Share

Joi 3 septembrie 2020, Guvernul s-a întrunit în ședință pentru a adopta o serie de măsuri, între care, două privesc alegerile parlamentare din acest an. Prima hotărâre vizează data alegerilor, care a fost decisă pentru 6 decembrie 2020, cea de-a doua privește calendarul alegerilor. Hotărârea de Guvern privind data alegerilor (6 decembrie 2020) a fost adoptată la ora 21.50.

Constantin Mitulețu-Buică, Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat înaintea începutului ședinței de guvern: ” Pachetul legislativ necesar organizării scrutinului va fi adoptat în şedinţa de astăzi. Vorbim de un pachet de hotărâri de Guvern prin care vom adopta data alegerilor, al doilea, privind calendarul acţiunilor necesare procesului electoral şi hotărârea privind alocarea sumelor necesare bugetului cât şi măsurile care vor fi luate pentru a se desfăşura procesul în condiţii bune. Astăzi sunt programate a fi adoptate aceste hotărâri pentu că, de luni, vom intra în calendarul organizării acestui proces electoral. Nu avem finalizată partea de costuri. Va fi mult inferior costului alegerilor locale pentru că nu mai avem birourile de circumscripţie locale”.

Premierul Ludovic Orban : 6 decembrie este data ideală, pentru a fi în acord cu normele constituționale

            Parlamentul României a adoptat recent o modificare, la inițiativa PSD, prin care parlamentarii vor decide data alegerilor parlamentare și nu Guvernul. Ajunsă pe masa Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, legea a fost atactă de acesta la CCR, deci nu poate intra în vigoare, ceea ce lasă organizarea alegerilor în seama Guvernului României.

            Premierul Ludovic Orban a declarat: ” În conformitate cu legea, această decizie (cu privire la data alegerilor parlamentare – n.r.) trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor, de asemenea trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, şi anume pe data de 21 decembrie, de asemenea, trebuie să ţinem cont în stabilirea datei de prevederea constituţională prin care preşedintele trebuie să convoace Parlamentul nou ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor.

Coroborând toate aceste prevederi constituţionale şi legale rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi domnul ministru Vela este primul proiect de hotărâre de Guvern privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca data alegerilor parlamentare”.

De ce speră PNL ca să pornească cu prima

șansă în alegeri

            PNL este mulțumit cu această dată (sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, care este și ziua de nume a Președintelui Klaus Werner Iohannis, Klaus fiind abrevierea numelui Niklaus n.r.), care coincide cu începutul sărbătorilor de iarnă și cu faptul că mulți români din Diaspora se vor întoarce acasă. În plus, PNL stă bine în sondaje, în timp ce PSD continuă să scadă spre 20%, mai ales după eșecul ultimei moțiuni de cenzură.

Citeste si   MOLDOVA, regiunea uitată a ROMÂNIEI! PROIECTUL Autostrăzii A8 Ungheni-Iași- Târgu Neamț-Târgu Mureș se amână din nou

Întrebat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași„ dacă în cazul în care se va lua în calcul introducerea unei noi stări de urgență crede că este posibil ca alegerile să se organizeze abia în primăvară și dacă putem lua în calcul acest scenariu, Silviu Macovei, Deputat PSD a declara:

”Cred că nu vom mai intra în stare de urgență, cel puțin nu la nivelul întregii țări. Pur și simplu nu ne mai permitem să blocăm toată țara. Totuși, trebuie luată în considerare și varianta amânării până în primăvară. Din punctul meu de vedere, dacă guvernul Orban ar fi tratat responsabil această pandemie, ca pe o criză medicală adevărată, ar fi trebuit amânate și alegerile locale până în primăvară. Oricum, sper sincer ca această rundă de alegeri să nu ducă la o explozie dramatică a cazurilor de îmbolnăviri fiindcă responsabilitatea va cădea exclusiv pe umerii actualilor guvernanți„

            Pe de altă parte, o posibilă creștere a cazurilor de Covid 19 (care s-ar putea suprapune peste cazurile de gripă sezonieră) ar putea aduce reintroducerea restricțiilor, mai ales pentru bătrâni și se știe că ei formează o parte esențială din electoratul fidel PSD.

Citeste si   VIDEO Florin Cîțu anunță schimbarea legii salarizării! Ce criteriu vrea să introducă premierul pentru bugetari

            Se poate întâmpla să se reintroducă starea de alertă (dacă s-ar ridica pe 15 septembrie) sau chiar să se revină la starea de urgență, ceea ce ar duce la amânarea alegerilor pentru primăvara următoare.

Întrebat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași„ dacă data de 6 decembrie este oportună pentru organizarea alegerilor parlamentare având în vedere contextul epidemiologic din țară, Adrian Pănescu Senator PSD, a declarat:

”Este greu de răspuns la această întrebare în momentul de față în sensul că este suficient de mult timp până atunci și se pot întâmpla multe lucruri. Felul în care se vor desfășura alegerile locale va fi un test și în funcție de felul în care vor decurge lucrurile la alegerile locale, ne vom putea da seama de felul în care este bine sau nu să organizăm alegerile parlamentare pe data de 6 decembrie„

În eventualitatea că s-ar ajunge aici, s-ar prelungi mandatul parlamentarilor actuali, prelungire care s-ar face maxim 90 de zile, deci până la 21 martie 2021, fiindcă, din punct de vedere constituțional, mandatul actualilor aleși ar expira pe 21 decembrie 2020.

Citeste si   Kelemen Hunor, despre bugetul de stat pe anul 2021: "Discuțiile nu sunt finalizate. Important este să avem un buget echilibrat şi ţintit spre dezvoltare"

            În prezent, se desfășoară campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, alegeri care se vor organiza în contextul pandemiei de Covid-19 cu un set de măsuri care ar trebui să asigure prevenirea infectărilor, menținerea distanței fizice, dezinfectarea incintelor și mijloacelor folosite etc.

            În funcție de evoluția pandemiei până în decembrie, este posibil să se adopte și alte măsuri, după modelul celor decise pentru alegerile locale.

Contactată de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași, Laura-Iuliana Scântei Senator PNL a declarat:

”Organizarea alegerilor pe 6 decembrie este o obligație constituțională, suntem într-un cadru legislativ care obligă Guvernul să stabilească data alegerilor generale la terminarea mandatelor actualului legislativ cu cel puțin 90 de zile înainte. Întrucât legea promovată de PSD și ALDE prin care s-a stabilit nu doar competența stabilirii datei alegerilor de către Parlament ci nu de către Guvern este încă în procesul legislativ respectiv a fost sesizată la curtea constituțională pe motive de neconstituționalitate de către președintele României acea lege nu este în vigoare.

Prin urmare Guvernul trebuie să acționeze în limitele cadrului legislativ aflat în vigoare, potrivit căruia Guvernul are obligația legală să stabilească dacă alegerile generale.Mandatul actualilor deputați și senatori, actualului legislativ expiră în 21 decembrie anul acesta. Prin urmare alegerile generale parlamentare trebuie să fie organizate într-un terment care să permită derularea și finalizarea procesului electoral și apoi investirea prin jurământ a noului legislativ cu depunerea jurământului de către noii deputați și senatori. Suntem într-un cadru constituțional obligatoriu„

 


Share

LĂSAȚI UN MESAJ