Share

La sfârșitul lunii iulie a.c., milionarul Cristian Zamoșteanu a fost arestat fiind acuzat de infracțiuni economice cu un prejudiciu de 12 milioane de euro. Tribunalul Iași a decis  arestarea pentru 30 de zile atât pentru dezvoltatorul imobiliar Zamoșteanu cât și pentru angajații acestuia Aura Pârvu și Ovidiu Crețu.

Cei trei sunt acuzaţi între altele de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare.

Din cercetări a reieşit că, o persoană ar avea calitatea de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale şi ar controla alte societăţi ca administrator de fapt. De asemenea, aceasta ar avea şi calitatea de persoană fizică autorizată. Persoana în cauză ar fi iniţiat o grupare infracţională organizată, ce ar avea drept scop obţinerea de bani prin sustragerea de la plata şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Valoarea prejudiciului se ridică la 12.000.000 de euro.

În dosarul „Lotul Zamoșteanu”, în calitate de martor a fost audiat și viceprimarul Iașului, Gabriel Harabagiu.

La ieşirea din sediul DIICOT, viceprimarul Harabagiu a spus că audierea sa a vizat un dosar privind schimbul de terenuri între municipalitate şi un teren situat în zona I.C. Brătianu din Iaşi.

Printre apropiații lui Zamoșteanu se numără și dezvoltatorii Niculiță și Bolobiță. Activitatea întregii grupări este legată de viceprimarul Harabagiu, mâna dreaptă și intermediarul lui Mihai Chirica în raport cu “beneficiarii” Primăriei Municipiului Iași.

Ce a presupus schimbul de terenuri între municipalitate şi “un teren situat în zona I.C. Brătianu din Iaşi”

Firma dezvoltatorului Zamoșteanu urma să cedeze primăriei municipiului 2 terenuri în suprafață totală de 6.931 m.p (o suprafață de 6.626 mp, localizată pe str. I.C. Brătianu nr. 26, vis-a-vis de Teatrul Național, lângă Liceul Tehnologic Special “Vasile Pavelcu” și un al doilea teren de 305 mp, situat pe str. Elena Doamna nr. 27-31), evaluate la suma de 2.936.000 euro. De remarcat că evaluatorul a luat în calcul și clădirile aflate pe această suprafață și le-a estimat la aproximativ 979.000 euro.

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 9 localități se află în SCENARIUL ROȘU

În schimb, municipalitatea reprezentată de Chirica i-a propus firmei lui Zamoșteanu cinci parcele de teren pe o suprafață de 11.020 m.p, în diverse cartiere ale Municipiului Iași, situate pe patru amplasamente: 5.570 mp pe strada Zimbrului (zona Palas, lângă Restaurant Vivo), 1.394 mp + 330 mp pe strada Elena Doamna, 375 mp la intersecția Nicolina cu Răzoarelor și 2.142 pe strada Bărboi. În total, 9.811 m.p. au fost evaluați la peste 2,9 milioane de euro.

În urma schimbului Cristian Zămoșteanu urma să acumuleaze diverse suprafețe de teren în zona străzii Anastasie Panu, unde se află în prezent Parcul Elena Doamna (spațiul verde din fața sediului UMF, fostul sediu al Universității Petre Andrei) pentru a putea construi un ansamblu rezidențial.

Școala de surdo-muți ”Vasile Pavelcu” a fost retrocedată în anul 2012 proprietarului de drept, retrocedare obținută de Fundația ”CARITATEA”. Ulterior terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Cristin Zămosteanu. Acesta avea în plan dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un regim de înălțime de P+9.

Tranzacția terenului s-a realizat prin agenția imobiliară Palace Real Estate SRL, administrată de către Lucan Iulian

În momentul în care Zămoșteanu a demarat autorizația de construire s-a lovit de refuzul Comisiei de Culte și Patrimoniu Cultural National, care a respins proiectul P+9E a lui Zămoșteanu, conform PUZ zona permite doar P+3E.

Comisia de Culte și Patrimoniu Cultural National a respins până și demolarea amplasamentelor de pe terenul școlii de surdo-muți ”Vasile Pavelcu”.

Din acest motiv pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din luna octombrie 2018, se afla un proiect de hotărâre (PHCL 44) privind schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și firma „M.CHIM”, prin care municipalitatea ar fi obținut o suprafață de teren de 6.626 mp, pe strada IC Brătianu Nr. 26, din apropierea Teatrului Național. Valoarea terenurilor și a clădirilor a fost evaluată la 2,84 milioane de euro.

Citeste si   Peste 10 persoane din PODU ILOAIEI sunt audiate într-un DOSAR PENAL de TULBURARE a ORDINII și liniștii PUBLICE

LIBERALII condamnau tunul imobiliar pregătit de Chirica la acea vreme! Între timp, Chirica a devenit liberal și ALEXE nu mai observă tunurile colegului său

Propunerea lui CHIRICA a fost dur sancționată la momentul respectiv de către liberalii ieșeni, aceștia afirmând că Municipiul Iași nu are nevoie de un  „tun imobiliar premeditat“. Probabil Alexe va vedea din nou tunurile colegului Chirica în momentul în care îi va fi amenințată din interior poziția de Președinte a PNL Iași.

PHCL 44 nu specifică în mod clar care este scopul pentru care Primăria Municipiului Iași dorea să obțină terenul din str. I. C. Brătianu nr. 26 aflat în proprietatea M CHIM SRL. Se prevedea doar că se aprobă acest schimb de terenuri la inițiativa primarului Municipiului Iași.

Golăniile erau mai mari decât Palatul Roznovanu, însă Chirica probabil se baza pe o protecție prea înaltă pentru a fi îngrijorat.

Dezvoltatorul imobiliar Zamoșteanu, alături de prietenii Niculiță și Bolobiță sunt oamenii de afaceri preferați ai Primăriei Iași

De ani buni Zamoșteanu prosperă sub administrația lui Chirică și cei doi încheiau sau încercau încheierea unor parteneriate avantajoase, parafate informal la nunțile și cumătriile organizate de Primarului Iașului.

În primavara anului 2019 viceprimarul Gabriel Harabagiu a semnat aprobarea unui schimb de imobile dintre SC M. Chim SRL și Municipiul Iași.

În urma schimbului, Cristian Zămoșteanu urma să primescă 1.961 mp în Bd. Primăverii nr. 2, asta după ce primăria refuza cererea de concesionare a respectivului teren unei firme din Bacău, Agroland Capital SA, care dorea să construiască un proiect rezidențial pe același teren.

Citeste si   Condiția în care școlile vor rămâne ÎNCHISE pe 8 februarie: DETALIUL care duce la revizuirea deciziei

Răspunsul pe care Agroland Capital SA l-a primit a fost că terenul avea o situație juridică neclară și nu se putea concesiona. În urma presiunilor facute de Agroland Capital, căreia i s-a încălcat dreptul de a concesiona terenul, proiectul de hotarâre ce urma să treacă prin CL a fost retras de pe ordinea de zi în ultimul moment. Dezvoltatorul imobiliar mai deține și alte terenuri în zonă și de curând a primit o autorizație de construcție deși zona este rezervată de ani de zile construirii pasarelei Centru-Tătărași.

O altă zonă de interes pentru dezvoltatorul Cristian Zămoșteanu o reprezinta parcul de pe strada Anastasie Panu

Pe acest amplasament, Zămoșteanu solicita în 2018 patru suprafeţe (în total, 2.351 mp), pe considerentul că respectivele terenuri se află în proximitatea altor proprietăți deținute în de societatea M. Chim SRL, deținută de acest Zămoșteanu.

Parcul însumează o suprafață de aproximativ 21.000 mp. Din cei 21.000 mp, municipalitatea are în proprietate 8.700 mp, restul fiind deţinut de 15 proprietari privați.

Chirica riscă să fie și el agățat în dosarul „Lotul Zamoșteanu”

Totul depinde de modul în care vede lucrurile Zămoșteanu. Dacă “marele” dezvoltator imobiliar vrea să își petreacă tinerețea în pușcărie pentru Chirica și asociații acestuia luând asupra lui întreaga vină, atunci și numai atunci Mihai Chirică rămâne în libertate.

Această perspectivă este totuși una nefastă pentru cetățenii Iașului care vor plăti în continuare polițele unei administrații corupte și complet ineficiente care a pus patrimoniul IAȘULUI la dispoziția unui grup infracțional anchetat de oamenii legii.

Ne punem toată încrederea în profesionalismul procurorilor care credem că vor destructura întreaga rețea infracțională care cangrenează de ani de zile administrația publică ieșeană. Dubii nu există din moment ce un alt infractor notoriu pe numele său Gheorghe NICHITA este astăzi după gratii.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ