Share

Iașul reprezintă o opțiune pentru cel puțin trei europarlamentari români: Corina Crețu (Pro România), Dragoș Tudorache (PLUS), Tudor Ciuhodaru (PSD). Tudor Ciuhodaru este băcăuan de origine, a studiat și apoi a fost ani la rând medic și parlamentar în Iași, în timp ce Corina Crețu este din București, iar Dragoș Tudorache din Vaslui, fără să fi avut o legătură directă cu Iașul.

La ora actuală, Iașiul are puțini politicieni ”naționali”, adică implicați în politica de la ”Centru”, la București. Ne referim aici la Nicolae Bănicioiu, fost Ministru al Sănătății în Guvernul Ponta (atunci din partea PSD, acum parlamentar din partea Pro România), Varujan Vosganian (ALDE, fost Ministru al Economiei și cel mai longeviv parlamentar român în exercițiu, remarcându-se însă, prin prelungite absențe și un dezinteres proverbial), Costel Alexe, actual Ministru al Mediului.

Maricel Popa, actual Președinte al Consiliului Județean Iași, din partea PSD, a fost ales vicepreședinte național la PSD, sperând astfel”să prindă” un fotoliu la București, dacă nu va mai conduce Consiliul Județean Iași.

Se naște fireasca întrebare: de ce vor Corina Crețu și Dragoș Tudorache să se apropie de ieșeni?

Corina Crețu, este, prin funcțiile deținute, cel mai ”de top” politician care vine în Județul Iași. A lucrat ca Purtător de Cuvânt al fostului președinte Ion Iliescu (pe vremuri fost Prim-Secretar PCR Iași), apoi a fost observator la Parlamentul European, din 2005, până în 2007, din partea PSD, pentru ca din 2007, până în 2014 să fie europarlamentar PSD. În perioada 2014-2019, a fost Comisar European pentru Dezvoltare Regională.

Citeste si   CHECK-IN. Compania de drumuri, amendată de Poliția Rutieră

Deși a fost nominalizată de PSD, cu timpul, Corina Crețu a fost critică la adresa mesajelor ”Anti UE ” ale PSD, reproșându-le că nu voiau să atragă fondurile europene pentru marile proiecte necesare dezvoltării durabile a României, alegând să devină membru Pro-România, câștigând alături de brăileanul Mihai Tudose, fost Premier PSD și actual membru Pro-România, mandate de europarlamentar, la alegerile din 2019.

Victor Ponta îl are la Iași, pe Nicolae Bănicioiu, dar care nu are prea mare trecere la electorat

Corina Crețu este pentru Victor Ponta un as în mânecă, pe care vrea să-l folosească în lupta contra PSD care riscă să-l piardă pe Primarul din Iași, Mihai Chirica, acesta fiind tot mai aproape de PNL.

Corina Crețu, ca fost Comisar pentru Dezvoltare Regională a fost în general apreciată în cadrul Comisiei Europene și, recent a declarat că vrea ca orașele să atragă singure finanțările europene de care au nevoie, fără a sta la coadă, la Ministerele din București. Ea a ales să deschidă un cabinet de europarlamentar, în istoricul oraș Hârlău, veche urbe moldovenească unde domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt a avut curte domnească și unde, conform tradiției, a avut o relație cu Rărășoaia, pescărița din Hârlău, relație din care s-a născut Petru Rareș, el însuși domn, de două ori, în Moldova secolului al XVI-lea.

Citeste si   4 centre de vaccinare în Ilfov, județul cu cea mai ridicată rată de infectare. Unde se fac înscrierile

Dragoș Tudorache a fost Ministru al Afacerilor Interne în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în calitate de ministru, Tudorache semnând cea mai recentă lege de funcționare a Jandarmeriei, intrată în vigoare în 2016. Evident, împărțind cu Pro România, partea stângă a eșicherului politic, PLUS, formațiunea din care face parte Dragoș Tudorache vrea să aibă un om de calibru în județul Iași.

Tudor Ciuhodaru este politicianul de serviciu al PSD, care întâi a fost parlamentar, apoi a devenit europarlamentar. Până acum, nu s-a remarcat printr-o acțiune politică solidă nici pe plan național, nici european, însă, cum PSD nu prea are de unde alege, îl preferă la Iași, unde este apreciat ca medic de urgență.

Unul din drepturile cetățenilor europeni, este cel de petiționare, iar europarlamentarul român poate să își deschidă până la cinci cabinete în România

Unul din drepturile cetățenilor europeni, este cel de petiționare, iar europarlamentarul român poate să își deschidă până la cinci cabinete în România (poate avea 2 asistenți acreditați la Bruxelles și până la 10 asistenți neacreditați pe care îi poate angaja în cabinete din România, din bani oferiți de Uniunea Europeană, în afară de salariu și alte facilități). Aici, asistenții trebuie să popularizeze acțiunile Parlamentului European în România. Europarlamentarul primește bani în sumă forfetară pentru plata asistenților neacreditați, a chiriilor și facilităților în cabinetele de europarlamentar.

Evident, este o tradiție ca aceste cabinete să fie la sediile partidelor care i-au trimis, iar asistenții să facă și munca de partid, nu numai munca de popularizare a muncii europarlamentarului și a activității Parlamentului European. Este clar că europarlamentarul nu trebuie să justifice banii cheltuiți și nici nu trebuie să organizeze concursuri pentru asistenții pe care-i angajează (cei neacreditați pot fi plătiți cum vrea europarlamentarul, în timp ce asistenții acreditați primesc salarii în funcție de treptele de încadrare specifice Parlamentului European).

Citeste si   CERCETARE transfrontalieră pentru PREVENIREA și controlul hepatitei E

Așadar, cele trei cabinete vor funcționa folosind bani europeni pentru a promova partidele Pro România, PLUS, PSD, în Județul și în Municipiul Iași

Practic, cele trei partide au observat că marile orașe ale țării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Craiova, Constanța) sunt deja ”luate ” la nivel de ”prime-time ” politic, Iașul, ca toată Moldova de altfel, fiind încă un câmp deschis de luptă politică. În plus, Iașul, ca județ,  a pierdut teren în fața altor județe din Moldova, ca Galați, unde Nicolae Bacalbașa și Dan Nica sunt în top, Bacău, unde Dragoș Benea este vizibil și Vrancea, cu ”eternul ” Marian Oprișan, Suceava cu Gheorghe Flutur  – de data asta de la PNL (fost PDL).

Rămâne de văzut dacă politicienii analizați se vor folosi de aspirațiile europene ale  ieșenilor sau chiar vor sprijini proiectele Iașiului, adică Autostrada Unirii, Spitalul Regional Iași și modernizarea infrastructurii locale și județene.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ