ideall.ro

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ia atitudine cu privire la informațiile din spațiul public referitoare la posibilele efecte negative (secetă) produse de rachetele antigrindina în zona Vrancea.

Potrivit MADR, la nivel mondial, în peste 50 de țări există în prezent programe operaționale de modificare a vremii, în principal pentru combaterea căderilor de grindină și creștere a precipitațiilor în zonele cu perioade de secetă  frecvente.

Acestea însă NU generează efecte secundare negative.

“Combaterea grindinei folosind ca agent de însămânțare a norilor iodura de argint, este o tehnologie folosită cu succes în multe alte țări, nefiind asociată în nici un caz cu apariția secetei” se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

sensodays.ro

Conform sursei menționate, “prin intervenții active în atmosferă, în norii cu risc major de grindină se trimit vectori purtători de iodură de argint care, prin reacție, produc nuclee de condensare artificială. Această modificare determină un proces de precipitare a vaporilor de apă din nor și se elimină astfel pericolul producerii de grindina, iar masa de apă din nor se uniformizează și cade, sub formă de ploaie, pe o suprafață mai mare”.

În concluzie, specialiștii MADR dau asigurări că activitățile de combatere a căderilor de grindină NU afectează balanţa generală de apă în nor

NU au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros (inclusiv schimbarea direcţiei acestuia) ci, dimpotrivă, asigură creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor numai în aria de combatere şi adiacentă acesteia.

“Scopul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei, antigrindina, generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp. Sistemul este organizat sub forma unor infrastructuri operaţionale şi de cercetare, sigure şi eficiente” se mai precizează în comunicatul MADR.

Implementarea Sistemului național antigrindina și de creștere a precipitațiilor (SNACP) a început în România, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă, ș.a, și ținând cont de experiența în acest domeniu, la nivel mondial.

În prezent funcționează unitățile de combatere a căderilor de grindină (UCCG) amplasate în Prahova, Iași, Vrancea șli Oltenia. Pe lângă cele 4 unități, alte trei unități, respectiv Mureș, Timiș și Maramureș, se află în diferite etape de realizare: execuţie parţială de lucrări, proiecte tehnice şi studii, madr.ro.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ