Share

 

„Mă uit la execuţia bugetară şi aşa cum sunt lucrurile acum va mai fi nevoie de o rectificare bugetară până la finalul anului”, a spus ministrul. „Bugetul va fi aprobat de Guvernul următor, în baza actualei legislaţii”, a mai spus Cîţu, ca răspuns la întrebările legate de evoluţiile pensiilor, salariilor bugetare şi alocaţiilor pentru copii.

„Vom prezenta bugetul pe anul următor la momentul oportun. Va fi prezentat de guvernul care va veni după alegerile din decembrie”, a menționat ministrul Finanțelor. Guvernul a efectuat o rectificare bugetară la jumătatea lunii august. Pe 22 septembrie, Parlamentul a respins în final proiectul și a inclus majorarea punctului de pensie cu 40% și dublarea alocațiilor pentru copii din acest an și nu în tranșe în doi ani așa cum planificase Executivul.

Citeste si   VIDEO Miercuri, la ora 18:00 "Spovedania lui Rizea": Cum "l-a negociat" Ponta pe Crin Antonescu și l-a înjunghiat pe la spate

„Am performat mult mai bine decât se așteptau agențiile de rating și Comisia Europeană. Și o vom face în continuare. Am arătat că am făcut față unui șoc negativ. În condițiile unui deficit mare. Suntem pregătiți pentru un șoc mare (în a doua parte a anului). Nu văd un scenariu în care să ne întoarcem la situația din martie. (…) În fiecare lună ne-am împrumutat mai ieftin decât s-au împrumutat socialiștii în creștere economică. Voi comunica săptămânal situația acestor împrumuturi”, a mai declarat Florin Cîțu.

Citeste si   Marcel Ciolacu, despre întâlnirea de la Sărata Monteoru: A greși e omenește, am achitat amenzile. Ce spune despre reacția poliției

Ministrul a mai anunțat și că facilitățile la plata taxelor nu va fi păstrată și după 25 octombrie. În iunie, Guvernul a adoptat OUG privind amânarea taxelor din cauza epidemiei de COVID-19. 

Florin Cîțu a mai spus că în condiţiile în care Guvernul îşi doreşte o consolidare fiscală, se aşteaptă ca agenţiaS&P să menţină actualul rating al ţării cu o perspectivă stabilă în decembrie. „Mă aştept să treacă la perspectivă stabilă. O să vadă că ne dorim consolidare fiscală”, a spus ministrul,  menţionând că obiectivul său este ca ţara să treacă la o perspectivă stabilă pentru economie.

Citeste si   Nelu Tătaru, întrebat dacă mai vrea să fie minsitru după parlamentare: Mi-aș dori să continui reforma începută în pandemie

În decembrie 2019 agenţia de rating Standard & Poor”s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri – BBB-/A-3. Următoarea reviziure este programată pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, ministrul Finanțelor a anunțat și că salariile cadrelor didactice nu vor crește la 1 ianuarie. Potrivit actualei legislații, salariile cadrelor didactice se vor majora din 1 septembrie 2021. 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ