Autor: Ovidiu Nahoi

Presa internațională vorbește despre instalarea unui nou război rece între Occident și Rusia. Washingtonul și Moscova înăspresc tonul. SUA au decis să suspende negocierile privind Siria. La rândul ei, Rusia a anunțat suspendarea acordului privind reciclarea plutoniului militar.

Dar acest nou război rece este cu totul diferit de cel intrat deja în cărțile de istorie. O spun la RFI Vladimir Socor, un analist politic al Fundației Jamestown, expert în problematica spațiului ex-sovietic și Igor Munteanu, director executiv al Fundației IDIS-Viitorul de la Chișinău și fost ambasador al Republicii Moldova în SUA și Canada.

Pentru Vladimir Socor, situația de acum reprezintă o reluare a confruntării istorice dintre Rusia și Occident.

Actualul război rece are cu totul alte trăsături decât precedentul. Rusia capitalizează pe seama sentimentului pacifist care există în Europa Occidentală, agitând fantoma unui nou război rece. În realitate, cinic vorbind, din punctul de vedere al europeanului confortabil, tocmai perioada războiului rece a fost cea mai bună pentru Europa Occidentală. Atunci a avut loc dezvoltarea furtunoasă a Europei Occidentale, prosperitatea care s-a extins la nivelul tuturor societăților și claselor sociale, protecția americană de securitate. În timp ce națiunile de dincolo de cortina de fier sufereau sub stăpânirea comunistă.


Dar, în realitate, nu avem de-a face cu repetarea războiului rece. Acum, regimul Putin are cu totul altfel de aliați în Europa Occidentală. Atunci, URSS căuta aliați la stânga. Acum, îi are la dreapta. Atunci, căuta să manevreze cu partidele comuniste și socialiste, de stânga. Acum, aliații de circumstanță ai Rusiei se găsesc în boardurile marilor corporații. URSS corupea ideologic, acum Rusia corupe financiar.
Deci nu avem o repetare a războiului rece. Avem o repetare a confruntării istorice dintre Rusia și Occident. Avem de-a face cu ciclul confruntărilor istorice între Est și Vest
”, spune Vladimir Socor.

LĂSAȚI UN MESAJ