Share

Poți primi avertisment de la Poliția Locală în cazul în care tai o simplă crenguță pentru că îți intră în locuință? DA!

Contextul

În data de 20 august, un cetățean domiciliat în Municipiul Iași, strada Păcurari, a tăiat o creangă dintr-un tei care îi bătea în geam. Câteva momente mai târziu, Poliția Locală i-a bătut la ușă, urmând să îi dea un avertisment pentru “defrișarea arborilor”.

Cetățeanul a făcut sesizări în repetate rânduri, încă din 2013, către Primăria Iași pentru a trimite un echipaj să toaleteze arborii de pe domeniul public, acțiune care ar fi trebuit să se realizeze în vederea creșterii gradului de confort și siguranță al cetățenilor din zonă, și nu numai, ci și al elevilor de la Colegiul “Costache Negruzzi” care tranzitează acel loc.

„Vă rog să ne ajutați să rezolvăm problema reducerii înălțimii unui tei care a ajuns la 15 metri înalțime și are o vârstă de 60 de ani. Teiul pleacă de la un metru de la rădăcină cu două ramuri care, în timp, s-au dezvoltat atât în diametru cât și în înălțime.

La vechimea lui și la un vânt mai puternic, forțele care actionează în zona de separație a ramurilor pot determina ruperea acestora și producerea de pagube materiale însemnate blocurilor de locuințe (situate la 4 și respectiv 6 metri distanță), automobilelor parcate în zonă și trecătorilor. Prin zonă trec foarte mulți elevi de la Liceul C. Negruzzi.

Am mai solicitat ajutorul Primăriei și în anul 2013 (cerere înregistrată la nr.109134 din 25.11.2013), anul 2015 (cerere înregistrată la nr.8803 din 29.01.2015) și 2017 (cerere înregistrată la nr.34458 din 28.03.2017)”, se arată într-unul dintre documentele trimise către Primăria Iași în anul 2019 de către cetățeanul în cauză.

În legislație, este specificat: În cazul în care crengile copacilor afectează cablurile sau clădirile, ei vor fi toaletati în așa fel încât să nu mai provoace daune”.  Totuși, chiar și în cazul în care nu se face nici o sesizare sau reclamație, responsabilitatea inspectorilor direcțiilor din primărie este de a acționa, dacă este cazul.

„Dacă este să vorbim despre tăierea efectivă a unui copac, persoana intră sub incidența legii și este amendată de Poliția Locală. Nu se poate interveni asupra unui copac fară a avea un aviz. S-au întâmplat de multe ori situații în care un locatar dorește toaletarea unui arbore, iar ceilalți din bloc nu își doresc acest lucru, tocmai de accea cred că s-a și ajuns la această situație.

În mod normal, asociația de locatari face o cerere către Direcția Tehnică a Primăriei Municipiului Iași, Biroul Spații Verzi și, în funcție de solicitările respective, copacii intră într-o comisie din care fac parte mai multe organisme. Dacă este aprobată toaletarea sa, procedura este simplă: după ce iese din comisie, primăria dă comanda către Servicii Publice și noi programăm execuția lucrărilor.

Noi primim foarte multe cereri de genul acesta. Dacă persoana respectivă a tăiat o simplă crenguță, probabil acesta este și motivul pentru care a primit doar un avertisment și nu amendă. Poliția a venit pentru că a fost sesizată la 112. Probabil că un vecin nu a vrut ca acea creanga să fie tăiată.

Exista o programare a toaletarii arborilor din oraș pentru că noi avem doar 5 echipaje care acționează. Primim zeci de mii de cerer,  iar un echipaj toaletează în jur de 30 de arbori pe zi. Depinde și de urgența lucrării”, a declarat directorul Servicii Publice Iași, Laurențiu Ivan.


Share
Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI și candidat la Senat: „MODERNIZAREA infrastructurii rutiere a fost o PRIORITATE pentru administrația SOCIAL-DEMOCRATĂ!”
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Situatia este penibila. Chiar daca se spune ca persoana a taiat doar o singura crenguta, Politia Locala contabilizeaza avertismentul ca o contraventie. Daca persoana are zeci de sesizari, atunci Primaria trebuia sa raspunda sesizarii si sa ia masuri.Nu este un abuz acest lucru? De ce se aplica sanctiune daca nu se verifica aspectele?

LĂSAȚI UN MESAJ