Share

Este o modă printre afaceriștii români să aleagă denumiri care ”trec sticla” pentru firmele lor. ”Maverick” este numele unui faimos jucător de poker și escroc din filmul omonim, în care rolul principal este jucat de Mel Gibson.

În Iași, numele ”Maverick” este dat unei firme deținute de către  Marius Ostaficiuc, Președintele PSD Municipiul Iași. Evident, se va vedea că numele acestei firme a fost sinonim cu tot felul de combinații dubioase, între mediul politic și mediul de afaceri, al căror scop a fost interesul personal nu cel public.

Păcăleală pe bani publici și ”tunuri” financiare

Firma MAVERICK INVEST GROUP SRL (CUI/CIF: 18218173) a fost înființată în anul 2005 și  avut inițial ca domeniu ”Activități de consultanță pentru afaceri și management”, înregistrând o cifră de afaceri modică în 2013 și 0 în 2014.

MAVERICK INVEST GROUP SRL  a fost deţinută până în august 2019 de Elena Ramona OSTAFICIUC  și de Marius Eugen OSTAFICIUC Consilier judeţean la CJ Iaşi, din partea PSD.

În 2015-2017, firma nu a mai avut bilanț depus pe site-ul Ministerului de Finanțe, pentru ca, în 2018, aceeași firmă  să-și schimbe obiectul de activitate, în ”Alte lucrări de finisare” și, cu doar 2 angajați, a înregistrat o cifră de afaceri de 691.000 de lei și un profit net de aproape 6.000 de lei.

Din august 2019, firma MAVERICK INVEST GROUP SRL  a ajuns fie deţinută în acte de Ionuţ ENACHE ( asociat și administrator la MCD CERAMICHE SRL, deținător al Întreprinderii Individuale Enache V.E.Ionuț ) şi Ana-Maria ENACHE ( asociat la MCD CERAMICHE SRL, asociat unic și administrator la MERCADITO SRL), Ionuț și Ana Maria Enache locuind pe aceeași scară cu Maria Ostaficiuc.

Citeste si   VIDEO Culisele statului paralel | Cristian Rizea: Retrocedările s-au făcut cu acte false. Băieții deștepți aveau oameni la arhivă

Se pare că firma a început să  aibă probleme după ce Marius Ostaficiuc a ieșit, în principiu din acționariatul și administrarea acestei firme în două etape (majorare de capital social şi apoi cesiune părţi sociale)

Practic, se pare că Marius Ostaficiuc a câștigat din această firmă, circa 700 000 lei. Ideea este că această sumă nu se regăsește în niciuna din declarațiile de avere ale lui Marius Ostaficiuc, ceea ce naște semne de întrebare,  După ieșirea sa din firmă, aceasta a avut o activitate de emitere de bilete la ordin fără acoperire, aducând prejudicii partenerilor de afaceri.

După cum îi sugerează numele, firma MAVERICK INVEST GROUP SRL  a încercat să joace atât la cacialma, să trișeze și să facă tot felul de combinații amețitoare.

În 2018, tot cu doi angajaţi, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri de 691.192 lei şi a încheiat exerciţiul financiar cu 113.852 lei în  conturi, numai că datoriile erau de aproape trei ori mai mari, atingând de 332.185 lei.

Firma MAVERICK INVEST GROUP SRL Iaşi a intrat în insolvenţă după ce creditorul DON CONSTRUCTION CHEMICALS SRL (CUI/CIF: 18968701),  a făcut cerere în acest sens, la 10 februarie 2020 cererea fiind admisă conform deciziei pronunţate de Tribunalul Iaşi în data de 4 iunie 2020, în Dosarul nr.770/99/2020.

Suma revendicată de către DON CONSTRUCTION CHEMICALS SRL este de 61.929,82 lei

Data de 17 iulie 2020 este termenul limită pentru înscrierea la masa creadală, iar “data, locul şi ordinea de zi a primei Adunări a Creditorilor vor fi stabilite de administratorul judiciar“.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.770/99/2020, al debitoarei MAVERICK INVEST GROUP SRL Iaşi, este programat pe 11 septembrie 2020.

Familia Ostaficiuc colecționează imobile și datorii

Trecerea în revistă a declarațiilor de avere depuse de Marius Ostaficiuc evidențiază că acesta a reușit să adețină mai multe imobile, dar și datorii la bănci (două credite la BCR în valoare totală de 250 351 lei scadente în 2019 și 2040, un credit la Unicredit Țiriac Bank, scadent în 2033,în valoare de 39 234 euro).

Citeste si   ”Legile Puterii” | Cătălin Predoiu: 194 de deținuți din penitenciarele din țară au Covid-19

Soții Ostaficiuc lucrează la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași: Marius a încasat 88.786 de lei anual, iar soția acestuia Ramona, 4.726 de lei, fiind în concediu de creștere a copilului.

Soții Ostaficiuc au depozite bancare de 1205 Euro, respectiv 12 489 Euro la Unicredit Țiriac Bank, un cont la BCR în valoare de 26 410 Euro, iar în document mai figurează și un împrumut de 39.500 Euro acordat fostului senator Ionel Agrigoroaie.

Marius Ostaficiuc a mai câștigat câteva zeci de mii de lei prin diverse convenții civile

Cele mai modeste prezențe în declarațiile civile le reprezintă sumele provenite din alocația pentru copii.

În cea mai recentă declarație de avere, de anul trecut, pe lângă imobilele menționate mai sus ca aparținând familiei, Ostaficiuc a mai trecut un scuter Piaggio, din 2016, dar nicio mașină, deși Marius Ostaficiuc conduce frecvent un automobil, despre care nu se știe cui aparține.

În anul 2014, Marius Ostaficiuc a reușit să ridice vila din zona Sărărie, având suprafața de 214 mp, pe un teren de 613 mp achiziționat în anul 2012. În 2009, Marius Ostaficiuc a cumpărat un hectar de teren în satul Neagra din Suceava.

Pe una din declarațiile de valoare figurează și banii primiți la botezul unuia dintre cei doi copii,  suma fiind de aproape 70.000 de euro (68 700 euro mai exact)

Aparent în luptă cu Primarul Mihai Chirica, Marius Ostaficiuc a reușit să cumpere un apartament de la un apropiat al Primarului Mihai Chirica, Radu Sacagiu, cunoscut dezvoltator imobiliar, afacerist controversat. În fapt, Radu Sacagiu a donat un apartament socrilor lui, care au vândut apartamentul lui Marius Ostaficiuc.

Citeste si   Liderul USR Dan Barna are COVID-19, Anunțul a fost făcut pe Facebook

În luna noiembrie 2017, Radu Sacagiu a donat socrilor săi, Fabian Meer și Reli Meer imobilul -apartament nr. 16, etajul 3 din blocul din Strada Popescu Eremia nr.1, în spatele noului Palat de Justiție. Valoarea de piață a imobilului depășește cu mult suma pe care a oferit-o Marius Ostaficiuc.

În data de 15 decembrie 2017, soții Fabian Meer și Reli Meer, scorii lui Radu Sacagiu au vândut același apartament familiei Ostaficiuc. Prețul declarat al tranzacției a fost de 270.000 de lei. În fața notarului, semnatarii contractului au declarat că suma de 40.000 de lei s-a achitat anterior din resursele proprii ale cumpărătorilor.

Restul sumei s-a plătit „la vedere”, peste 230.000 lei provenind dintr-un credit ipotecar contractat de Ostaficiuc. Motivația diferenței de preț a fost că Marius Ostaficiuc a decis ca apartamentul să fie cumpărat ”lka roșu”, utilarea sa completă să fie făcută de familie, în regie proprie, întrucât tatăl lui Ostaficiuc a activat în domeniul instalațiilor.

Un alt apartament a fost cumpărat de părinții Marius Ostaficiuc de la patronul unei publicații din Iași. Marius Ostaficiuc își apără părinții spunând că aceștia au muncit și muncesc ”nu au fost pensionari toată viața”, mama sa având chiar o firmă care a avut contracte cu statul.

În spatele acestor tranzacții de află înțelegeri politice suspecte care cuprind voturi favorabile în Consiliul Local Iași pentru proiecte imobiliare controversate ale apropiaților Primarului Mihai Chirica.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ