Share

Legumicultorii s-au plâns, printr-o scrisoare deschisă, că din cauza vremii, roșiile nu s-au copt și vor pierde subvenția de 3.000 de euro. Din cauza temperaturilor scăzute din primăvara acestui an, culturile de tomate din spații neprotejate au fost serios afectate.

Fermierii din Iași se pot înscrie în programul “Tomata” până la data de 15 iulie 2020. După depunerea documentelor, beneficiarii vor primi fiecare 3.000 de euro în cadrul programului „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”

Vremea din această primăvară a afectat culturile de tomate

“În urma discuţiilor cu fermierii, am luat decizia de a prelungi termenele pentru Programul Tomata 2020!

Noile termene în Programul Tomata 2020 vor fi 1 iulie pentru valorificarea producţiei minime de tomate, iar 15 iulie este ultima zi în care producătorii mai pot depune la Direcţiile Agricole Judeţene documente justificative care să ateste valorificarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, precum şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean. Ascultăm vocea fermierilor români!”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Consumul de tomate în România: 38,4 kg pe cap de locuitor

În perioada 2017-2019 au fost aprobate 243 de cereri, iar suma totală primită de fermierii din Iași a fost de 726.000 de euro. Banii obținuți în programul „Tomata” au fost investiți în sisteme de încălzire sau au fost utilizați pentru creșterea suprafețelor cultivate.

Citeste si   Accident rutier pe o stradă din Bistrița! Un tânăr a ajuns la spital

Anul acesta s-au înscris în programul „Tomata” 117 de fermieri din Iași. Dacă îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate, vor încasa banii de la stat până la sfârșitul lunii septembrie.

Programul “Tomata” are alocată o sumă de aproximativ 40 de milioane de euro în 2020

În cazul fermierilor tineri, ei vor investi banii în înființarea de solarii. În rest, banii se vor folosi pentru învestirea în surse de încălzire pe timpul iernii și pentru achiziționarea de diverse materiale necesare spațiilor  protejate (ex:folie). Au fost depuse 117 cereri anul acesta.

Pentru a încasa banii, producătorii de legume trebuie să depună o cerere la Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Iași. Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu dată înființării culturii și să facă dovada producției realizate  prin documente justificative privind comercializarea producției”, Gabriel-Vasile HOHA, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ