Share

Potrivit informării, fostul ministru al Justiției a depus jurământul pe 9 noiembrie. Iordache a mai transmis că, în termen de 15 zile de la data notificării, va opta pentru una din cele două funcţii deţinute: de preşedinte al Consiliului Legislativ sau de deputat.

Florin Iordache, autorul OUG 13, a fost numit de Parlament în funcția de președinte al Consiliului Legislativ pe 20 octombrie, cu 185 de voturi. Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a primit doar 41 de voturi, iar Duli Ionuț Mazâlu, secretarul general al Consiliului, a obținut două voturi.

Reamintim că numirea sa a fost contestată la CCR de PNL și USR. Sesizarea va fi dezbătută pe 18 noiembrie.

Citeste si   PSD răspunde acuzațiilor BNR privind implicarea abuzivă a băncii în campania electorală. Scrisoarea lui Marcel Ciolacu către Mugur Isărescu

În sesizare, semnată de liderul deputaților PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii și condiția privind buna reputaţie profesională. 

Liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. În cazul numirii lui Iordache, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege, respectiv 234, susțin liberalii, acesta primind 185 de voturi ”pentru” și 43 ”împotrivă”.

Citeste si   Candidații PNL din Capitală depun o scrisoarea deschisă la sediul central al PSD. Destinatarul: Marcel Ciolacu

PNL mai reclamă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională pentru că Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993. Când era ministru al Justiției, acesta a promovat celebra OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

”Conduita publică din anul 2017 a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se arată în sesizarea depusă la CCR. 

Citeste si   Iulia SCÂNTEI, TAXATĂ de IEȘENI: ”De DOAMNA aflăm doar ACUM, dar am înțeles că a terminat deja un MANDAT”

Liberalii invocă şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. Consiliul ţine evidenţa oficială a legislaţiei țării. Președinții Consiliului Legislativ nu au o limită de mandat şi nu există nicio procedură prin care să poată fi revocaţi.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ