În cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii” discutăm cu eleva Colegiului Național ”Emil Racoviță” Georgia Gradu, câștigătoarea premiului I  obținut la Festivalului de cântec francofon ,,Chants, sons sur scène’’ de la Baia Mare

Georgia Gradu este elevă în clasa a 11-a la Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Iași. Și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din grădiniță și spune că de atunci nu ar mai coborî de pe scenă.

În primul rând, felicitări pentru premiul I obținut la Festivalului de cântec francofon ,,Chants, sons sur scène’’ de la Baia Mare. Cum ai cataloga această experiență?

Mulțumesc mult! Pentru mine, recenta experiență de la Baia Mare este ceva relativ nou, până acum nu m-am axat pe concursuri și competiții în ceea ce privește muzica, ci doar pe reprezentații live, concerte. Astfel, ce am văzut acolo, la „Chants, sons sur scene”, m-a ajutat să descopăr, mai mult decât niciodată, că pot fi și eu o fire competitivă și mi-a demonstrat că sunt capabilă și de ceva diferit față de concerte.

Ai avut o persoană care ți-a fost mentor în toată această perioadă?

”Dragostea pentru muzică am simțit-o încă de la grădiniță, fredonam zi și noapte. Am început, ușor ușor, să învăț să cânt la mai multe instrumente, de la vârsta de 7 ani, iar în anul 2012 am ieșit pentru prima dată pe scenă în calitate de solistă”

Da, mi-au fost alături două persoane foarte dragi mie, pe care nu le consider numai mentori în sfera domeniului în care profesează, ci și în viața de zi cu zi, exemple.

Este vorba despre Simona Nenov, profesoara mea de franceză, care mi-a trezit interesul în ceea ce privește concursurile de cântec francofon și Ira Sacenco, profesoara mea de canto, persoana căreia nu îi datorez numai dragostea pentru muzică și canto, ci și mare parte din persoana care sunt și firea pe care o am; așa cum îmi place să vorbesc despre ea, ”She’s our mom when it comes to music, but attitude, too”.

Când ți-ai descoperit acest talent?

Dragostea pentru muzică am simțit-o încă de la grădiniță, fredonam zi și noapte. Am început, ușor ușor, să învăț să cânt la mai multe instrumente, de la vârsta de 7 ani, iar în anul 2012 am ieșit pentru prima dată pe scenă în calitate de solistă. De atunci, parcă nu aș mai coborî de pe scenă, aș sta acolo să transmit cât de multe sentimente îmi este posibil.

Prin ce anume consideri că ai surprins juriul de te-au ales câștigătoare?

 ”Da, viitorul mi l-am proiectat tot în sfera muzicii, în urmă cu doi ani am luat decizia că voi urma studiile universitare în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași”

Consider că o prezență scenică sigură, însă prietenoasă, caldă, este perfectă pentru melodia pe care am ales să o interpretez , ”Tu sais je vais t’aimer”, Diana Panton.

Sper că juriul a luat această decizie, deoarece s-a simțit aproape de mine prin ceea ce am transmis și modul în care am făcut-o, acestea fiind, după mine, puncte esențiale în toată sfera artei, să fii alături de publicul pentru care creezi, să îl faci să simtă exact ceea ce simți tu.

Planurile tale de viitor sunt legate de muzică? Dacă da, în ce direcție dorești să te îndrepți?

 Da, viitorul mi l-am proiectat tot în sfera muzicii, în urmă cu doi ani am luat decizia că voi urma studiile universitare în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Am luat această decizie când, datorită Irei, am descoperit Jazz – ul, așa că îmi doresc să studiez și să aflu cât mai multe despre acest gen muzical. Sper să mă îndrept spre mai multe ramuri, să predau, să cânt, să compun, cu alte cuvinte, să fiu „multifuncțională”.

 Ai vreun artist pe care îl urmărești și îți place în mod deosebit?

Ella Fitzgerald este artista pe care o îndrăgesc cel mai mult, avea un timbru aparte, care îți atrăgea atenția și reprezintă pentru mine un exemplu în ceea ce privește ușurința, relaxarea și, în același timp, corectitudinea cu care cântă. De fiecare dată când vorbesc despre ea, îmi place să spun că e artista pe care ori o îndrăgești de la prima inflexiune, ori nu o vei putea asculta cum trebuie vreodată.

 Pe lângă muzică, ce alte pasiuni mai ai?

 Îmi place foarte mult să scriu, atât cântece, cât și poezii, proză. Am început să cânt câteva compoziții proprii și sper să crească numărul, cu timpul. O perioadă, una din pasiunile mele a fost și dansul, am făcut dans sportiv. Mi-ar plăcea să mă întorc și pe ring, dacă îmi va fi posibil, eventual chiar în Franța!

Vei participa la un stagiu organizat de DARC (asociația Danse –Art- Rythme – Culture) în intervalul 10 și 24 august. Stagiul se va derula în cadrul celei de-a 44-a ediții a Festivalului internațional de dans, cântec și comedie  de la Châteauroux, în centrul Franței. Ce aștepări ai?

 Sper să cunosc oameni frumoși, alături de care să am parte de momente memorabile. Mai mult decât atât, o francofilă nu este 100% mulțumită până nu vede Franța, astfel că abia aștept să vizitez cât mai multe locuri de acolo, să aflu tot ce pot despre Châteauroux, să vorbesc eventual cu localnicii. În ceea ce privește  stagiul organizat de DARC, oferta mare de ateliere la care pot participa mă face să fiu tot mai nerăbdătoare, abia aștept să mă văd ajunsă, să înceapă această „aventură”.

Ai vreun motto după care te ghidezi?

„Fii, în fiecare moment al vieții tale, cea mai bună versiune a ta!”

Georgia Gradu, îți mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate. Mult succes în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ