Share

FILIT – un festival organizat cu suflet și entuziasm 

Aflat la cea de-a V-a ediție, Festivalul internațional de literatură și traducere Iași, (FILIT) devine din ce în ce mai pronunțat și mai solid în spațiul ieșean și (re)cunoscut pe mai multe meleaguri, cu toate că echipa organizatorilor este restrânsă. Aflați la conferința de presă, în cadrul Muzeului „Vasile Pogor”, gazdele și organizatorii FILIT, Lucian Dan Teodorovici (managerul festivalului) și Florin Lăzărescu (coordonator programe) au pregătit invitații pentru ceea ce va urma pe plan cultural de pe 4 până pe 8 octombrie.

„Acest festival va avea impact și la nivel internațional, deja suntem pe piața internațională”

„Încă de la prima ediție am spus că este un festival orientat către public. Or, a fi orientat către public înseamnă să ai presa alături și mă bucur că este un interes așa de mare din partea presei. Festivalul nostru, adică al comunității ieșenilor și al regiunii (…) este un succes în sine pentru că un festival începe să conteze cu adevărat în momentul în care se observă felul în care are continuitate, a spus Lucian Dan Teodorovici, manager (FILIT).

 

Cu ce noutăți surprinde FILIT În această ediție?

Două programe noi: „Casa Fantasy” în colaborare cu biblioteca județeană „Gheorghe Asachi” și proiectul dedicat literaturii pentru copii „Casa Copilăriei” în colaborare cu Palatul Copiilor, proiectele pilot și un grupaj de expoziții dedicat istoriei evreilor din Iași: patru expoziții făcute în diverse parteneriate.

„La fiecare ediție am venit cu un proiect editorial, de la micuța și cocheta noastră editură, a muzeelor literare. Anul ăsta traducem pentru prima dată în română un autor nobel, ceea ce reprezintă un lucru cu totul deosebit și un lucru nou pentru ediția aceasta, a mărturisit Florin Lăzărescu, coordonator programe FILIT.

Treizeci și unu de scriitori și scriitoare, după cum urmează (în ordine alfabetică): Ana Alfianu, Simona Antonescu, Lavinia Bălulescu, Florin Bican, Mircea Cărtărescu, Ruxandra Cesereanu, Florin Chirculescu, Marian Coman, Teodora Coman, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuţitaru, Ana Donțu, Vlad Drăgoi, Tudor Ganea, Dana Grigorcea, Michael Haulică, Claudiu Komartin, Alexandru Lamba, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan, Ioan T. Morar, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Andrei Novac, Dora Pavel, Adina Popescu, Mircea Pricăjan, Ana Săndulescu, Tatiana Țîbuleac, Răzvan Ţupa, Mihail Vakulovski au acceptat invitația organizatorilor FILIT.

Printre inivitați se regăsesc Svetlana Aleksievici și Gao Xingjian (laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură), Jeff Lindsay, Jonathan Coe, Mircea Cărtărescu, Olga Tokarczuk etc., alături de zeci de scriitori și poeți români, precum și traducători din lumea întreagă. La eveniment vor mai participa și manageri culturali, editori, jurnaliști din țară și din străinătate.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ