Share

Cercetarea arată că la şase ore după expunerea la acest tip de poluare, se remarcă o creştere de 3-6% în infarctul non-fatal

Nu mai este niciun secret că poluarea este peste tot în jurul nostru, iar în acest sens, oamenii de ştiinţă au vrut să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, acest lucru pentru sănătatea noastră. Există o legătură destul de clară dintre poluarea aerului şi diferite afecţiuni de sănătate, iar cei mai expuşi sunt copiii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea cauzează o treime din decesele provocate de accidentele vasculare cerebrale, cancerul de plămân şi bolile de inimă.

Citeste si   INVESTIȚIE în localitatea COMARNA! FERMIERII vor beneficia de o platformă pentru GUNOI DE GRAJD.

„Din nefericire, de la o măsurătoare la alta, se observă o creștere a gradului de poluare, iar dacă este să analizăm din punct de vedere al particulelor PM2,5; PM10 și a unui grup de particule restrâns, Iașul ocupă locul I, la nivel național.

În principiu, toți acești compuși nocivi sunt resimțiți de către cetățeni. În primul rând, prin miros, un miros insuportabil care ne afectează respirația. Trebuie să fim conștienți că acest miros reclamă o poluare și trebuie luate măsuri de urgență, pentru a identifica compușii chimici extrem de nocivi”, declară Silviu Gurlui.

Citeste si   A11-a EDIȚIE a festivalului „SERILE FILMULUI ROMÂNESC” continuă și pe timp de PANDEMIE!

Particulele ultrafine, au prezentat interes pentru cercetători, mai ales că dovezile arătau că pot avea un impact negativ asupra sănătăţii, în special în privinţa problemelor respiratorii, pentru că sunt de dimensiuni foarte mici, au capacitatea de a pătrunde mult mai uşor în sânge. Aceste particule ultrafine sunt des întâlnite în zonele urbane, provenind atât de la vehiculele pe benzină, cât şi cele diesel.

Citeste si   Cosette CHICHIRĂU refuză orice asociere cu Mihai CHIRICĂ! Cosette CHICHIRĂU: „O alianță cu pesedistul Mihai Chirica este exclusă!”

„Cele mai periculoase sunt cele mici, concret PM2.5, o treime din accidentele cerebrale sunt cauzate de particulele PM2.5. În mod normal, limitele nu trebuie să depășească 25 de unități. Aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.”, mai declară Silviu GURLUI, Conferențiar și Profesor în cadrul Facultății de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ