Share

Conform declarațiilor Ministrului Finanțelor programul ”Prima Casă” se va transforma în acest an în ”O familie, o casă”. Noua variantă a proiectului aduce niște elemente de noutate pentru tinerii dornici să aplice.

”O familie, o casă” noua variantă a programului ”Prima Casă”

Dacă până în prezent programul inițial era disponibili tuturor tinerilor indiferent de venitul salarial, noua formulă a programului, prevede o limită de 4500 de lei pe lună pentru persoanele singure sau familiile fără copii. O limită maximă de 7000 de lei va fi respectată în cazul familiilor cu copii.

De asemenea, nu va exista un preț maxim pe care îl poate avea viitoare locuință. Creditul oferit de program va fi asemanator cu unul oferit de bancă ceea ce înseamnă că programul nu va mai reprezenta o noutate în comparație cu ofertele propuse de băncile române.

Valoarea maximă a creditului va ajunge la 60.000 de euro

Contactat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași” pentru a ne da mai multe detalii despre desfășurarea programului ”Prima Casă” în zona ieșeană, Corneliu Scutariu, administrator al Unique Residence Iași a declarat:

”Clienții, de regulă, când nu erau eligibili pentru programul ”Prima Casă” se reorientau spre alte produse bancare, produsele având în portofoliu oferte similare. În trecut nu au existat dificultăți și nu cred că această limitare a veniturilor va genera probleme viitoare”

În urma acestor modificări, Consiliul Tineretului din România, a reacționat la decizia Guvernului și solicită retragerea proiectului de ordonanță. Având în vedere contextual epidemiologic actual, o mare parte din tinerii români au fost afectați financiar. La sfârșitul lunii mai în județul Iași au existat 8.168 de șomeri conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale

Citeste si   MUNCITORI mai MULȚI - rata de INFECTARE cu COVID-19 mai MARE: ”Sunt de acord ca OAMENILOR ce lucrează în FABRICI să li se asigure TRANSPORTUL”

Situația financiară a tinerilor din România era una instabilă și înaintea pandemiei cu noul Coronavirus. Eurostat a realizat o statistică în acest sens și putem observa faptul că în România vârsta la care tinerii se mută singuri este în medie de 28,1 ani.

Consiliul Tineretului din România propune o consultare și întâlniri prin care să se dezbată public aceste decizii cu beneficiarii primari ai programului. O abordare transparentă care să încurajeze tinerii să-și găsească o locuință stabilă este absolut necesară pentru dezvoltarea societății tinere.

Noi vedem prin decizia Ministerului o diferență de abordare din perspectiva ajutorului oferit tinerilor din România. În contextul în care tinerii nu mai sunt încurajați, aceștia au o sumă pe care trebuie să o plătească în avans pentru achiziționarea unei case, putem spune că este o sumă similară cu un program de ipotecă pe care orice bancă îl poate oferi. Este o abordare pur capitalistă, nu una prin care să încurajeze tinerii să-și achiziționeze o casă.  

Programul initial avea ca principiu sprijinirea tinerilor în a-și achiziționa la o sumă mult mai avantajoasă o casă, fără să fie necesară achitarea unui avans foarte mare. Pe de altă parte, programul de ipotecă pe care banca îl oferă impune din start faptul că trebuie să fie adus un avans foarte  generos pentru a achiziționa o casă.

Statul acum doar ia exemplul băncilor și vrea să aplice același mecanism pe care băncile de regulă îl aplică prin programul de ipotecă ci anume să impună o sumă destul de mare. Dat fiind faptul că au majorat plafonul și nu mai vorbim de sume de 60.000 euro ci vorbim de sume aproape duble conform declarației Ministrului Finanțelor. Această creștere atrage de la sine un avans mult mai mare și atunci un efort financiar mai ridicat din partea tânărului ce dorește să-și achiziționeze o casă.

Așa cum a zis și domnul Ministru, este conștient de faptul că tinerii nu vor mai avea capacitatea să achiziționeze case deci asta înseamnă că nu sprijină sub nicio formă tinerii să-și achiziționeze o locuință. Din acest motiv a apărut și reacția noastră” a declarat Gabriel Carnariu, președintele Consiliului Tineretului din România.

Întrebat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași” dacă contextul epidemiologic  din țară va avea o influență asupra numărului de persoane ce aplică pentru acest program președintele Consiliului Tineretului din România, Gabriel Carnariu, a declarat:

Puterea de cumpărare este mult mai redusă în momentul de față în special din partea tinerilor și automat contextul social în care ne aflăm în momentul de față este în dezavantajul tinerilor în mod special pentru că nu mai au putere de cumpărare.

Cu siguranță aceste lucruri se vor reflecta în modul în care tinerii vor reuși să-și achiziționeze sau nu o casă prin programul ”O familie, o casă”. Ne-am fi așteptat să existe măsuri de încurajare a tinerilor să-și achiziționeze case în continuare chiar și într-un context mai puțin favorabil


Share

LĂSAȚI UN MESAJ