Share

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Ion Neculce și discutăm cu primarul comunei, Gheorghe VALEANU.

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Primar Gheorghe VALEANU: Ion Neculce este o comună formată din 5864 de locuitori cu spirit civic, gospodari, muncitori și onești, alcătuită din satele Războieni, Buznea, Prigoreni, Gănești, Dădești și se învecinează la nord orașul Târgu Frumos, la est comuna Brăești, la sud comuna Oțeleni și la vest comuna Strunga.

„Ne concentrăm pe termen mediu și lung să atragem noi investitori”

În comună sunt multiple exploatații agricole care s-au dezvoltat foarte mult în ultima vreme prin accesări de fonduri europene. Există o stație de betoane de capacitate mare, un abator de păsări modernizat recent la standarde europene, două ferme de animale, un hotel, o pensiune, o stație de carburant și multe alte IMM-uri.

Ne concentrăm pe termen mediu și lung să atragem noi investitori, deoarece investițiile directe sunt o sursă de capital și tehnologie care stimulează creșterea economică, contribuie la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii economice a comunei și creează noi locuri de muncă pentru cetățenii noștri.

Există patru școli și trei grădinițe cu cicluri de învățământ preșcolar, primar, gimnazial. Avem și un centru de zi pentru copii proveniți din familiile defavorizate, unde au parte de o masă caldă și diferite activități educaționale.

R: Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are?

G.V: Bugetul este de aproximativ  4,5 milioane de lei. Acest este mic în comparație cu necesitățile pe care le avem. De aceea, căutăm în permanență să atragem noi fonduri europene și guvernamentale.

R: Ce lucrări / activități specific aveți pregătire pentru această perioadă ?

G.V:  În această perioadă continuăm lucrările de construcție pentru obiectivele de investiții pe care le avem în implementare. Ne ocupăm și de lucrările de gospodărire, întreținere, curățarea spațiilor publice, decolmatări de șanțuri, desfundarea de podețe, etc. În rest, angajații din aparatul de specialitate al primarului își desfășoară activitățile zilnice cu profesionalism, promtitudine și seriozitate.

R: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

G.V:  Cele din bugetul local sunt foarte multe, de aceea le voi enumera doar pe cele europene și pe cele cu finanțare de la bugetul de stat:

INVESTITII FINALIZATE

   – Dotarea Centrului de zi pentru copii Găneşti cu electronice, electrocasnice, IT, licente, obiecte uz casnic, saltele, prosoape, cearsafuri, pilote, perne, covoare, perdele, materiale didactice, papetarie, jocuri, jucarii, mobilier. Valoarea investiţiei s-a ridică la 148.247,33 lei bani asiguraţi prin AFIR – Grupul de Actiune Locala Stejarul. De această investiţie beneficiază cei 20 de copii care frecventează centrul.

Citeste si   Direcția de SĂNĂTATE Publică IAȘI a lăsat BEBELUȘII fără lapte PRAF de 3 LUNI! Părinte: ”Suntem DISPERAȚI”

  – Extindere reţea canalizare Buznea şi Războieni – Extinderea retelei de canalizare gravitationala a apelor uzate menajere în lungime de 1,490 km și canalizare subpresiune în lungime de 0,250 km în satul Razboieni, respectiv extinderea retelei de canalizare gravitațională a apelor uzate menajere în lungime de 2,171 km și canalizare subpresiune în lungime de 0,288 km în satul Buznea.

      Banii au fost asiguraţi prin PNDL. Beneficiari fiind locuitorii din Razboieni și Buznea . Valoarea totala a proiectului se ridică la 1.541.320,00 lei (PNDL: 1.445.821,00 lei, buget local:  95.499,00 lei). Lucrarea a fost finalizată.

  –   Modernizarea iluminatului stradal. Au fost  înlocuite 500 de lămpi vechi cu lămpi cu led. Lampile au fost montate în satele Buznea, Prigoreni şi Găneşti. Banii sunt asiguraţi prin AFIR – Grupul de Actiune Locala Stejarul. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 487.242,50 lei, fonduri UE: 487.242,50 lei. Lucrarea a fost finalizată.

  –   Şcoală Primară Găneşti. Această investiţie a apărut din nevoia de a asigura condiţii decente elevilor. Spre deosebire de fosta clădire actuala are: 4 săli de clasă, o sală de sport, curte interioară, spaţiu pentru un cabinet medical care va putea fi folosit atât de medicul şcolar cât şi de un medic de familie. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.864.114,64 lei, PNDL: 1.660.843,00 lei, buget local: 203.271,64 lei.

INVESTITII IN CURS DE REALIZARE

  –   Şcoala Primară Prigoreni. Viitoarea clădire va avea 4 săli de clasă, grupuri sanitare şi un cabinet medical. Investiţia se ridică la 1.948.560,48, bani asiguraţi prin PNDL si bugetul local. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.948.560,48 lei, PNDL: 1.311.806,00 lei, buget local: 636.754,48 lei. Termen de finalizare:  NOIEMBRIE  2019.

  –   Asfaltarea a 8 km de drum în comuna Ion Neculce în cadrul proiectului “Modernizare drumuri de interes local in Comuna Ion Neculce, judetul Iasi” prin PNDL. Valoarea totală a proiectului se ridică la 6.163.247,46 lei, PNDL: 5.893.959,29 lei, buget local: 269.288,17 lei. Termen de finalizare:  NOIEMBRIE  2019.

  –   Dispensar în satul Războieni. Pentru a le uşura accesul la o asistenţă medicală de excepţie tuturor locuitorilor am decis construirea unui dispensar medical. În luna august 2018 am demarat lucrările de construire a sediu. Banii sunt asiguraţi prin PNDL și bugetul local.

În viitorul dispensar vor funcţiona 4 cabinete medicale, o farmacie, o sală de şedinţe, grupuri sanitare. După finalizare, medicii de familie şi specialiştii îşi pot închiria spaţii pentru a deschide cabinete cu diferite specializări. Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.272.026,13 lei, PNDL: 1.882.089,00 lei, buget local: 389.937,13 lei. Termen de finalizare:  DECEMBRIE  2019.

Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

  –   Grădiniţă cu program prelungit în satul Războieni. Pentru că am primit foarte multe solicitări din partea părinţilor cu copii mici, am hotărât să construim, o grădiniţă cu program prelungit în Războieni. Spaţiul este gândit pentru 3 grupe de copii, o sală de servit masa, şi pentru un cabinet medical. În curtea instituţiei va fi amenajat un spaţiu de joacă. Fondurile sunt alocate de la AFIR, programul PNDR și buget local.  Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.456.525,96 lei, fonduri UE: 2.003.350,57 lei, buget local: 453.175,39 lei. Termen de finalizare:  FEBRUARIE 2020.

  –    Modernizare drumuri de interes local in comuna Ion Neculce, județul Iași – 5,3 km – Asfaltare drumuri în satele Buznea, Găneşti, Războieni, Prigoreni, bani asiguraţi prin AFIR și programul PNDR; Valoarea totală a proiectului se ridică la 5.401.410 lei, fonduri UE: 5.401.410 lei. Termen de finalizare:  DECEMBRIE 2020.

R: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

Primar Gheorghe VALEANU: proiecte aflate în procedura de achiziţie a lucrărilor

  –   Modernizarea drumului comunal DC 94 – calea ferată Prigoreni până la ieşirea spre Rediu – 1,55 km. Această investiţie în valoare de 561.502,98 lei este asigurată prin AFIR – Grupul de Acțiune Locală Stejarul. Valoarea totală a proiectului se ridică la 561.502,98 lei, fonduri UE: 532.774,660 lei, buget local: 28.728,32 lei. Termen de finalizare:  IUNIE 2020.

  –    Modernizare sediu primărie. Această investiţie este finanțată prin Programul Operational Regional și bugetul local. Deseori primim vizite din partea unor personalităţi politice, culturale, sociale şi nu avem spaţiul necesar pentru a desfăşura respectivele întrevederi. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.615.097,45 lei, fonduri UE: 909.703,60 lei, buget local: 705.393,85 lei. Termen de finalizare: APRILIE 2020

PROIECTE DEPUSE SPRE FINANŢARE

  –   Sală de sport cu teren de sport în satul Războieni. Valoarea investiţiei este de   9.842.343,89 lei. Am depus proiectul la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, aşteptăm aprobarea şi finanţarea lui. Potrivit proiectului sala de sport va avea o suprafaţă de 1.926,46 mp, va fi prăvăzută cu următoarele spaţii: sala de sport, 2 depozite de material sportive, hol, spatiu tehnic, dusuri, grupuri sanitare, vestiare si cabinet medical

  –   Cămin Cultural Războieni. Deoarece în comuna noastră sunt numeroase manifestări culturale, am decis construirea unui cămin cultural. Valoarea investiţiei se ridică la 18.873.356,41 lei, bani ce ar putea fi asiguraţi prin Compania Nationala de Investiții.

Citeste si   PERSONALUL Serviciului de reintegrare a PENITENCIARULUI Iași vă invită la EXPOZIȚIA REGIONALĂ ”Educație și RESTAURARE prin artă SACRĂ”

  –   POCU – „SERVICII INTEGRATE pentru COMUNA ION NECULCE și  COMUNA BRĂEȘTI” – Acest proiect este depus în parteneriat cu UAT Brăești și se urmărește reducerea numărului de persoane aflate în risc de săracie sau excluziune socială. Valoarea totală a proiectului este de: 3.824.200 LEI (bani europeni). În momentul de față, proiectul este în perioada de evaluare la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, aşteptăm aprobarea şi finanţarea lui.

  –   EDUCAȚIA-INSTRUMENT DE INCLUZIUNE SOCIALĂ prin Granturile Spațiului Economic European și Norvegiene 2014-2020. Acest proiect urmărește dezvoltarea locală și reducerea situațiilor de abandon școlar din comuna Ion Neculce. Aşteptăm aprobarea şi finanţarea lui. Valoarea totală a proiectului este de: 1.420.000 EURO (bani europeni)

  –   Modernizare drum de exploataţie agricolă în comuna Ion Neculce. Acest proiect a fost depus AFIR şi evaluat de către această instituţie cu punctaj maxim. Valoarea totală a proiectului este de: 5.846.537 LEI (bani europeni)

R: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social?

„Construim o locuință pentru o familie defavorizată cu mulți copii”

G.V:  Pe lângă ajutorul pe care îl oferim copiilor proveniți din familii defavorizate în Centrul de zi Găneşti și cele două proiecte sociale depuse spre finanțare, oferim sprijin și ajutor financiar familiilor care au o situație materială precară, decese, incendii, etc., iar în parteneriat cu Mănăstirea Hadâmbu, construim o locuință pentru o familie defavorizată cu mulți copii.

R: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

G.V:  Am organizat 3 ediții ale festivalului “Magia Baloanelor” – Primul Festival al Baloanelor cu Aer Cald din Moldova. În cele 3 ediții s-au desfășurat activități frumoase cu impact pozitiv asupra cetățenilor comunei și nu numai. Din păcate, din cauza costurilor ridicate anul acesta nu vom mai organiza acest eveniment.

Am avut foarte multe activități cultural-educative organizate în parteneriat cu școlile din comună pe care ne dorim să le continuăm. Pentru activitățile sportive ne-am propus să organizăm o competiție intitulată ”Cupa satelor la fotbal”, dar , pentru buna organizarea și desfășurare a evenimentului, așteptăm finanțarea proiectului: ”Sală de sport cu teren de sport în satul Războieni”.

R: Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora?

G.V: Relația cu autoritățile publice locale, județene și centrale este una foarte bună. Colaborăm și comunicăm eficient cu Prefectura, Consiliul Județean, direcțiile județene, ministerele, etc. Sprijin am primit și oferit întotdeauna.

R: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ