Firma care livra dezinfectanţi spitalelor declară că laboratorul de la IAȘI nu este conform standardelor

Reprezentantul societăţii din Prahova vizată de percheziţii pentru ca ar fi vândut spitalelor dezinfectanţi care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor a declarat, marţi, că toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, laboratorul de la Iaşi nu respectă standardele în vigoare.

„Am dat testare cu sigiliu de la Sanepid şi au ieşit conforme la laboratoare din Germania, numai că laboratorul de la Iaşi din România nu este conform(…) Sunt atât de supărată încât cred că voi da statul român în judecată” a declarat reprezentatul firmei.

Cercetările arată că în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor

Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Menţionez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor şi pentru dezinfecţia instrumentarului, instrumentarul care merge ulterior la sterilizare. Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată ţara, dar repet, în momentul în care s-a constatat această neconformitate, s-a reverificat şi apoi s-a dispus retragerea acestor produse. Analizele au fost făcute din proprie iniţiativă, noi efectuăm controale tematice, noi când am spus că ne interesează siguranţa pacienţilor, se pare că nu am fost luaţi în serios de către anumiţi producători şi distribuitori”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ