Share

Firma Adi Center deținută de omul de afaceri Adrian Drancă, a făcut obiectul unei plângeri penale efectuate de Fisc

Reprezentanții Fiscului au sesizat Parchetul în legătură cu faptul că firma Adi Center, a înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale pentru a se sustrage de la plata unor taxe și impozite către bugetul statului. Prejudiciul estimat de Fisc a fost evaluat la circa 495.186 lei.

Dosar penal pentru fraudă fiscală la firma Adi Center, companie condusă de omul de afaceri Adrian Drancă. Chiar dacă vorbim despre un document emis de ANAF în anul 2015 și anume procesul verbal de control nr. 3694/1/SV/27.08.2015,  situația fiscală a firmei Adi Center, nu este lămurită nici până astazi.

Deși au început urmărirea penală,  procurorii nu au făcut publică o soluție cu privire la plângerea formulată de Fisc, iar firma Adi Center se chinuie și astăzi în justitie să anuleze documentele emise de ANAF

Mai exact, controlul efectuat la firma Adi Center a fost efectuat de Direcția Generală de Antifraudă Fiscala 1 Suceava care precizează că în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014 societatea a avut relații comerciale cu în valoare totală de 2.563.696 lei (inclusiv TVA), iar plata aferentă acestora ar fi fost efectuată prin transfer bancar (2.177.015,78 lei) dar și în numerar (386.678,98 lei).

Firmele cu care Adi Center ar fi avut relatii comerciale suspecte sunt Raziri Grup SRL, Formen Star SRL, Ani  Sab Lux SRL. ”În urma verificărilor efectuate, echipa de inspecție fiscală are suspiciunea că operațiunile derulate de către reclamanta  sunt “nereale, create pentru a disimula realitatea și a aduce avantaje materiale  prin neplata sau diminuarea sumelor cuvenite legal bugetului consolidat al statului, respectiv a impozitului pe profit și taxei pe valoarea adăugată“, a aratat Fiscul.

Citeste si   IARNA se întoarce în ROMÂNIA! Vezi ce ZONE vor fi afectate de NINSORI și GER

Afaceri cu firme fantoma

Astfel, inspectorii antifraudă au constatat că partenerii de afaceri ai firmei Adi Center au comportament de firme fantoma și prin urmare cheltuielile înregistrate în relațiile de afaceri cu acestea sunt nereale.

“Prin investigarea fiscală a contribuabililor situați în amonte față de operațiunile economice supuse verificării (Raziri Grup SRL, Formen Star SRL și Ani  Sab Lux SRL) s-a constatat că persoanele juridice emitente au un comportament fiscal specific firmelor de tip «fantomă», în sensul ca nu justifică achiziții reale necesare unor livrări ulterioare, nu dețin bunuri în patrimoniu, nu au angajați, nu depun declarații fiscale sau declarațiile depuse nu reflectă situația de  fapt reală”, se arata în raportul Direcției de Luptă Antifraudă Fiscală.

Prejudiciu de circa 100.000 euro

Inspectorii fiscali au constatat că prejudiciul la bugetul de stat a fost creat prin faptul că firma Adi Center nu a plătit în mod corect TVA și impozitul pe profit. Astfel, prejudiciul total a fost estimat la 495.186 lei din care  198.075 lei-impozit pe profit iar 297.111 lei reprezintă Taxa pe Valoare Adăugata.

Organele de inspecție fiscală au stabilit că, în speța, se pune problema înregistrării de achiziții de bunuri si servicii care nu au la bază operațiuni reale, cu scopul creării de avantaje fiscale, constând in TVA deductibilă si cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, provocând astfel, un prejudiciu la bugetul de stat , în suma totala de 495.186 lei“, a mai aratat Fiscul.

Citeste si   Modalitățile de desfășurare a activităților DIDACTICE pentru semestrul al II-lea la USAMV IAȘI

Procese in justiție

De circa doi ani, compania Adi Center se luptă în justiție să anuleze documentele emise de ANAF printre care și o decizie de soluționare a contestației.

ANAF și Adi Center se judecă în dosarul inregistrat la Tribunalul Iasi cu nr. 7108/99/2017. Astfel, ANAF a refuzat să soluționeze contestația depusă de firma Adi Center împotriva documentelor emise în urma controlului.

În cadrul acestor procese ANAF a invocat faptul că nu a putut soluționa contestația deoarece nu a depus împotriva Adi Center o plângere penală pentru evaziune fiscala iar procurorii nu au dat încă o soluție.

La data de 19.12.2016 Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava – Inspecția Fiscală Persoane Juridice 3 a formulat plângere penală împotriva administratorului societății, Dranca Adrian  invocând disp art 9 al 1 lit c din Legea nr 241/2005. În plângerea penală este descrisă situația de fapt, organul fiscal apreciind că operațiunile derulate de către reclamantă cu societățile Raziri Grup SRL,  Formens Star SRL și Ani -Sab Lux SRL), sunt nereale, sunt create pentru a disimula realitatea și a aduce avantaje materiale  reclamantei prin neplata sau diminuarea sumelor cuvenite bugetului consolidat al statului, respectiv a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată”, se arata în dosarul înregistrat la Tribunalul Iași.

Citeste si   ZĂMOSTEANU s-a ”REPROFILAT”! Noul sediu al OPEREI va fi construit de FRIMA dezvoltatorului IMOBILIAR

S-a început plângerea penală ”In Rem”

Procurorii Parchetului au transmis instanței ieșene ca în urma plângerii depuse de ANAF împotriva firmei Adi Center a fost începuta urmărirea penală ”in rem” pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Astfel, plângerea penală formulată de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava  Inspecția Fiscală Persoane Juridice 3  cu nr SVG AIF 2085 din  19.12.2016  a fost înregistrată Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava sub nr 7/P/2017, iar prin Ordonanța  din data de 27.01.2017  s-a dispus începerea urmăririi penale ,, in rem” privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală faptă prev de art 9 al 1 lit c din Legea nr 241/2005.

Prin Ordonanța nr 7/P/2017 din 27.03.2017 s-a dispus reunirea dosarului penal nr 7/P/2017 la dosarul penal nr 443/P/2016. Procurorii au mai transmis ca in dosarul penal nr 443/P/2016 se efectuează urmărirea penală ,, in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală faptă prev de art 9 al 1 lit e din legea nr 241/2015 și spălarea banilor prev de art 29 al 1 lit a din Legea nr 656/2002 cu aplic art 35 al 1 din Codul penal.

”Am depus o contestație și am câștigat procesul. Au fost doar niște presupuneri nefonadate pe care le-am combătut în instant. A fost un proces mai vechi, de trei ani. Nu avem vreo datorie la stat, numărul de angajați a crescut. Au fost doar niște presupuneri”, a declarant Robert DRANCĂ, administratorul Adi Center.

 


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Exista o directiva europeana care precizeaza ca administratorul soc nu e obligat sa verifice firmele cu care lucreaza. Aia e treaba finantelor. Si se aplica si retroactiv din 2007. Ministerul Finantelor a fost obligat sa-si armonizeze legile in sensul asta si a aparut in Codul fiscal o prevedere cum ca finantele trebuie sa dovedeasca reaua intentie a administratorului privind aceste practici. Asa ca inspectorasii o sa-si ia o mare mu……Pacat de timpul pierdut prin instante, dar nu-i nimicca la urma te indrepti impotriva trantorilor si putorilor din finante

LĂSAȚI UN MESAJ