FORUM BILATERAL – VIETNAM, NOI OPORTUNITĂȚI DE AFACERI

Ieri, în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași, a avut loc o întâlnire între firmele din Iași și E.S. Dl Dang Tran Phong, Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar al Vietnamului în România.

În cadrul Forumului organizat, s-a discutat în mod direct despre dinamizarea relațiilor bilaterale, oportunitățile pe care le oferă Vietnamului, de la turism până la comerț exterior și de la investiții până la importul forței de muncă vietnameze, specializată pe diferite sectoare de activitate.

Foarte important: pe 30 iunie 2019, la Hanoi, UE și Vietnam au semnat două acorduri: Acordul de liber schimb și Acordul privind protecția investițiilor

Acordul de liber schimb este unul dintre cele mai ambițioase acorduri de acest fel, ce prevede eliminarea aproape totala (99%) a taxelor vamale, 65% dintre taxele la exporturile UE către Vietnam vor dispărea la intrarea în vigoare a Acordului, restul urmând sa fie eliminate în decursul a 10 ani.

Citeste si   A avut loc al 44-lea DECES din cauza COVID -19 în România! VICTIMA este un bărbat de 75 de ANI

În ceea ce privește exporturile Vietnamului către UE, 71% dintre taxe vor dispărea în momentul intrării în vigoare a Acordului, restul urmând sa fie eliminate în decursul a 7 ani. Acordul privind protecția investițiilor va asigura o protecție mai bună a investițiilor UE în Vietnam.

De asemenea, pe fondul deficitului din ce în ce mai mare de forță de muncă din România, din diverse sectoare de activitate, de la construcții până la hoteluri și restaurante, Vietnam s-a conturat a fi o sursă foarte viabilă pentru importul de forță de munca.

În acest sens, la întâlnire au fost prezente firme românești și vietnameze, agreate de Ambasadă, care au oferit informații detaliate angajatorilor români participanți. 

Export în VIETNAM în valoare de 1,2 milioane euro și import în valoare de 2,7 milioane euro

Firmele din Iași, conform datelor statistice, au exportat în Vietnam, în 2018, în valoare de 1,2 mil. euro și au importat în valoare de 2,7 mil. euro. Exporturile au fost 33% mai mari față de anul anterior.

Citeste si   FOTO l VIDEO l Străzile IAȘULUI sunt PUSTII! Ieșenii au înțeles GRAVITATEA situației

Vietnam ocupa locul 4 la exporturile Iașului către Asia și locul 2 la importurile din Asia.

De asemenea, firmele soluționează pe termen scurt problema deficitului de forță de muncă prin importul de lucrători din Vietnam, în construcții, industrie, agricultura și turism.

Aproximativ 3.000 de vietnamezi lucrează în România.

LĂSAȚI UN MESAJ