Vizita papei la IAȘI va rămâne în istorie

Sâmbătă, preț de câteva ceasuri Capitala Moldovei a fost capitala creștinismului în lume, reunind în același gând, al comuniunii și al credinței, aproximativ 150000 de pelerini veniți, atât din țară cât și din străinătate – potrivit datelor oferite de  Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”.

Momentul istoric de la IAȘI a fost marcat de un discurs al papei plin de semnificații și care s-a pliat atât pentru tinerii veniți să-l asculte, cât și pentru bolnavii și familiile prezente la ceremonie.

Din programul scurt avut la Iași, papa a făcut o oprire la  catedrala „Sfânta Maria, Regină” s-a întâlnit cu  800 de bolnavi și bătrâni au fost binecuvântați de Sfântul Părinte, care le-a cerut acestora să se roage pentru el. Oamenii l-au aplaudat pe Suveranul Pontif și au strigat „Vivat Papa!” (n.r. „Trăiască Papa”, în limba latină). 

Vizita papei Francisc la Iași a avut o durată de aproximativ o oră şi jumătate şi a cuprins vizitarea catedralei romano-catolice, în jurul orei locale 17.00 şi întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile, desfăşurată în faţa Palatului Culturii, cu începere de la ora locală 17.45.

Papa Francisc a fost condus spre scena din faţa palatului Culturii de copii îmbrăcați în costume populare, care-l ţineau de mână pe pontif, asemenea unui bunic ţinut de mână de nepoţi.

Memorabil rămâne îndemnul papei adresat pelerinilor prezenți la ceremonie: “Iartă-mă, te rog, mulțumesc”! Acestea sunt cele trei cuvinte care stau la baza familiei

Se simte căldura unei familii, de la mic la mare, de la copii la adulți. E simplu, văzându-vă, să mă simt ca acasă. Papa, printre voi, se simte acasă. Vă mulțumesc pentru căldurosul bun-venit”, a spus Suveranul Pontif.

România este Grădina Maicii Domnului 

Un alt aspect important din discursul papei îl constituie apropierea față de auditoriu prin rostirea în limba română a expresiei „Bună seara!” și remarcarea faptului că România este Grădina Maicii Domnului.

Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari.(…) România este «grădina Maicii Domnului» şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi.

Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii. Astăzi, pe aceste meleaguri, este ziua copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aş vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei: să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia sa. Iisus i-a pus în mijlocul apostolilor săi; şi noi vrem să-i punem în mijloc şi să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeaşi iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor”, a spus Papa Francisc.

În mod sigur, credinţa „nu este cotată la bursă” și nu se vinde 

Papa a spus câteva versuri ale lui Mihai Eminescu: „Fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele”, arătând astfel că noi ca și neau nu trebuie să ne uităm marile valori.

„Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună – în Evul Mediu – ca pelerini, pe Calea Transilvaniei, spre Santiago de Compostela.

Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum.

Două caracteristici care ne amintesc de potenţialul pe care îl aveţi şi de marea misiune pe care o puteţi desfăşura: să deschideţi drumuri pentru a merge împreună şi pentru a duce mai departe acel vis care este profeţia: fără iubire şi fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească alte noi drumuri de viitor spre Europa şi spre multe alte locuri din lume. Pelerini ai secolului XXI, capabili de o nouă imaginaţie a legăturilor care ne unesc”, a mai spus Papa Francisc.

Ziua Internațională a Copilului marcată de Papa Francisc la IAȘI

De bifat în agendă este și faptul că Papa Francisc a marcat Ziua Internațională a Copilului printr-un gest deosebit apropiindu-se de copii, iar în discursul său a remarcat faptul că tinerii și copiii sunt viitorul, iar noi suntem responsabili pentru viitorul lor. “Să le dam dreptul la viitor. Noi suntem responsabili! E rândul nostru. E dificil sa mergem împreună, dar trebuie sa o facem.

Totodată, Papa FRANCISC  a vorbit despre viitorul tinerilor si despre faptul că indiferent ce vor face, aceștia nu trebuie sa uite de unde vin.  “Sa nu uiți de mama ta si de bunica ta!”

Papa a vorbit și despre faptul că “nu suntem ființe anonime, fără istorie, nu suntem ființe goale”.

Părintele a vorbit despre Iași, Capitala Tineretului din România, care trebuie sa se deschidă.

Vizita Papei Francisc la Iași a făcut din Iași un oraș internațional cu deschidere către cultură, religie, turism și valori. Această vizită istorică pune Iașul pe harta marilor orașe!

Vizita din România a papei a reunit peste 3000 de jurnaliști acreditați care au transmis informații despre vizita sa în peste 200 de țări de pe toate continentele.

Discurs istoric al Papei Francisc la Iasi

Publicată de Roxana Elena Apostu pe Sâmbătă, 1 iunie 2019

 

LĂSAȚI UN MESAJ