — dar refernedumul e valid, pentru că nu exostă o limită minimă pentru validare.

Întrebarea s-a referit la dorința ca autoritățile locale să ceară mai multă autonomie față de guvernul de la Roma — iar potrivit estimărilor dar și rezultatelor preliminare, peste 90% din participanți au răspuns “DA”.

Citeste si   Coronavirus: Vaccinul dezvoltat de compania Janssen începe să fi testat pe 60.000 de voluntari în SUA

Veneto, cu capitala la Veneția, și Lombardia, cu capitala la Milano, sunt cele mai bogate regiuni din Italia, aducând peste 30% din PIB-ul țării, iar o eventuală autonomie fiscală le-ar aduce celor două regiuni un plus de aproximativ 70 de miliarde de euro anual, bani pe care altfel Roma îi relochează pentru regiunile mai sărace, în special cele din sudul peninsulei.

Citeste si   Kremlinul spune că Navalnîi este liber să revină în Rusia

Referendumul, solicitat de partidul “Forza Italia” al lui Silvio Berlusconi și de Mișcarea “Cinque Stelle”, a fost susținut și de “Liga Nord”, formațiune care a avut în program independența regiunilor din nord.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ