Share

Experienţe europene ale cadrelor didactice de la Liceul Teoretic Miron Costin, Iaşi

La Liceul Teoretic „Miron Costinˮ din Iași se derulează în perioada 1 august 2016 – 31 decembrie 2017 un proiect Erasmus+ K1 – Educație școlară intitulat „Înnoirea practicilor pedagogice ale profesorilor de ştiinţe umaniste în era digitală”.

Cui i se adresează proiect Erasmus+? 

Acest tip de proiect Erasmus+ se adresează cadrelor didactice interesate de dezvoltare personală, schimb de experiență și bune practici și permite participarea la mobilități de formare continuă în Europa.
În vacanța de vară, 4 cadre didactice au participat la programe de formare în Marea Britanie și Franța.

Cursul de formare, furnizat de International Study Programmes, a îmbinat armonios orele de teorie a utilizării tehnologiei informației și comunicării în procesul didactic și activități practice: descoperirea aplicațiilor Animoto, Voice Thread, Quizlet, 4 Pics 1 Word, RQ codes.

Programul de studiu a mai cuprins o prezentare a istoriei, culturii și tradițiilor galeze, o prelegere urmată de discuții despre sistemele educaționale din Țara Galilor, Marea Britanie și alte țări europene

Citeste si   Modalitățile de desfășurare a activităților DIDACTICE pentru semestrul al II-lea la USAMV IAȘI

Programul de studiu a mai cuprins o prezentare a istoriei, culturii și tradițiilor galeze, o prelegere urmată de discuții despre sistemele educaționale din Țara Galilor, Marea Britanie și alte țări europene prezente, un seminar de limba engleză avansată pentru pedagogi, vizite culturale (muzee, castele, catedrale, galerii de artă), excursii (Swansea, Gower Peninsula, St. Fagans) și nu în ultimul rând o zi petrecută integral într-o școală pentru a intra in contact direct cu sistemul de educație galez.

Participanții la cele două cursuri au fost din diferite țări europene: Portugalia, Polonia, Spania, Germania, Austria, Italia, Bulgaria, Cehia și România.

Ce s-a petrecut în Franța?

În Franţa, s-au derulat, de asemenea două stagii de formare la care au participat profesorii Anca Bucuci şi Diana Mazga. Primul dintre acestea s-a desfăşurat în perioada 3-14 iulie 2017, sub denumirea Stage pédagogique pour professeurs de français, la Ciel de Bretagne, în Franța şi a cuprins două module: Noi tehnologii în predarea limbilor străine și Didactica limbii franceze.

Ce teme au avut proiectele?

Atelierele la care au participat cursanți din Franța, Spania, Elveția, Ungaria, Serbia și Statele Unite au avut următoarele teme: conceperea de activități pedagogice online sau în rețea folosind programe open-source dezvoltate de formatorii de la Ciel de Bretagne, descoperirea platformelor gratuite pentru a gestiona și difuza documente pedagogice, crearea unei biblioteci virtuale, descoperirea oportunităților de a dezvolta proiecte pedagogice, integrarea activităților ludice la orele de limbi străine.

Citeste si   Modalitățile de desfășurare a activităților DIDACTICE pentru semestrul al II-lea la USAMV IAȘI
Despre cea de-a doua stagiune desfășurată în Franța
Cel de-al doilea stagiu desfășurat în Franța, Tu l’dis comment toi?, a avut loc la Cannes în perioada 10 – 17 iulie 2017. Stagiul a avut ca obiectiv principal familiarizarea cursanţilor cu franceza vorbită, prin dobândirea unui vocabular şi a unor turnuri din franceza familiară şi argotică, cu ajutorul unor materiale autentice ca: scheciuri, filme, cântece, ziare, benzi desenate, etc. şi a unor metode interactive.
În perioada 23 septembrie- 1 octombrie a avut loc ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, de ea beneficiind prof. Alina Munteanu. Programul de formare, intitulat “1 Week Course for European Teachers”, a fost furnizat tot de International Study Programmes, dar a avut loc la Southampton, în Anglia.
În ce a constat proiectul?
Cursul a vizat în principal familiarizarea participanților cu idei si metode de folosire a tehnicilor dramatice în predarea limbilor și utilizarea unor activități creative specifice domeniului teatral la orele de limba engleză, oferind în același timp cadrul necesar pentru un foarte util schimb de experiență și stabilirea unor contacte de durată între profesorii participanți (România, Franța, Spania, Italia, Polonia și Ungaria). Mobilitatea a inclus și vizite la două instituții de învățământ din Southampton (Cantell și Bitterne Park), o excursie cu tematică culturală la Winchester și vizionarea unei piese de teatru la Globe Theatre din Londra.

Echipa de proiect:

Citeste si   Modalitățile de desfășurare a activităților DIDACTICE pentru semestrul al II-lea la USAMV IAȘI

1. Reprezentant legal: director, prof. Viorica Dobre
2. Coordonator proiect: prof. Daniela Ciubotariu
3. Responsabil finaciar: Ec. Carolina Huțanu
4. Membri: – responsabil diseminare mass-media: Larisa Elena Târzianu
– responsabil diseminare online: Anca Cristina Bucuci
– responsabil monitorizare: Alina Elena Munteanu
– responsabil evaluare: Diana Mihaela Mazga
– responsabil pregătire culturală: Ioan Lucian Podaru


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! Va rugam sa schimbati fotografia atasata acestui articol pentru ca nu are nicio legatura cu Liceul Teoretic “Miron Costin” si nici cu proiectul nostru. Noi am trimis 3 fotografii din care se putea alege una relevanta. Aceasta apartine probabil altui proiect si altei scoli. Multumim.

LĂSAȚI UN MESAJ