Share

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii”, îl avem alături de noi pe Duțu HARALAMBIE, directorul Direcției Agricole Suceava.

Duțu HARALAMBIE își va încheia mandatul pe data de 30 septembrie, deoarece pe data de 1 octombrie conform actelor normative în vigoare încetează de drept raportul său de muncă, ieșind la pensie.

Rep: Domnule director, acum la sfârșit de carieră, vă rog să ne întoarcem în trecut și să îmi spuneți cum a pornit iubirea pentru agricultură și ce va motivat să profesați în domeniul acesta?

”Am lucrat 25 de ani la Stațiunea de Cercetări Agricole din Suceava”

Duțu HARALAMBIE: Am pornit de la țară, am muncit, nu am fost din categoria celor ținuți în palmă. De la 15 ani am plecat și am făcut liceul în Suceava, am stat în cămin, am făcut armată, facultate. La 25 de ani am început activitatea și având rezultate bune la facultate am avut recomandare pentru învățământ și cercetare. Am lucrat 25 de ani la Stațiunea de Cercetări Agricole din Suceava.

Se pare că după anii 90 cercetarea a fost uitată și așa am ajuns să lucrez prin alte locuri. Nu vreau să mă consider lipsit de modestie, dar aș putea spune că dacă erau să dau, puteam să dau mai mult societății, dacă rămâneam în cercetare.

Rep: Cum se încheie mandatul dumneavoastră la Direcția Agricolă Suceava și ce ați reușit să faceți în acest mandat?

”Mandatul meu la Direcția Agricolă înseamnă 3 ani, începând din 2017 până în prezent”

D.H: Mandatul meu la Direcția Agricolă înseamnă 3 ani, începând din 2017 până în prezent. La capitolul realizări poate fi trecut faptul că s-au îndeplinit toate atribuțiile ce reveneau instituției în această perioadă.

Citeste si   Fotbal - Liga I: Sepsi OSK Sfântu Gheorghe - FC Viitorul 1-1

Până la urmă suntem o instituție publică care nu facem altceva decât să punem în aplicare legile și toate actele normative care includ activitatea instituției, am fost de fiecare dată alături de producătorii agricoli din județ, am răspuns la toate solicitările atunci când aceștia au avut nevoie, au fost și momente bune și momente mai grele dar au fost depășite toate și zic eu că fără a fi lipsit de modestie mandatul poate fi un calificativ bun.

Rep: Să ne întoarcem puțin în 2017, ne puteți spune cum ați ajuns să fiți director a Direcției Agricole și cum de ați acceptat propunerea în momentul în care v-a fost înaintată?

D.H: În 2016 la sfârșitul anului mai exact, Direcția Agricolă și Camera Agricolă s-au unit și au constituit ceea ce se numește astăzi Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava.

La momentul respectiv eram director executiv al Camerei Agricole Județene și decizia la nivel de minister a fost că în situația în care la Direcția Agricolă nu este director care să fi ocupat postul prin concurs vine ca director cel de la Camera Agricolă. Asta s-a petrecut la nivelul întregii țări și în aceste condiții am primit prin ordin al ministrului am fost numit director al Direcției Agricole începând cu 30 decembrie 2016 mai exact începând cu anul 2017.

Rep: Având în vedere că dumneavoastră sunteți un expert în agricultură și ați avut mereu contact cu producătorii locali, cum vedeți dumneavoastră agricultura în următorii 5 ani la nivelul Sucevei?

 

Agricultura județeană la nivelul Sucevei a câștigat mult în ultimii ani”

D.H: Agricultura județeană la nivelul Sucevei a câștigat mult în ultimii ani pe de o parte, cu greu pentru că așa se întâmplă la noi fiind o zonă în care terenul este foarte fărâmițat, au început să apară societăți, asociații care lucrează suprafețe din ce în ce mai mari și sigur că viitorul în asta constă, în a se lucra pe suprafețe mari și nu parcele de 25-30 de ari. Sunt încă posibilități de mai bine.

Citeste si   GCS: 488 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 112,300 de lei, în ultimele 24 de ore

Eu cred că în cele din urmă cei care dețin teren în județul Suceava vor înțelege că acesta este viitorul și nu numai atât ci și asocierea celor care lucrează pământul, pentru că deocamdată fiecare consideră că se descurcă pe cont propriu dar rezultatele ar putea fi mult îmbunătățite în condițiile în care s-ar uni, fie că e asociație, cooperativă sau oricare altă formă de asociere, astfel încât să câștige atunci când este vorba despre imputările care vin către producătorii agricoli și în ceea ce privește în mod deosebit comercializarea.

Se face agricultură, sunt rezultate în agricultură atât în domeniul vegetal cât și în domeniul zootehnic unde Suceava este recunoscut ca un județ cu pondere la nivel național dar mult se pierde din partea producătorilor atunci când este vorba de valorificare și spun asta pentru că de multe ori nu este în măsură producătorul să își negocieze prețul din cei care preiau marfa îți oferă un anumit preț și neavând posibilitatea depozitării sau a păstrării producției sunt obligați să vândă la prețurile care li se impun.

Rep: Înainte era un trend să cumpărăm și să consumăm ecologic, credeți că se mai simte această înclinație în momentul de față în Suceava?

Citeste si   Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: Va fi restaurată pictura exterioară de la Mănăstirea Suceviţa

Se simte și nu ar trebui să se piardă”

D.H: Se simte și nu ar trebui să se piardă. Suceava a avut un număr destul de însemnat de producători agricoli care făceau agricultură ecologică din păcate în ultimii ani numărul acestora a scăzut. Asta și datorită faptului că nu avem încă o nișă pe piață pentru produsele ecologice. Nu avem încă acei cumpărători care să își permită sau dacă avem sunt încă în număr redus dar viitorul aici este pentru că a consuma produse cât mai aproape de ceea ce înseamnă sănătos este bine pentru toată lumea, iar acest lucru nu îl poate contesta nimeni.

Rep: Care vă sunt gândurile la final de mandat domnule director?

” Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns să trăiesc acest moment”

D.H: Eu mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns să trăiesc acest moment, asta se va întâmpla pe 30 septembrie. Fiind născut pe 1 octombrie, conform actelor normative în vigoare încetează de drept raportul meu de muncă.

D.H: Aveți un mesaj pentru cei care v-au fost colegi, pentru producătorii locali și bineînțeles și pentru cei care vor citi  acest material?

D.H: Tot respectul meu pentru cei cu care am lucrat și tot respectul pentru cei care își desfășoară activitatea în domeniul agricol. Nu este deloc ușor să lucrezi în acest domeniu! Să îi țină Dumnezeu sănătoși și să fie din ce în ce mai bine pentru toată lumea. Vă mulțumesc și dumneavoastră și îmi doresc să ne auzim cu bine în viitor.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ