Share

Rezoluția Tinerilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS împreună cu Consiliul Tineretului din România (CTR), organizează unul dintre principalele evenimente desfășurate în cadrul Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”. Evenimentul va avea loc vineri, 13 decembrie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala „Vasile Pogor” din incinta Primăriei Municipiului Iași, având ca obiectiv principal lansarea Rezoluției Tinerilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României.

Rezoluția face parte din Proiectul „rISeUp Nord-Est” și are la bază un studiu realizat în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2019, al cărui scop a fost consultarea tinerilor din cele 6 județe (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui) și identificarea principalelor nevoi, provocări și propuneri ale acestora. Procesul de colectare a datelor a fost implementat de FONTIS, cu sprijinul CTR și al structurilor de tineret reprezentative la nivelul județelor din regiune.

Citeste si   Acțiuni ale POLIȚIEI din județul IAȘI pentru siguranța cetățenilor

În cadrul evenimentului sunt invitați reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, liderii organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret din Iași, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor care au un rol important în lucrul cu tinerii

În condițiile în care, în perioada 2012-2019, numărul total de tineri cu rezidența în România a scăzut de la 5.808.189, la 4.968.850, reprezentând o scădere procentuală de 14,45%. În acest timp, numărul total de tineri din regiunea de nord-est a României a scăzut de asemenea, de la 935.198, la 855.224, scăderea procentuală fiind de 8,55%, sub media națională.

Astfel, tinerii din cele șase județe din nord-estul României (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), în urma unui amplu proces de consultare, coordonat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, în cadrul proiectului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, au formulat punctele principale ale unei rezoluții care își propune îmbunătățirea vieții tinerilor din regiune:

Citeste si   Elevii vor primi câte 350 de lei, în fiecare an, pentru uniforme. Când va intra în vigoare proiectul

Principale puncte ale unei rezoluții sunt

  1. Procesul de depopulare al regiunii, manifestat în special prin scăderea ratei natalității și a emigrării masive a tinerilor, trebuie să fie încetinit în cel mai scurt timp.
  2. Sprijinirea întoarcerii tinerilor în regiunea de proveniență, printr-un set de măsuri care să vizeze, printre altele, facilități în privința angajabilității și a dobândirii unei locuințe.
  3. Îmbunătățirea infrastructurii educaționale și a mobilității tinerilor pentru a studia. Crearea unui context specific învățământului centrat pe elev.
  4. Creșterea gradului de implicare al tinerilor în viața comunității și existența unei mai mari apropieri a reprezentanților autorităților publice față de tineri.
  5. O mișcare de tineret „sănătoasă” presupune existența unor Consilii Consultative pe Probleme de Tineret, respectiv o finanțare adecvată a structurilor de și pentru tineret.
  6. Creșterea gradului de adeziune al tinerilor la comunitățile din care fac parte prin îmbunătățirea calității vieții și diversificarea facilităților destinate acestora.
  7. Facilitarea accesului tinerilor pe piața muncii.
Citeste si   Situația din BELARUS îngrijorează Uniunea Europeană. Ce sancțiuni pregătește forul continental statului răsăritean

Proiectul este implementat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, împreună cu Consiliul Tineretului din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și este finanțat prin Programul Start ONG, un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația „Act for Tomorrow”.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ