Share

Clujul bântuit! Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

Istoricul Vladimir Bogosavlievici relatează legenda, sau mai degrabă legendele locului: Ana, fiica contesei Charlotta Wesselényi, a murit tânără, la 20 de ani pentru ca avea o boală incurabilă.

Legenda spune că era foarte frumoasă, foarte studioasă. Mama sa a cumpărat părculeţul din faţa bibliotecii, l-a cumpărat Charlotta. A făcut o donaţie bibliotecii, probabil în memoria fiicei sale. Şi se spune că noaptea bântuie prin depozite: mai scârţâie o uşă, mai cade o carte veche, dar vechii bibliotecari spuneau că aud noaptea zgomote.

Citeste si   Vezi care este situația îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Bibliotecarul Győrfi Dénes de la BCU a ascultat şi el poveşti de groază de la mai vârstnicii săi confraţi, care au auzit nu odată zgomote ciudate din sălile aparent pustii.

Cercetările sale nu au confirmat însă existenţa tinerei contese, răpusă prematur de o boală necruţătoare.

Aşa că a ajuns la o concluzie surprinzătoare: “Ce am auzit, mai mult de la bibliotecarii mai în vârstă, cum că se aud zgomote ciudate prin depozit sau prin podul instituţiei.

Citeste si   30 septembrie - scadența termenului de plată a celei de-a doua tranșe a impozitelor și taxelor locale

Şi oamenii spuneau că ar fi vorba despre o fantomă care umblă prin clădire şi că ar fi fiica contesei respective. Nu am găsit nicio urmă cum că o membră a familiei Wesselényi ar fi murit în timpul studenţiei.

Locurile bântuite au rămas până azi în memoria colectivă. Etnograful Ioan Toşa spune că erau asociate fie cu câte o răspântie, fie cu anumite zone blestemate.

Citeste si   Activitate preventivă a polițiștilor rutieri

Sau, în cazul morţilor, cu trecerea pe lumea cealaltă fără respectarea unor ritualuri obligatorii: “Trebuia ca muribundul să fie spovedit şi să fie împărtăşit de către preot.

Înainte de a muri, muribundul trebuie să-şi ia rămas bun şi să ceară iertare de la toţi, pentru ca nu cumva sufletul bolnavului după ce moare să meargă neiertat pe lumea cealaltă.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ