Share

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a efectuat zeci de controale în ultimele zile în municipiul Iași. Pentru neregulile constatate agenții economici au fost sancţionaţi, iar amenzile aplicate s-au ridicat la o valoare de 94.000 lei.

„Avem în derulare o campanie în care se verifică partea de securitate și sănătate în muncă. Urmărim dacă se respectă prevederile legii și măsurile împotriva răspândirii noului virus. Angajatorii trebuie să pună la dispoziție măști, să asigure dezinfecție și igienizare, distanțare socială, tot ce este prevăzut în acest context al situației”, declară șeful ITM Iași, Costel GROJDEA.

În urma decretării stării de alertă, ITM Iași a demarat mai multe campanii de verificare a agenților economici. În ultimele două luni au fost verificate, conform legii nr. 319 privind Siguranța și Securitatea în Muncă și conform legii nr. 55 din 2020 privind combaterea virusului SARS-CoV-2, mai multe entități din județul Iași și s-au constatat numeroase deficiențe.

Citeste si   Spania și Franța, stare de urgență până anul viitor din cauza epidemiei COVID-19. Număr RECORD de cazuri - peste un milion

Privind legea nr. 319 a fost verificat un număr de 377 de firme, din care controale de zi au fost 286, iar de noapte au fost 91 și au fost dispuse 1061 de măsuri, din care 841 au fost sancțiuni contravenționale și avertismente, iar amenzi au fost date 20.

 „Principalele neconformități constatate au fost în alimentația publică (restaurante, terase, fast food, street food și cluburi de noapte), comerț și construcții. Aici s-a constatat că cea mai mare problemă a fost nepurtarea măștii de către angajați, nepurtarea echipamentului individual de protecție specific împotriva Covid-19, nenominalizarea responsabililor cu triajul epidemiologic precum și  lipsa acestuia la unii agenți economici. Vorbim despre o persoană care să verifice temperatura nu doar la clienți ci și la angajați.

De asemenea, am constatat și lipsa unei proceduri privind accesul și staționarea în locurile publice comune și dezinfectarea corectă a acestora. Am constatat chiar și faptul că grupurile sanitare erau folosite și de personal și de clienți. Nu am găsit dezinfectant pentru angajați și nici semnalizări privind securitatea și siguranță în muncă. Aici mă refer la acele panouri dispuse în locații închise privind purtarea măștii și respectarea măsurilor de prevenție“, încheie șeful ITM Iași, Costel GROJDEA.

 

Citeste si   Angela Merkel, APEL către germani, după creșterea cazurilor de COVID-19: Reduceţi contactele! Ne confruntăm cu luni dificile!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ