Share

În cadrul rubricii ”Agenda Primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrative-teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Jurnaliștii publicației noastre vor ajunge în toate comunele ieșene pentru a realiza o radiografie a modului în care primarii reușesc să absoarbă fonduri guvernamentale și europene în comunitățile pe care le administrează.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Fântânele și discutam cu primarul comunei, domnul Sorin Chelariu. 

Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dvs? 

Primar Sorin Chelariu: Comuna Fântanele, județul Iași este o unitate administrativ nouă care a luat ființă în urma unui referendum organizat în anul 2004 prin desprindere de comuna Focuri. Are în componență satul Fântânele. Populația comunei la recensământul din 2011 a fost de de 2118 locuitori Suprafața comunei este de 3318.Populația este majoritar ortodoxă, în comună locuind și populație de religie romano-catolică.

Primul document care atestă existența unor comunități umane pe aceste teritorii este ,,Uricul dat de Alexandru Cel Bun la 30 ianuarie 1425 lui Ștefan Zugravul publicat de M. Costăchescu în vol.1 pag.168 al Documentelor Moldovenești “.

Prima atestare documentară referitor la satul Fântânele este ,,Adresa Administrației Generale a Domeniilor și Pădurilor –Serviciul împropretărirea sătenilor nr.35.870/16.10.1878 către Prefectul județului Iași prin care se rezervă la comuna Odaia Domnească în noua comuna Fântânele o suprafață de 1000 falci de teren pentru împropretărirea unui număr de 250 de însurăței din diferite sate din Moldova” .

Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are ? 

Primar Sorin Chelariu: Bugetul comunei pentru anul 2019 are valoarea de : venituri 2.827.670 lei; cheltuieli 3.729. 430 lei; excedent 901.760 lei.

Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare. 

Primar Sorin Chelariu: În această perioadă sunt desfășurate activități specifice privind finalizarea următoarelor obiective:
– Modernizare Liceu Tehnologic Fântânele prin consolidare, reablitare termică și extindere la Corpurile Gradiniță și Corp C în valoare de 1.377.651,61 lei realizat în proporție de 80%;
– Modernizare drumuri comunale și rigole în comuna Fântânele, județul Iași etapa a II-a în valoare de 5.020.375,45 lei cu finalizare in 2019.

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

În această primăvară au fost demarate lucrări la următoarele obiective:

– Construire imobil „Gradinița cu program normal nr.2 Fântânele din, comuna Fântânele, județul Iași în valoare de 2.695.563 lei cu finalizare în 2020.
– Construire imobil ,,Dispensar uman Fântânele în comuna Fântânele județul Iași în valoare de 3.224.107 lei lei cu finalizare în 2020;
Un alt obiectiv al primăriei se află în fază de licitație publică.
– Amenajarea aleilor pietonale și refacerea sistemului centralizat de evacuarea apei în valoare de 641.189 lei cu finalizare in 2020.

Sunt spre finalizare documentațiile necesare în vederea accesării fondurilor prin CNI pentru implementarea următoarelor obiective:
– Construire sală de Sport școlară de tip 180 locuri în localitatea Fântânele comuna Fântânele judetul Iasi
-Construire Cămin Cultural în comuna Fantânele județul Iași
Pentru viitorul apropiat se are în vedere modernizarea drumului comunal DC 140 ERBICENI –FOCURI – FÂNTÂNELE –ȘIPOTE prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Focuri – Fântânele – Șipote județul Iași; obiectiv cu finalizare în 2021 a cărui valoare estimată este de peste 2.000.000 euro.
– Construire Sediul Primărie în localitatea Fântânele Comuna Fântânele județul Iasi.

Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social? 

Primar Sorin Chelariu: Acordarea de prestații sociale persoanelor beneficiare a legii 416/2001 privind venitul minim garantat; Legii 277/2010 privind alocației de susținere a familiei;
– Acordarea tichetelor sociale pentru gradiniță conform Legii 248/2015 acordate copiilor cu vârste de 4-6 ani ;
– Organizarea, cu sprijinul AJOFM Iași de cursuri de calificare și formare profesională pentru beneficiarii de ajutor social ;
– Monitorizarea copiilor cu parinți plecați în străinătate;
– Cunoșterea situației și medierea conflictelor din familii prin Comisia Comunitară Consultativă existentă la nivelul comunei;
– Organizarea de vizite în teren împreună cu specialiștii de la DGASPC Iași la domiciliul asistenților maternali profesioniști;
– Acordarea de sprijin financiar în situații de urgență;
– Furnizarea de servicii sociale prin Centru de Zi Fântânele pentru elevii cu nevoi sociale inclusiv asigurarea zilnică a unei mese gratuite.

Citeste si   Mihai CHIRICA a fost atacat cu IAURT de un PROTESTATAR! După incident, edilul a vorbit despre RETRAGEREA din POLITICĂ

Ne puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dvs pe parcursul anului? 

Primar Sorin Chelariu: Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, Școala Profesională Fântânele a realizat diverse activități literare, artistico-plastice, de ecologizare și activități sportive: Profesorul hazliu, Dreptul la educație, Concurs cu desene – Education Day, Invenții, Postere și colaje, Proiectarea unui colț de toamnă, Vizionare documentar Istoria lumii, Grădinița mea, Educația mă ajută să cresc mare!, Marsul educatiei pe bicicleta, Parada Eco, Concurs fotbal elevi-profesori.

În octombrie 2018 a avut loc Cupa satelor la fotbal la Deleni, județul Iași și s-a obtinut PREMIUL al II lea.

În noiembrie 2018 s-au desfășurat activitati pentru Ziua mondială a alimentației: ,,Noi și alimentația sănătoasă”

În perioada 5-9 noiembrie 2018, am sărbătorit a IV a ediție a zilelor Școlii Profesionale, Fântânele.

Denumirea activităților desfășurate: Cântec, joc și voie bună, Tradiții și obiceiuri locale Serbare (piesa de teatru – trupa MINIGONG, corul DORUL și dansuri populare – trupa de dans a școlii);

În perioada 19-23 dec. 2018 s-a derulat proiectul ”În așteptarea lui Moș Crăciun”. Au participat elevii școlii si parinții acestora. La eveniment s-au recitat poezii închinate iernii, de asemnea s-au interpretarea colinde și alte cântece specifice sărbătorilor de iarnă.

În data de 15.01.2019 profesorii de limba și literatura română și învățătorii claselor I-IV le-au prezentat elevilor și părinților acestora viața și creația poetului Mihai Eminescu.

Cu ocazia zilelor de 1 decembrie și 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, cu sprijinul cadrelor didactice s-a sărbătorit centenarul Marii Uniri si au sărbatorit Mica Unire, au depus flori la monumentul eroilor, au dansat Hora Unirii si au realizat un program artistic.

Citeste si   24 ianuarie 2021 la IAȘI! IEȘENII și-au cerut dreptul la DEZVOLTARE: ”Opriți SPĂGILE și CORUPȚIA! Avem nevoie de A8”

Implicați în acest proiect au fost Grupul folcloric “Dorul“ condus și îndrumat de către doamna director Chelariu Maria și echipa de dansuri populare ,,Ciobanașul” implicați fiind elevii claselor a IX-a și a XI-a, coordonați de prof. Petrariu Iuliana.
– Marcarea zilei de 24 ianuarie s-a realizat printr-un program artistic: piesa de teatru ”Moș Ion Roată și Unirea” jucată de trupa de teatru a Școlii ,, ECOU” și un colaj de cântece patriotice, elevii claselor V-VIII;
– Participarea la Olimpiada județeană de Limba și literature română: elevii clasei a VIII-a: Dobri Ștefania (69,5), Patrașcu Radu (50 P), Iacob Corneliu (40 P);

OLIMPIADE
– Participarea la cea de a VI a ediție a concursului ECOURILE COPILĂRIEI, organizat de către Școala Ruși-Belecești, unde s-au obținut premiile al II lea, al III lea și mențiune:Moroșanu Mihai (CLASA A III A); Blanariu Dumitrița (CLASA A IV ) Bădulescu Fabio, Ursu Eduard, Timofte Ștefan (CLASA A V A); Moroșanu Delia, Chelariu Petronela (CLASA A VI A);
• Participarea la concursul de teatru HAI LA TEATRU, organizator TEATRUL LUCEAFĂRUL: trupa Minigong care a obținut mențiune și premiul RADIO IAȘI;
• Participarea la concursul de teatru organizat de Ateneul Național Iași Ediția a III-a Festivalului-concurs LA CURȚILE HIRLĂULUI: trupa MINIGONG: premiul I si trupa ECOU: premiul I;
• Obținerea loculuiIV la Cupa DHS, Locul V Cros: prin Baltag Raluca SEMIMARATON IAȘI, Locul III: prin Blanariu Iulia;
• Participarea la ,,OLIMPIADA NAȚIONALĂ A SPORTULUI ȘCOLAR, ALERGARE DE VITEZĂ”, Locul IV: prin Blanariu Iulia;
• Participarea la concursul ,,COLINELE IAȘULUI”: Locul II, Echipa de fotbal”;
• Obținerea premiului II, la ,,CONCURSUL NAȚIONAL ȘTIU ȘI APLIC”, faza județeană, elevii claselor IX-X;,
• Obținerea unei Mențiuni la ,,CONCURSUL NAȚIONAL CU VIAȚA MEA, APĂR VIAȚA”, elevii claselor IX-XI;
• Participarea la concursul interjudețean ,,O MESERIE, UN VIITOR,” elevii claselor IX-XI.

Domnule Primar, vă urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ