Share

Gripa, una dintre cele mai temute afecțiuni ale sezonului rece, este o boală infecțioasă de origine virală, produsă de virusul Influenza

Boală contagioasă, gripa poate fi transmisă cu ușurință de la om la om, prin tuse și strănut. Majoritatea afecțiunilor respiratorii sunt produse de virusuri și NU de bacterii.

 Să ne imaginăm  o situație deseori întâlnită. Suntem în autobuz. O persoană infectată cu Influenza strănută. Virusul se răspândește rapid în aer prin picăturile produse de strănut. Aerul contaminat ajunge în fosele noastre nazale, apoi în întreg organismul. Virusul invadează celulele corpului, preia controlul asupra funcțiilor acestora, se multiplică și dă naștere la noi virusuri. Practic, acesta este mecanismul prin care virusul provoacă boli.

Citeste si   USR-PLUS, sancționată pentru CAMPANIE ilegală la IAȘI

Așadar, cum ne dăm seama dacă este o infecție virală sau bacteriană?

Cele mai comune simptome ale infecției cu Influenza sunt tusea, strănutul, guturaiul, durerile musculare și starea de moleșeală. În cazul infecțiilor virale, simptomele se manifestă pe o perioadă de maxim 10 zile. Când simptomele persistă o perioadă mai lungă de timp și sunt însoțite de pusee febrile și secreții de culoare galben-verzui, vorbim despre o infecție bacteriană.

GRIPA ȘI ’’DOCTORUL GOOGLE’’

’’Trebuie să recunoaștem, utilizarea antibioticelor este o știință! În prezent, zona de Sud-Est a Europei se confruntă cu un abuz în ceea ce privește consumul de antibiotice. Un consum haotic și care nu ajută nimănui, ci dimpotrivă, are urmări negative care se reflectă în creșterea rezistenței infecțiilor la antibiotice’’, a declarat Prof. Dr. Carmen Dorobăț, Manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași.

Adeseori, omul secolului XXI ezită să ceară sfatul unui medic și apelează la soluții găsite pe internet. Lipsa cunoștințelor medicale, propaganda companiilor farmaceutice și ușurința eliberării antibioticelor în farmacii au dus la o creștere alarmantă a infecțiilor rezistente la antibiotice, reprezentând o amenințare majoră pentru sănătatea umană.

Citeste si   Radu BOTEZ se vrea primar, însă firmele lui au RUPT bugetul de stat! BOTEZ datorează statului român aproape 3.000.000 RON

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), peste 700.000 oameni mor anual din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente, România plasându-se pe locul 3 în UE. La nivel local, în 2019 s-au înregistrat aproximativ 60 cazuri de gripă, fără a se solda cu decese.

Profilaxie- cum ne protejăm?

Dincolo de medicamente, unii oameni consideră că alimentele condimentate, cum ar fi ardeiul iute, hreanul sau usturoiul, pot ajuta la ameliorarea simptomelor de gripa. Cu toate acestea, specialiștii subliniază că vaccinul antigripal, administrat în fiecare an, este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva virusurilor gripale.

Citeste si   Mihai CHIRICA, rețeta ÎMBOGĂȚIRII rapide ca bugetar!

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ