Share

Inspectoratul Școlar Județean Iaşi a organizat miercuri, 16 octombrie 2019,  dezbaterea cu tema RESPECTUL FAȚĂ DE LEGE – echitate socială și atitudine civică, prima activitate din seria dialogurilor lunare inițiate în anul școlar 2019-2020 cu partenerii din comunitate, în cadrul celei de-a III-a  ediții a proiectului Școala pentru valori autentice – școala comunității

Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei mese rotunde, context favorabil dialogului care a adus împreună specialiști în domeniul juridic, directori de intituții școlare, profesori, părinţi, elevi şi parteneri instituţionali din comunitatea ieşeană pentru a prezenta aspectele referitoare la educația juridică a elevilor, pentru a identifica nevoile educaționale ale instituțiilor de învățământ și modalitățile de promovare a unei culturi juridice în școlile județului Iași, ce presupune nu doar informarea (cunoasterea legilor, ca obligatie a fiecarui cetatean), dar si consultarea si participarea elevilor în luarea unor decizii, pentru inițierea de noi activități comune care să contribuie la formarea unor comportamente și atitudini prosociale la elevi.

Citeste si   COPIII Revoluției – povești FILMATE cu părinții REVOLUȚIONARI și copiii acestora despre tranziția de la COMUNISM la democrație

Invitații participanți la dezbatere

Invitații participanți la dezbaterea moderată de Raluca Diaconiuc, realizator de emisiuni pentru radio și TV, au fost reprezentanții unor instituții importante din comunitate: judecător Lorena Tarlion – Preşedinte al Tribunalului Iași,  judecător Alina Gianina Prelipcean – vicepreședinte la Curtea de Apel Iași, judecător Veronica Corina Varvara – Președinte la secția civilă a Judecătoriei Iaşi, comisar de poliție Anca Iftodi și agent șef adjunct Ramona Nechifor – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității de la I. P.J. Iași, Liliana Bodrug – avocat Baroul Iași,  ofițer educație Marina Romașcu – Penitenciarul Iași, consilier școlar Anca Hardulea – director C.J.R.A.E. Iași, Comandatu Ana Maria Clementina – reprezentant al Clubului Elevilor Juriști, de la Colegiul Național ,,M. Eminescu” Iași, și Octavian Sandu – președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, dar și vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor.

Citeste si   În SPITALELE din municipiul IAȘI nu mai avem locuri la TERAPIE INTENSIVA! Carmen DOROBĂȚ: ”Suntem în CURS pentru a finaliza PROCEDURILE de completare numerică a PERSONALULUI medical”

O bună cunoaștere a problemelor puse în dezbatere, competența, expertiza și profesionalismul invitaților a favorizat crearea unui demers fundamentat pe impactul modelelor în educație, pe exemplificarea relației cauza-efect în acțiunile legate de respectful față de norme și legi, pe nevoia de empatie cu semenii în relațiile interumane si pe faptul că legea are rolul de a proteja mai mult decât de a pedepsi.

Inspectorul Școlar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a arătat de ce este nevoie de educație juridică în școli

Aceasta a subliniiat că libertatea sub emblema respectului legii este definiţia ce stă la baza societăților democratice, a prezentat temele de interes pentru elevi și strategiile de realizare a acestor activități de către profesori.

Citeste si   TUIAȘI va realiza una dintre cele mai MODERNE și stabile rețele UNIVERSITARE de Internet wireless din ȚARĂ

În intervenția sa, a fost analizată necesitatea parteneriatului cu actorii din comunitate în acest domeniul, determinată de nevoia elevilor de a avea exemple de bună practică pentru o învățare eficientă, precum și de faptul că educația este responsabilitatea noastră comună.

Participanții din public, elevii, profesorii, directorii instituțiilor școlare și părinții, au avut posibilitatea să adreseze întrebări concrete invitaților, creând un dialog real, construit pe valori comune, plin de sens si semnificatii, cu accent pe valorificarea potentialului creativ al beneficiarilor educației și pe modul în care valorile sunt cultivate, asumate și transpuse in proiecte și activități concrete, care vor implementate  în cadrul parteneriatelor cu  practicienii din domeniul educației juridice.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ