Share

Asociația ”Mai Bine” din Iași a implementat în luna mai a acestui an proiectul ”GoEAThical” cu numele complet ”#GoEAThical: Tinerii europeni susțin lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare sustenabile care respectă drepturile muncitorilor și muncitorelelor migranți și migrante și care ameliorează schimbările climatice, foametea și sărăcia, în calitate de factori principali ai migrației”.

Proiectul se desfășoară la nivel global

La nivelul municipiului Iași, campania a fost implementată în cadrul localului Cuib. Toate produsele furnizate sunt vegane sau vegetariene și conțin alimente sustenabile. De asemenea, oamenii sunt încurajați să folosească ambalaje eco friendly și să-și aducă propriile recipiente de acasă dacă dores să ia mâncare la pachet.

Scopul proiectului este incluziunea socială a persoanelor ce emigrează, respectarea drepturilor acestora precum și promovarea produselor de consum sustenabile pentru ameliorarea schimbărilor climatice.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Ridiarea nivelului de conștientizare a populației în legătură cu problemele mediului reprezintă de asemenea o prioritate.

Precum reiese și din nume proiectul este o abordare etică al obiceiurilor de consum al hranei. Dincolo de drepturile muncitorilor aici abordăm și impactul hranei asupra schimbărilor climatice. Prin intermediul proiectului vom dezvolta împreună cu tineri din România și apoi la nivel european, o campanie pentru promovarea hranei sustenabile din aceste două puncte de vedere al impactului asupra migrației și asupra schimbărilor climatice” a declarat , Anca Elena Chirilă Gheorghică, coordonatorul asociației Mai Bine.

Alimentele pe care le consumăm, ambalajele, modul în care au fost realizate au o mare influență asupra mediului și a schimbărilor climatice. De asemenea, foarte multe persoane ce emigrează din țări aflate în stare de război și nu numai, aleg să lucreze în industria agricolă datorită faptului că nu este mereu necesar să cunoști limba țării respective pentru a profesa.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Toți acești factori sunt legați între ei. De cele mai multe ori drepturile emigranților nu sunt respectate în mediul de lucru. Majoritatea ajung să lucreze pentru un salariu mic fără a avea un contract de muncă.

Asociația Mai Bine, împreună cu alte 16 organizații, face pare dintr-un consorțiu la nivel global ce este coordonat de asociația germană Christliche Initiative Romero.

În cadrul acestui proiect participă asociații din Europa, Africa de Sud și Brazilia

Proiectul urmărește promovarea unor lanțuri alimentare echitabile ce produc alimente sustenabile. De asemenea, asociațiile luptă ca drepturile emigranților să fie respectate pentru că de cele mai multe ori ei sunt victime ale exploatării la locul de muncă și a hărțuirii sexuale în cazul persoanelor de sex feminin.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „IAȘUL a fost CĂLCAT în picioare de guvernul LIBERAL!”

Întrebată de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași” ce activități se vor desfășura în județul nostru în cadrul campaniei GoEAThical, Anca Elena Chirilă Gheorghică, coordonatorul asociației Mai Bine a declarat:

Pe data de 15 august vom organiza un focus group cu tineri din Iași dar cu un număr redus dat fiind contextul mai puțin prielnic iar apoi vrem să organizăm o tabără dar nu în județul Iași. Vom realiza un apel pentru tineri din toată țara iar aceasta va fi prima din cele trei tabere pe care le vom organiza pe celelalte două le amânăm pentru primăvară. Acestea vor fi primele activități ale proiectului. În cadrul taberei din septembrie vom implica tinerii în dezvoltarea unei prime campanii


Share

LĂSAȚI UN MESAJ