Bullying-ul, fenomenul care naşte tragedii în România

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică.

De cele mai multe ori, aceste forme de bullying au loc în școli. În România, au fost înregistrate peste 100 de cazuri în care elevii au fost supuși unor agresiuni verbale sau fizice.

Neimplicarea profesorilor în vederea echilibrării relației din colectivul unei clase poate determina în rândul elevilor de la izolare până la decese

Tot mai mulți elevi din diferite școli din România sunt nevoiți să se izoleze pentru că în grupul clasei nu sunt acceptați. În cazul acestora, singurii care pot interveni sunt profesorii și părinții.

Dar cum profesorii sunt mult prea ocupați să își predea lecțiile, copiii ajung să devină roboții unui sistem în care siguranța lor este pusă în pericol.

De cele mai multe ori, perioada în care elevii sunt în gimnaziu este cea în care bullying-ul acționează asupra grupului clasă.

Tot mai mulți elevi povestesc cum sunt supuși unor acte de intimidare din atât  partea celorlalți colegi cât și din partea profesorilor.

În mediile rurale au fost înregistrate cele mai multe cazuri în care elevii au fost supuși intimidării

De la modul de corectare al profesorilor și până la excluderea din grupul clasă. Climatul psihosocial a fost perturbat, așadar, de neimplicarea profesorilor.

Psihoterapeutul spune că părinţii trebuie să fie atenţi ce imprimă ei în psihismul copiilor, deoarece „o furie neexprimată de mine ca părinte este exprimată de copil”.

Copilul este ca un burete care absoarbe tot ce vede şi ce simte din mediul familial, iar el le scoate ulterior la lumină.

„Astfel el poate scoate la lumină zona de victimă, zona de agresor, tot felul de lucruri pe care noi ca adulţi nu ni le-am rezolvat”, explică Anca Maftei.

LĂSAȚI UN MESAJ