Share

Avem plăcerea de a discuta astăzi cu Primarul Comunei HOLBOCA, domnul Gheorghe ȘTEFURAC. Cu o experiență bogată în administrația publică dobândită pe parcursul mai multor mandate în funcția de primar al comunei Holboca, domnul Ștefurac va face un pas înapoi de la conducerea acestei importante administrații a județului Iași.

Este interesant faptul că actualul primar va dezvălui pe parcursul acestui interviu cine este de fapt mâna lui dreaptă din Primăria Holboca. Vom afla efectiv cine este omul care a făcut de fapt posibilă realizarea tuturor proiectelor, nu puține la număr, desfășurate pe raza localității Holboca. Este aceeași persoană care astăzi, a luat hotărârea de a duce mai departe munca și rezultatele echipei Ștefurac, din poziția de primar după data de 27 septembrie. 

Reporter: De ce aveți încredere în candidatul COTEA Flavius-Gabriel? 

Gheorghe Ștefurac: Chiar din anul 2008, domnul Cotea a arătat că i-a plăcut această muncă. El a stat permanent aproape de mine și a învățat rigorile activității din administrația publică. În momentul în care eu am fost plecat, el a fost înlocuitorul numărul 1 al primarului și s-a descurcat cu brio. Adică, el a fost un om care la început nu a vrut să iasă în față, a vrut să învețe. Prima dată, a activat la biroul de urbanism.

Sigur că, după ce a trecut prin acest compartiment din cadrul Primăriei comunei Holboca și odată cu câștigarea funcției de administrator public local, legiuitorul i-a permis să facă administrație publică locală veritabilă și el, într-adevăr, a făcut administrație publică locală.

Rep.: Adică, în mod concret, a venit cu idei de dezvoltare și pentru proiectele majore ale comunității? 

„Domnul COTEA este cel care creează certificatele de urbanism, proiectele, avizele, și asigură finalizarea cu succes a proiectelor”

G.Ș.: Oamenii nu știu că, de fapt, de aici din birou, domnul COTEA este cel care creează certificatele de urbanism, proiectele, umblături Iași-București, Iași-Tg. Mureș. Știți cât de mult contează să te duci cu un studiu de fezabilitate bine întocmit pentru a putea primi finanțare? De multe ori, aștepți și 3 ani de zile și, de-abia după 3 – 4 ani începi să implementezi proiectul și semnezi finanțarea acestuia.

Citeste si   MUNCITORI mai MULȚI - rata de INFECTARE cu COVID-19 mai MARE: ”Sunt de acord ca OAMENILOR ce lucrează în FABRICI să li se asigure TRANSPORTUL”

Ei, domnul COTEA asta a făcut, a fost cel care, din birou, a lucrat la toate proiectele din comuna Holboca și a căutat să le ducă la bun sfârșit. El a vrut să facă POLITICA PROIECTELOR comunității din Holboca.

Rep.: Prin ce s-a remarcat Cotea Flavius-Gabriel, la Primăria Holboca, în ultimii ani ? 

„Îl consider mâna dreaptă a primarului”

G.Ș.: În primul rând, îl consider mâna dreaptă a primarului. Spun asta, deoarece de când a venit în Primărie, alături de fișa postului pe care a avut-o în cadrul compartimentului de urbanism, s-a implicat foarte mult în proiectele europene.

Din 2008 am vazut că îi place să și practice administratie publică locală. Începând cu anul 2016, de când a câștigat postul și este angajat ca administrator public al comunei Holboca, a fost în totalitate aproape de mine, nu numai mâna dreaptă, în ceea ce privește ducerea la îndeplinire a proiectelor comunității Holbocene .

Rep.: Mai mult decât oricine altcineva, oare?

G.Ș.: Sigur că da. Dacă stăm și ne gândim bine, nu pot să spun că nu am avut sprijin și din partea celorlalți colegi pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor, dar domnul COTEA a fost sprijinul principal și omul cheie aflat între mine și consultanți, între mine și toate agențiile la care trebuia să ducem proiectele și să ținem contact cu reprezentanții lor.

Domnul COTEA, văzând că nu pot face față și fără ca să-l rog eu, fără să-i impun treaba asta, a venit din cele 4 cămăruțe ale inimii lui aproape de primar și nu numai de primar, ci de comunitatea Holboceană.

Rep.: Care sunt cele mai ample proiecte în care s-a implicat? 

G.Ș.: În momentul când s-a văzut că proiectele sunt realizate, s-a născut o satisfacție foarte mare. Când vezi că, după o perioadă de timp, apar proiectele pe care le-ai inițiat, chiar te bucuri. Și, concret legat de întrebarea dumneavoastră, de exemplu, să vezi că după câțiva ani de zile a apărut o sală de sport în comuna Holboca, ceea ce nu exista, a apărut o gradiniță nouă, apă și canalizare, că au apărut drumuri asfaltate în toate satele comunei, chiar te bucuri. Azi, avem peste 45 km de asfalt în Holboca.

Citeste si   Primăria condusă de Piedone se închide din cauza cazurilor de COVID-19

Rep.: Au fost lansate multe proiecte de infrastructură. Dar, nu întotdeauna s-a reușit mulțumirea tuturor beneficiarilor.. 

„Am câștigat un proiect de aproximativ 1.000.000 euro”

G.Ș.: Oamenii trebuie să aștepte, întăi, să decurgă în mod firesc lucrurile și proiectele. Adică, întăi să mergem cu aducțiunile de apă, canalizare, gaz metan și, abia după aceea, putem asfalta. Ca să nu începem cu asfaltul și apoi să ne întoarcem și să stricăm drumul.

După ce ai asfaltat, timp de zece ani de zile n-ar trebui să mai fie probleme cu respectiva porțiune de drum. Lucru pe care l-a făcut în ultima perioadă. Am câștigat un proiect de aproximativ 1.000.000 euro pentru asfaltarea unui drum de interes local în comuna Holboca și am asfaltat numai acolo unde am avut toate utilitățile trase. Și aici, mă refer la strada Secundară din spatele Primăriei Holboca, drumul de la Dancu, drumul de la Cristești, drumul de la Vale Lungă și sper ca lumea să fi înțeles.

Rep.: A mai rămas puțin timp până la ziua votului pentru funcția de Primar.

„Cel mai bun, prin prisma mea, este domnul Cotea Flavius-Gabriel”

G.Ș.: Mi-aș dori ca cel mai bun să câștige. Și cel mai bun, prin prisma mea, este domnul Cotea Flavius-Gabriel. Sigur că domnul Cotea, lucrând mai mult la întocmirea documentațiilor pentru aducerea fondurilor, cu calmul care îl caracterizează, cu felul de a vorbi cu toți oamenii alții ar dori ca să fie un pic mai agresiv, să fie un pic mai răutăcios cu unii  care chiar merită acest lucru. Și aici mă refer în primul rând la salubrizarea comunei.

Rep.: Cine are cele mai mari șanse de a câștiga mandatul de Primar? 

G.Ș.: Eu cred că o să câștige Gabi alegerile, fiindcă, în primul rând, el dorește foarte mult să finalizeze proiectele începute și pe cele la care se gândește pentru dezvoltarea comunei Holboca. De multe ori, îmi spunea „Domnule Primar, vreau să fac lucrul ăsta pentru că, sincer vă spun, deși îmi stă bine ca administrator public, aș vrea să duc la îndeplinire toate proiectele pe care le-am început.”

Sunt aproximativ 20 de proiecte. Cei de la AFIR arătau chiar faptul că Holboca este prima pe județul Iași la accesări de fonduri europene. Și el a zis: „De asta, îmi doresc eu.

Citeste si   Gelu Vișan, la Realitatea PLUS: „Vasile Dîncu are nu doar o agenda ascunsă cu Dacian Cioloș, ci și o colaborare foarte bună cu acesta”

Pentru că sunt ferm convins că, dacă plecați dumneavoastră și dacă nu vine un cunoscător, va lipsi continuitatea în privința dezvoltării comunei. Lumea nu știe cât va pierde, în momentul în care nu va avea pe cineva care să ducă la bun sfârșit lucrările, nu mai zic de a accesa în continuare proiecte.

Perioada anilor 2020-2024 este foarte grea. Dacă nu faci de azi proiectele pentru a le depune mâine, vei sta cu mâinile încrucișate. Atât timp cât nu vei avea bani pe proiecte, comuna nu se va dezvolta. De asta, eu îmi doresc și cred că el va fi persoana care va ști și va putea să ducă la îndeplinire tot ceea ce ne dorim, în primul rând pentru oameni.

Rep.: Urmează partea cea mai dificilă a campaniei electorale.

G.Ș.: Domnul Cotea are aproape 16 ani de administrație publică locală. Și a lucrat. Cot la cot cu mine. Și știe foarte bine ce e de făcut. Sigur că nimeni nu este de neînlocuit, sigur că ar putea veni oricine altcineva. Dar, celui care ar veni fără a ști cu adevărat să atragă fonduri, îi va fi foarte greu. Trebuie să stea, cel puțin o perioadă de 2 ani de zile să învețe administrație.

Eu cred că Holboca, fiind o comună din suburbia municipiului Iași, nu se află în momentul în care să aleagă pe cineva care să aștepte încă ani buni, pentru a putea dezvolta. Și, de ce nu, pentru a fi toată lumea mulțumită că are toate utilitățile și că poate să trăiască decent. Și aici, mă refer la apă, canalizare, GAZE NATURALE, drum, iluminat public, educație, sănătate.


Share

2 COMENTARII

  1. E frumos ce scrieti in articol, dar com.Holboca are probleme fff mari cu infrastructura(drumuri,podete) speram ca in viitorul f apropiat sa le rezolve si pe acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ