Share

În cursul zilei de ieri, 20.08.2020, președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur a fost pe traseul Pojorâta-Vatra Dornei unde se sapă canale pentru țeava de gaz metan.

Investiția este finanțată de Guvernul României prin Transgaz de 16 milioane lei iar termenul de execuție este semestrul 2 al anului viitor până la Vatra Dornei.

Suntem pe traseul conductei mult așteptate Pojorâta-Vatra Dornei. Firma din Târgu Mureș care a câștigat licitația lucrează, se sapă aceste canale de 1,5 metri la care se îngroapă țeava pentru gaz metan. Este vorba despre investiția de pe 26 de km de la Pojorâta la Vatra Dornei, o investiție finanțată de Guvernul României prin Transgaz de 16 milioane de lei iar termenul de execuție este semestrul 2 al anului viitor până la Vatra Dornei.

„Mă bucură ritmul de execuție pentru că într-o luna și ceva de când au început, deja au peste 3 km de conductă îngropată în această zonă”

În primul meu mandat de președinte de consiliu județean s-a finanțat de la Frasin spre Câmpulung Moldovenesc până la Pojorâta și municipiu Câmpulung are gaz metan.  Nu s-a mai făcut nimic o bună perioadă de timp, iar anul acesta luna martie Guvernul a dat 2  hotărâri ca să dea liber la acest traseu. Este o investiție pe care o așteaptă dornenii de mult și de aceea am ținut să vin cu primarul din Vatra Dornei aici, domnul Ilie Boncheș să-l felicit pentru demersurile făcute, am fost alături de el și a fost destul de greu ca să ajungem la această fază. Din câte știu Vatra Dornei va avea circa 7000 de beneficiari într-o primă fază de la centrala pe care noi o avem instalată acum . Această conductă deschide tot bazinul Dornelor și va fi un braț care merge spre zona Borșa- Maramureș . Se închide un inel ca să nu mai fie problemele de presiune de gaz când temperaturile sunt scăzute.

Gheorghe Flutur a declarat că pentru el cel mai optimist lucru este că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană să poată aloca circa 1 miliard de euro în anii următori pentru a duce de la acele conducte către comunități până la poarta omului gaz metan. În acest moment sunt 37 de primării care au studiile de fezabilitate finalizate. Pentru președinte proiectul cel mai important este în următorul mandat, dublarea populației care să fie conectată la gaz metan.

„Stop defrișărilor de păduri se poate spune când omului îi dai sursă alternativă de încălzire”

Gazul metan dus la populație pentru încălzire înseamnă stop defrișări și limitarea tăierilor. Este una dintre măsurile inteligente, moderne și de viitor. De asemenea am curajul să gândesc că zona de munte zona Dornelor va deveni mai atractivă pentru agenți pentru că acest gaz metan va putea fi folosit și în industria alimentară și în alte industrii pentru dezvoltarea și creearea de locuri de muncă.

Este un pas uriaș spre civilizație. Suntem la kilometrul 3 și ceva de când a început lucrarea în această vară, oamenii s-au mișcat bine și dacă o țin tot așa cred că vor face mai repede această lucrare decât este trecută în contract.”, a declarat Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur a mai declarat că a vorbit cu foarte multe primării să se asocieze pentru a se începe proiectele pe care să le depună pentru obținerea banilor europeni pentru gazul metan. Acest îndemn îl face în continuare pentru toate primăriile deoarece trebuie un număr cât mai mare de consumatori pe o rețea, iar în acest fel costurile vor fi mai mici.

“Este totală realitate, eu vă mulțumesc că sunteți alături în toate nu numai la conducta de gaz și dornenii au nevoie într-adevăr de dezvoltare. Această conductă de gaz va dezvolta Dorna și va da drumul și la industrie pentru că acolo este criza cea mai mare.”, a declarat primarul Ilie Boncheș

 


Share
Citeste si   La SUCEAVA se va înființa CENTRUL NAȚIONAL OLIMPIC de PREGĂTIRE a juniorilor de HANDBAL MASCULIN în colaborare cu USV
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ