Festivalul Operelor Independente Iași, ediția a III-a

Ateneul din Iasi își deschide porțile pentru cea de-a III-a editie a Festivalului Operelor Independente (FOI). Manifestațiile artistice se vor juca live, în perioada 20-24 mai, ăn sala Radu Beligan a Ateneului.

Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil. Punerea în valoare a tinerilor interpreţi şi realizatori, prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională.

Festivalul este deschis şi lucrărilor muzicale în primă audiție precum și producțiilor experimentale de teatru muzical, dorindu-se o întâlnire între tradiţia genului şi impulsurile novatoare ale secolului 21, propunând publicului spectacole de operă, operetă şi spectacole muzicale pentru copii, stimulând creativitatea, inovaţia şi experimentul în interpretare şi realizare scenică.

Festivalul NU se adresează producţiilor realizate de către instituţiile de stat de profil

Pe lângă producțiile realizate de către studenți sau absolvenți din universitățile de profil (muzică), sunt prezente în Festivalul Operelor Independente (FOI)și spectacole muzicale realizate de către studenți ai facultăților de TEATRU (CASTING – spectacol în colaborare – teatru și specializarea muzică, NOTRE DAME DE PARIS – musicalul realizat de către studenții specializării teatru din Universitatea Ovidius din Constanța, AMINTIRI DIN COPILARIE – trupă independentă de actori și absolvenți specializarea muzică).

Totodată semnalăm prezența Operei Comice pentru Copii din București cu spectacolul DIRECTORUL DE TEATRU de W.A. Mozart.
Nu în ultimul rând, trebuie menționată prima colaborare între studenți de la Universitatea Ovidius din Constanța cu studenți din Universitatea Națională de Arte G. Enescu din Iași, care vor cânta împreună în Gala FOI. Tot în Gala FOI o avem invitată pe Lorena V. Puican, laureată cu Premiul de excelență de către Opera Națională din Cluj, totodată laureată a Ediției inaugurale FOI”, declară organizatorii.

Citeste si   Medicii de familie din IAȘI așteaptă STIMULENTUL de RISC promis de către GUVERN

7 orașe participante la acest festival unic din țară

Importantă este participarea la festival, cu producții din Iași, Galați, Constanța, București, Timișoara, Cluj. Pe lângă faptul că este singurul festival din țară deschis producțiilor independente, se remarcă mai mult decât dublarea orașelor din care sunt prezente spectacolele, precum și apariția cu adevărat a unor producții cu adevărat realizate în regim independent (CRISTA OPERA-Iași, ȘAPTE-Galați).
Anul acesta juriul are în componență: basul Theodore Coresi (Viena) și soprana Laura Tătulescu (Munchen), ambii cu cariere internaționale”, ne transmite directorul festivalului, Petrescu Alexandru.

Cea mai grandioasă ediție din acest an al OPI

Aflat la cea de a III-a ediție festivalul de anul acesta al OPI, fără doar și poate va fi cea mai grandioasă ediție, atât prin participarea numeroasă, avem șapte orașe participante, și pentru că ne vom bucura de un recital extraordinar unde vom asculta vocea inconfundabilă a Managerului Operei din Cluj Napoca, recital ținut la Muzeul Kogălniceanuu. Vom închide festivalul cu o Gală extraordinară inedită în compania Orchestrei Universității Naționale e Artă ”George Enescu” din Iași, vom avea invitați extraordinari premiați la Balul Operei din Cluj. Sunt foarte multe surprize pentru iubitorii genului liric. Avem surprize frumoase, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari fiindcă diminețile vom oferi spectacole dedicate publicului tânăr, urmând ca după-amiezile să avem dedicate publicului mai elevat care deja are o anumită experiență a mersului la operă”, declară managerul Ateneului Tătărași, Andrei Apreotesei.

Citeste si   ISJ IAȘI propune tuturor PROFESORILOR diriginți strategii de COMUNICARE și interacțiune cu ELEVII

Festivalul este o rampă de lansare pentru generația de mâine

”Acest festival nu este dedicat instituțiilor de profil. El se adresează universităților de arte sau companiilor private de operă. De la an la an, ne face o deosebită plăcere ca din ce în ce mai multe activități și evenimente dedicate operei vin alături de noi. Din păcate constatăm că la al III-lea an, acest festival este singurul festival de acest gen din țară. Speram să creăm din ce în ce mai multă emoție, astfel încât marele orașe universitare să își dea seama că genul acesta de festivaluri sunt o rampă de lansare pentru generația de mâine. Ediția de acest an duce mai multe participări, dacă până acum aveam București și Cluj , anul acesta avem Timișoara, Constanța, Iași, Oradea”, declară organizatorii.

Citeste si   Mihaela IVANCIA (PSD): "NU am mai vrut să suport MONOLOGUL gângav și GREU exprimat"

PROGRAMUL ediției a III-a a OPI

20 MAI

ora 11:00 – CASTING – adaptare după Der Schauspieldirektor
de W.A. Mozart – (Compania CRISTAL OPERA din Iași)
ora 19:00 –  LA FINTA GIARDINIERA – W.A. Mozart – (Academia de Muzică G. Dima din Cluj)

21 MAI

ora 11:00 –   DIRECTORUL DE TEATRU de W.A. Mozart – (Opera Comică pentru copii – București)
ora 14:30 – THE OLD MAN AND THE TIEF – Gian Carlo Menotti – (Academia de Muzică G. Dima din Cluj)
ora 19:00 – AMORUL DOCTOR – Pascal Bentoiu – (Universitatea Națională de Muzică din București)

22 MAI

ora 11:00 – CARMEN – o tragedie andaluză -Spectacol Experimental pe teme de Georges Bizet  – (Universitatea Națională de Muzică din București)ora 19:00 –  VOCEA UMANĂ – Francis Poulenc – (Universitatea de Vest din Timișoara)

23 MAI 

ora 19:00 – NOTRE DAME DE PARIS – (Universitatea Ovidius din Constanța)

24 MAI

ora 11:00 – Teatrul Muzical “Sapte” din Galați – AMINTIRI DIN COPILARIE  – Compozitor: Sorin Oancea
ora 19:00  – GALA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ